Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Geef altijd zelf uw presentatie

Door: Pieter Frijters, 14 april 2012 - Wanneer het op een speech aankomt, laten duizenden ondernemers hun presentatie door een ander doen. Ze zeggen ‘daar heb ik iemand voor, en ‘die kan dat veel beter’. Het klinkt vanzelfsprekend, maar of de ondernemer dat diep van binnen ook echt zo beleeft, valt te betwijfelen. Zowel de medewerkers als alle relaties vinden het van meer betrokkenheid getuigen als de directeur/aandeelhouder hen toespreekt in de plaats van een waardig vervanger.

Regelmatig zijn er momenten die een speech rechtvaardigen. Een afscheid, een jubileum, het winnen van een golftoernooi, een bedrijfsfeest of een productpresentatie. Tegen het einde van het jaar zijn er ook weer plenty aanleidingen om een toespraak of presentatie te geven. Sinterklaas, jaarafsluiting, Nieuwjaar, presentatie van de jaarcijfers, enzovoort. Het past niet meer in dit tijdsbeeld om u te onttrekken aan het geven van een presentatie.

Iedereen kan snel leren presenteren
Het belangrijkste is dat u een presentatie niet meer uit de weg gaat en u zich daar ook prettig bij voelt. Goed voor het zelfvertrouwen en goed voor de band met uw medewerkers en relaties. Het wordt enorm gewaardeerd. Iedereen kan leren presenteren. Met een vlotte babbel heeft u een lichte voorsprong. Heeft u een minder vlotte babbel, dan zorgt een perfecte training ‘Spreken in het openbaar’, dat die achterstand snel wordt ingehaald.

Overwinning
Een eerste parachutesprong, de eerste zwarte ski afdaling, uw eerste duik van een duikplank en ook uw eerste goede presentatie voelen als een overwinning. Vooraf is er dan spanning die leidt naar de kick van de overwinning. Het is die sensatie die zo goed voelt en waarvan u steeds meer wilt.

Boost aan zelfvertrouwen
Zo ook voor de ondernemer met een prachtig winkelbedrijf die al zijn hele leven iedere vorm van presenteren uit de weg ging. Hij had daar altijd iemand anders voor. Dat voelde niet goed en toen het bedrijf een zoveel jarig bestaan ging vieren en 500 mensen uitnodigde uit binnen- en buitenland, wenste hij zelf zijn relaties welkom te heten. Hij was eerder niet eens in staat om drie zinnen te zeggen zonder te blokkeren. Na een training ‘Spreken in het openbaar’ hield hij een speech voor 500 genodigden. Hij vertelt iedereen die het weten wil dat er niets is dat hem zo’n kick gaf als die ene presentatie.

Tips om te presenteren

  • Geef de presentatie altijd zelf en laat het niemand anders doen, want dat wordt enorm gewaardeerd.
  • Uw voorbereiding is niet meer dan begrijpen waar het om gaat.
  • Neem eerst de hele ruimte in u op, dan worden mensen een klein onderdeel van het totaal.
  • Zie ook details zoals schoenen en sokken, in de plaats van uitsluitend gezichten.
  • Kijk tijdens uw presentatie afwisselend van de een naar de ander.
  • Kijk naar mensen alsof iedereen blind is. U zult merken dat u meer ziet dan alleen maar ogen.
  • Onthoud dat presenteren emotioneren is en dat het niet draait om wat u zegt, maar met welke emotie u iets zegt
  • Schrijf op een kaartje ter grootte van een visitekaart maximaal zes trefwoorden. Die zorgen   ervoor dat u de volgorde aanhoudt. U zult merken dat u dat kaartje niet eens nodig hebt.
  • Verwacht dat het gaat lukken om een groep mensen boeiend toe te spreken. Dan gaat dat ook beslist gebeuren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Pieter Frijters geeft motivatietrainingen en staat bekend vanwege zijn unieke 'sneltraining' Spreken in het Openbaar.Daarnaast heeft hij een burnout- depressie- en fobiepraktijk in Waddinxveen (Frijters Mind Tuning). Hij is Nederlands bekendste deskundige op dit gebied. Pieter Frijters is tevens auteur van de boeken: Van fobie naar Vrijheid en Meester over je gedachten.

Reacties

Guido Thys

15-04-2012 15:47  |  

An | Presenteren

23-04-2012 10:03  |  

Presenteren kun je leren. Natuurlijk moet je het willen en dan is spreekangst te overwinnen. Voorbereiding en oefenen van de presentatie helpen. Presentatie blijven echt hangen als je je hart erin legt. Vertrouw niet op je powerpoint!
Maak contact! Eerst met jezelf, dan met je publiek, en dan met je verhaal!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.