Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Sander Wijdemans, 05 juli 2017, 00:00 uur

Alles wat je moet weten over een zakelijke autoverzekering

 

Als je zelfstandig ondernemer bent net als ik dan is het hebben van een auto een absolute must. Zonder auto kan ik namelijk niet naar mijn klanten, prospects en andere zakelijke contacten. Bij het hebben van een auto hoort een verzekering en wat veel ondernemers niet weten is dat je met een zakelijke autoverzekering beter gedekt bent tegen schade dan met een privé verzekering. Daarom raad ik het je absoluut aan om een zakelijke autoverzekering af te sluiten, ook wanneer je misschien wel meer privé dan zakelijk rijdt!

Ik krijg vaak de vraag wat nu bepaalt of je je wagen voor zakelijke doeleinden gebruikt. Ook de vraag wat het verschil nou exact is tussen een privé en zakelijke verzekering hoor ik vaak. Ik ga je proberen een helder antwoord te geven op beide vragen.

Hoe zit dat nu met zakelijke gebruik?
Als je een zakelijke autoverzekering hebt afgesloten dan is het privégebruik van je wagen eigenlijk ook gedekt. Maar wat wordt nu precies beschouwd als zakelijk gebruik?

  • Het bezoek van een klant met de wagen
  • Alle ritten naar en van het bedrijf met de auto
Als je je wagen niet gebruikt voor het heen- en weer rijden naar de zaak, dan kan dit gezien worden als privé gebruik. In dit geval is een zakelijke autoverzekering niet nodig. Waardoor je het beste een particuliere autoverzekering kunt afsluiten.

Het verschil tussen een zakelijke en een privé autoverzekering
Een privé verzekering is meestal goedkoper dan een zakelijke. Daarbij maken factoren zoals het aantal gereden kilometers en het eventueel veranderen van de bestuurder allemaal iets uit bij het afsluiten van een dergelijke verzekering, terwijl dat bij een zakelijke verzekering niet het geval is.

Een zakelijke autoverzekering is anders in die zin dat je ervoor kunt kiezen om de BTW te laten verrekenen. Op die manier betaal je eigenlijk minder premie. Natuurlijk wordt eventuele schade door een ongeval of aanrijding dan ook zonder BTW betaald. Zowel bij een privé verzekering als een zakelijke verzekering kun je doorgaans kiezen tussen verschillende dekkingen, waarbij de zakelijke natuurlijk enkel bedoeld zijn voor zakelijk gebruik. 

De verschillende dekkingen bij de zakelijke autoverzekering
Afhankelijk van de dekking die je kiest ben je verzekerd tegen bepaalde voorvallen of schade. Het is dan ook belangrijk om je hierover goed te informeren zodat je precies weet wat je van je verzekering mag verwachten.
  • WA: een dekking voor schade aan anderen
  • WA - beperkt casco: dit is een dekking voor schade aan anderen, alsook bij bijvoorbeeld diefstal van de bedrijfswagen
  • WA - casco: een dekking voor schade verricht aan anderen, alsook schade aan de bedrijfswagen door bijvoorbeeld een aanrijding
Mogelijke aanvullingen op een zakelijke autoverzekering
Bij een zakelijke autoverzekering zijn er ook bepaalde aanvullingen mogelijk. Zo kan je een zogenaamde no-claim garantie laten afsluiten voor personenwagens die verzekerd zijn. Daarmee kan je je bonus-maluskorting behouden als je de eerste schade aan een wagen in het verzekeringsjaar gemeld hebt. Tenslotte kunnen garagebedrijven extra dekkingen afsluiten voor wagens van klanten, alsook handelsvoorraad en handelaarskentekens.

De kosten van een zakelijke autoverzekering​
Als zelfstandige kan je beroep doen op een BTW aftrek bij een zakelijke autoverzekering waardoor je dus minder betaalt. De kosten van een dergelijke verzekering worden bepaald door een aantal factoren, maar als ondernemer kan je in elk geval profiteren van een 21 procent lager bedrag.

Factoren die de kosten beïnvloeden:
  • De branche waarin je werkt
  • De dekking die je kiest
  • De waarde van de wagen
Ik ben benieuwd hoe jij als ondernemer jouw autoverzekering hebt geregeld. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken