Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Tim Welzen, 23 april 2019, 02:00 uur

Logo ontwerp: wat u kunt leren van beroemde logo's

 

Een logo ontwerp maken is als een puzzel. Alle stukjes moeten in elkaar vallen en een mooi geheel vormen. Het is een kunst die waar zelfs mensen die al jaren werken als grafisch designer moeite mee hebben. Vind je maar geen passende stukjes? Misschien kunt u dan wat inspiratie halen uit deze beroemde logo's.

Apple: minimalisme en merkprofiel Ja natuurlijk staat apple in deze blog als goed voorbeeld van een minimalistisch logo die toch duidelijk het merkprofiel verwerkt.


Woorden waarmee Appel graag in verband wordt gebracht zijn stijlvol, toegankelijk en slim. Ze hebben dan ook erg hun best gedaan om deze eigenschappen terug te laten komen in het logo. De effen kleur geeft een strakke, subtiele en stijlvolle indruk. Daarbij is ook het ronde strakke design van de appel stijlvol en simplistisch. Tot slot geeft de hap uit de appel het logo meer authenticiteit.

FedEx: negatieve ruimten Het logo van FedEX maakt gebruik van de negatieve ruimten (witruimten) om een verborgen teken te verwerken in hun logo. In de witruimte van EX ziet u een pijl. Een mooi voorbeeld van slim design met een verborgen betekenis.

Een pijl symboliseert snelheid en beweging. Iets wat goed bij FedEx, een bezorgbedrijf, past.

Google: aanpassen op het nu Google, een welbekend en toch vaak veranderend logo. Het bedrijf kiest er namelijk voor om het logo soms aan te passen naar wat er speelt in de wereld. Deze aangepaste logo�s hebben ze de naam Google Doodles gegeven. Een voorbeeld hiervan is hun speciale logo voor oudjaarsdag.


Door in te spelen op de huidige evenementen in de wereld houdt google hun logo design dynamisch, vers en relevant.

Coca-Cola: eigen lettertype en kleur Het kon ook niet anders dan deze blog eindigen met een van de bekendste logo's ter wereld, het Coca-Cola logo. Het logo valt gelijk op omdat er een eigen lettertype gemaakt is die nergens anders te zien is. Dit geeft al gelijk een impressie van originaliteit en stijl.


Coca-Cola heeft ook slim gebruik gemaakt van kleur. Kleuren kunnen namelijk ook een psychologisch effect hebben. De kleur rood wekt energie en passie op. Iets wat past bij het frisse imago van Coca-Cola en volop gepromoot wordt door de mensen die werken op de marketing afdeling.

Wat kunnen we van deze logo's leren

  • Less is more als het om logo�s gaat;
  • Kleuren kunnen een logo maken (of breken) denk dus goed na over welke kleur bij uw producten, merk en logo past;
  • Sommige kleuren hebben een psychologisch effect die u in uw voordeel kan gebruiken dus doe onderzoek naar wat kleuren kunnen doen;
  • Het maken van een eigen lettertype zorgt voor een uniek logo;
  • U lunt logo's aanpassen op de huidige situatie in de wereld of uwomgeving om het fris en relevant te houden;
  • Slim gebruik maken van negatieve ruimten kan voor verrassende verborgen tekens zorgen die flink bij kunnen dragen aan de kwaliteit van het logo.
Het belangrijkste leerpunt is echter heel simpel en iets wat in elk logo terug komt. U kunt vast al raden wat ik ga zeggen: Zorg dat u uw kern merk/producteigenschappen terug kunt zien in uw logo. Leer van de grootste maar bewaar uwauthenticiteit. Zo designt u het allerbeste logo voor uw bedrijf. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
Over de auteur:
www.elephantdesign.nl
ELEPHANT DESIGN is een web/grafisch design bureau. Wij dragen bij aan het succes van uw onderneming. Een visueel aantrekkelijke website te bekijken op tablet, computer en telefoon en slimme betaalbare online marketing voor het werven van nieuwe klanten.
Webdesign Zuid-Limburg
Webdesign Limburg
 
 
Reacties
 
Peter Boekhouder Haa...  |   | 
8-01-2020
 | 
08:01 uur
In mijn werk zie ik veel logo's voorbij komen en ben het met je eens Tim; simpele logo's werken het beste. Soms is het verleidelijk om zoveel mogelijk te willen communiceren met een logo. Maar wat mij betreft is dat niet waar je logo voor is. Waar het om gaat is herkenning. Op je website, je briefpapier, je visitekaartje, etc. Dus inderdaad: houd het simpel, maar uniek. Lijkt makkelijk, maar is het niet altijd.
Tim  |   | 
16-01-2020
 | 
12:45 uur
Hoi Peter,

Het moeilijkste voor iedere klant van ons is eenvoud toepassen. Er is altijd een angst is dat er niet genoeg wordt gecommuniceerd met het logo.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Jouw bedrijf in een nieuw jasje steken: aan de slag met je kantoor!
Altijd dezelfde inrichting en indeling is niet motiverend. Niet voor de klanten die met regelmaat langskomen, maar ook niet voor het personeel dat elke dag hetzelfde uitzicht heeft.
Kan ik die aanbouw wel betalen?
Een doorlopend krediet is een oplossing wanneer je onzeker bent over de totale kosten en geen rente wilt betalen over geld dat je nooit gebruikt.
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken