Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Sander Wijdemans, 14 juni 2017, 00:00 uur

Een huis verkopen moet voordeliger worden

 

De laatste jaren hebben veel mensen de woning moeten verkopen om weer te gaan huren, puur omdat het koophuis niet meer betaald kon worden. Waarom moet het dan nog zo veel kosten om het huis te verkopen, terwijl je de opbrengst hard genoeg nodig hebt om de huur van een huurwoning voorlopig wel netjes te kunnen voldoen? Dit is een vraag die ik regelmatig hoor in mijn eigen persoonlijke kring en ik zie dat hier ook op het internet nogal wat over te doen is momenteel.

De armoede stijgt ook onder mensen met een koopwoning
Armoede is al jaren aan de orde in Nederland. Vaak wordt er dan gedacht dat armoede alleen voorkomt onder de mensen die in een kleine studio of zelfs op een kamer wonen en zich kleden met de mode van twintig jaar terug. Dit is een totaal verkeerd beeld, want ook mensen met een koopwoning leven in armoede.

Gelukkig zijn er ook grote spelers die hier iets aan willen doen. Zo werd bijvoorbeeld de Quiet 500 opgericht als tegenhanger van de Quote 500 en vastgoedgigant Harry Hilders is hier als financier bij betrokken in het team. Met dit initiatief wordt het mensen met een zeer laag inkomen allemaal net even makkelijker gemaakt. Mensen die een koopwoning hebben en door financiële moeilijkheden tot verkopen over moeten gaan kunnen nu ook kiezen voor de services van bedrijven zoals De Gratis Makelaar.
 
Draagt De Gratis Makelaar bij aan de oplossing?
Verkopers die in financiële moeilijkheden zitten vinden het natuurlijk fantastisch dat zij gebruik kunnen gaan maken van een makelaar die voor hen, als verkoper van de woning, gratis is.

De vraag is natuurlijk hoe deze makelaar dan geld verdient. Dit is inmiddels ook al uit gepuzzeld, want de kosten worden ‘gewoon’ door de koper betaald. Door de koper op te laten draaien voor de kosten kan De Gratis Makelaar gratis aan de slag voor de verkoper.

Nu bestaat er natuurlijk wel de discussie over de vraag waarom het initiatief ‘De Gratis Makelaar’ wordt genoemd, want in feite is het dus niet gratis. Althans niet voor de koper, maar voor de verkopende partij dus wel.
 
Kopers moeten ook elke cent omdraaien, dus wat is de meerwaarde exact?
De nadelen van dit verdienmodel zijn ook aanwezig natuurlijk. Ik zal deze hieronder kort beschrijven.

Op de eerste plaats kan dit ervoor zorgen dat een koper van de koop afziet, puur omdat deze niet kan of wil betalen voor de kosten die normaal gesproken door de verkoper moeten worden voldaan. Kijkend naar mijn persoonlijke situatie – ik ben zo´n 9 maanden geleden mijn eerste koopwoning ingetrokken – zou ik er ook absoluut op tegen zijn om voor de kosten van de verkoper op te draaien als kopende partij. Dit zou dus voor de verkoper kunnen betekenen dat het huis langer dan nodig te koop blijft staan en dit maakt de financiële situatie er over het algemeen niet beter op.

Daarnaast is het ook zo dat veel kopers iedere cent moeten omdraaien om een woning te kunnen kopen en het vervolgens ook helemaal naar de eigen zin te kunnen maken. Veel kopers hebben dit extra budget dan ook niet. Moest ik in mijn situatie voor de kosten van de verkoper opdraaien dan had ik deze prachtige woning in hartje Tilburg niet eens kunnen krijgen.

Ik ben dus erg benieuwd wat jullie vinden van deze discussie. Is het oké om de koper voor de kosten op te laten draaien van de verkoper, zodat de verkopende partij makkelijker de koopwoning kan verkopen? De kopende partij is in veel gevallen – waarschijnlijk - vermogender dan de verkopende partij en dus is het ethisch verantwoord om voor deze oplossing te kiezen. Of toch niet? 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
PvL  |   | 
15-06-2017
 | 
14:51 uur
Hoe zullen we het noemen, elkaar voor de gek houden.. Als de kopers de makelaar gaan betalen zullen ze minder voor de woning bieden. uiteindelijk zal de verkoper er niet veel mee opschieten. En voor wiens belang gaat de gratis makelaar??
Jan  |   | 
15-06-2017
 | 
17:17 uur
Kopers en verkoper moeten meer gebruik maken van onafhankelijke woninginspecteur Veelal krijg je hiermee een eerlijke verkoopprijs
Frans  |   | 
19-06-2017
 | 
17:30 uur
Het lijkt mij wel een idee om in te lijsten. In veel berghutten in Oosterrijk hangen dergelijke lijstjes ook! Maar dan met de tekst
'' morgen alles gratis''. Helaas blijft die tekst er altijd hangen.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken