Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Sander Wijdemans, 09 juni 2017, 00:00 uur

Overstappen van zakelijke energieleverancier: de fabels en feiten op een rij

 

Je kunt verschillende redenen hebben om op een andere energieleverancier over te stappen: een verhuizing, niet tevreden zijn over je huidige energieleverancier of willen overgaan op duurzame energie. Er doen nogal wat verhalen ten ronde over overstappen, waardoor je misschien niet tot actie overgaat. In dit artikel zet ik de feiten en fabels over overstappen voor je op een rij.

Fabels overstappen energieleverancier
1. Overstappen levert een hoop gedoe op
Niemand heeft zin in gedoe, maar energie vergelijken vraagt echt niet om dagenlange research. Ook het daadwerkelijk overstappen regel je in tien minuten online. Je meldt je aan bij een nieuwe energieleverancier en ontvangt binnen twee weken een brief. Je kunt dan nog binnen veertien dagen tijd annuleren. Je nieuwe energieleverancier regelt de opzegging van het contract bij je oude leverancier. Daar heb je zelf geen omkijken naar. Eenvoudig toch? 

2. Ik loop het risico dat mijn energie wordt afgesloten
Het is niet zo dat bij het overstappen naar een andere energieleverancier je oude leverancier je stroom afsluit en de nieuwe leverancier je vervolgens weer aansluit. Overstappen is een administratieve handeling: je rekening komt voortaan van een andere energiemaatschappij.

3. Ik moet altijd een opzegboete betalen
De opzegtermijn van een contract bij een energieleverancier is meestal 6 tot 8 weken. Als je op tijd je contract opzegt, betaal je geen overstapboete. Lees wel je contact hier goed op na en bel bij twijfel met de klantenservice van de energiemaatschappij. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. 

4. Als ik overstap op groene stroom dan heb ik een nieuwe meter nodig
Of je nu kiest voor grijze of groene stroom: overstappen op een andere energieleverancier is een administratieve handeling. Je krijgt een nieuw contract, maar geen nieuwe leidingen of meter.

Feiten overstappen energieleverancier
1. Overstappen levert mij financieel voordeel op
Als nieuwe klant kun je bij energieleveranciers op een lager tarief rekenen. Zeker als je voor de eerste keer overstapt, kun je zo honderden euro’s besparen. Ook na een jaar op een andere leverancier overstappen loont, want energiemaatschappijen plaatsen hun klanten na afloop van het actiejaarcontract in een hogere tariefgroep. Je profiteert er dus altijd van als je na een jaar van energiemaatschappij wisselt.

2. Overstappen levert meer op dan de korting die mijn huidige leverancier biedt
Ook al hebben energiemaatschappijen de mond vol over klantbehoud: vast klanten worden zelden voor hun trouw beloond. Energieleveranciers steken meer geld in het werven van nieuwe klanten door het aanbieden van een lager energietarief. 

3. Er kan iets fout gaan met de administratie
Dat kan altijd gebeuren. Maar je komt dan echt niet zonder stroom te zitten en eventuele dubbele rekeningen hoef je niet te betalen: je kunt met je contract aantonen dat je vanaf een bepaalde datum bent overgestapt. Eventuele problemen zijn met één telefoontje naar de klantenservice opgelost.

4. Ik betaal mijn welkomstcadeau bij de nieuwe energieleverancier zelf
Ja. Hoewel je flink kunt besparen op je energierekening door over te stappen, voor het welkomstgeschenk moet je het niet doen. Die leuke gratis gadget krijg je vaak pas als je akkoord gaat met de voorwaarde om voor meerdere jaren een contract aan te gaan, terwijl het juist in je voordeel is om ieder jaar voor een nieuwe leverancier te kiezen (zie feit nummer 1).

Ik ben benieuwd hoe jij denkt over bovenstaande feiten en fabels. Als zelfstandig ondernemer ben ik er achtergekomen dat het overstappen naar een andere leverancier echt een eitje is en dat het me uiteindelijk een aanzienlijk kostenvoordeel heeft opgeleverd. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Bas Wijnen  |   | 
15-06-2017
 | 
12:37 uur
Dag Sander,

Prima uiteenzetting. Ik deel je analyse.

Wil je altijd de laagste prijs voor n jaar, dan is jaarlijks overstappen (bijna altijd) de beste keuze. Alleen bij aanzienlijk verbruik legt de welkomstpremie soms onvoldoende gewicht in de schaal.

Wil je altijd de scherpste prijs per eenheid kWh (stroom) en m3 (gas) en vind je het vervelend om ieder jaar over te stappen omdat je leverancier nu eenmaal belachelijk hoge prijsstijgingen doorvoert. Kies dan voor een variabel contract bij Vrijopnaam. Geen fratsen. 100% Nederlandse zon tegen altijd de scherpste prijs, en CO2 gecompenseerd gas.

En je draagt bij aan meer zon in NL!

Met zonnige groeten,
Bas

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken