Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Sander Wijdemans, 14 juli 2017, 00:00 uur

Hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma?

 

Begin deze maand schreef ik al het artikel 'Gebruik jij al een urenregistratieprogramma?' waarin ik jullie heb verteld over de vele voordelen die het gebruik ervan voor mij heeft opgeleverd. Vandaag probeer ik jullie meer te vertellen over hoe je de juiste keuze maakt voor jouw boekhoudprogramma. Er zijn immers ontelbaar veel boekhoudprogramma's beschikbaar tegenwoordig. De één nog uitgebreider dan de ander. Het kiezen van het juiste pakket kan daardoor een lastige klus zijn.

Welk programma gebruikt jouw boekhouder?
Het is absoluut aan te raden om naast een boekhoudprogramma ook een boekhouder aan het werk te zetten. Het bespaart je ten eerste veel tijd, doordat je niet zelf hoeft uit te zoeken hoe je bepaalde facturen afboekt en hoe je grootboekrekeningen koppelt. Ten tweede zal een goede boekhouder zijn eigen kosten voor je terugverdienen. Het is daarom belangrijk om het boekhoudprogramma af te stemmen op de expertise van jouw boekhouder. Is jouw boekhouder bijzonder goed bekend met dat ene programma? Overweeg dan om simpelweg dat boekhoudprogramma te kiezen, zodat jouw boekhouder makkelijk zijn weg kan vinden. Dat scheelt je uiteindelijk weer in de kosten die je hebt voor je boekhouder!

Verplaatsing naar online
Zoals er een verschuiving van papier naar digitaal heeft plaatsgevonden, zo heeft er in recente jaren opnieuw een verschuiving plaatsgehad. Het is steeds meer normaal geworden om het boekhouden via internet te doen. Online boekhouden is tegenwoordig door de meeste ontwikkelaars geadopteerd als de manier waarop het best met een programma omgesprongen kan worden. Dit brengt natuurlijk voordelen met zich mee, maar ook nadelen. Zo is er bijvoorbeeld de kwestie van de veiligheid en privacy. Dit is belangrijk om mee te wegen in je keuze voor een geschikt programma. 

Wat heb jij nodig?
Een belangrijke tip die ik je uit eigen ervaring mee wil geven is om vooral te kijken naar wat jij echt nodig hebt. Wat is er belangrijk voor jouw onderneming?

Zo heb ik zelf een webshop waardoor de integratie van mijn boekhoudpakket met de webshop software een absolute eis voor mij was. Hierdoor vielen er al snel diverse boekhoudprogramma's af en werd mijn keuze makkelijker.

Naast mijn eigen webshop ben ik freelance SEO consultant, beheer ik tal van blogs en affiliate websites. Om dit goed te kunnen managen is een urenregistratie voor mij gewenst. Daarnaast ontvang ik ontzettend veel (complexe) facturen, waardoor een automatische koppeling met de bank een absolute eis voor me was. 

Door op deze manier je wensen en eisen aan het programma in kaart te brengen kun je al snel een goede selectie maken van programma's die jij kunt gaan testen.

Meer inkomend dan uitgaand
Goede programma’s nemen tegenwoordig meerdere taken uit handen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat je ze kunt inzetten voor bijvoorbeeld de facturering. Dit is mogelijk omdat er bijvoorbeeld allerlei handige rekentools in zijn geïntegreerd die met het invullen van materiaalkosten en aantal gewerkte uren direct de prijs van een klus kunnen ophoesten. Daardoor kan dus heel gemakkelijk een hele reeks aan stappen met behulp van het programma in één keer worden ingevoerd. Dit is dus ook nog eens flink tijdbesparend.

Testfase
Wat een goede optie is, om zeker te zijn van de juiste keuze, is het doorlopen van een testfase. Dit kun je doen door naast je huidige programma een nieuw boekhoudprogramma mee te laten draaien. Je kunt dan gedurende een proefperiode bepalen of het programma beter is dan dat wat je nu hebt. Wanneer dit het geval is, dan draait het al en kun je direct overstappen en op het nieuwe programma voorborduren. Zo weet je zeker dat je altijd up-to-date bent.

Hopelijk heb je iets aan deze tips om het juiste boekhoudprogramma te kiezen voor jouw eigen gebruik. Mocht jij nog een tip hebben die aan dit lijstje ontbreekt? Laat het dan zeker eventjes weten in een reactie hieronder!
  
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken