Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Sander Wijdemans, 05 april 2017, 00:00 uur

Duurzame investeringen leiden tot wereldwijde economische groei en CO2-reductie

 

Duurzame investeringen kunnen leiden tot een wereldwijde economische groei van 19.000 miljard dollar en 70% CO2-reductie in 2050. Dat blijkt uit het onderzoek Perspectives for the energy transition van de International Renewable Energy Agency (IRENA), een internationale organisatie die zich inzet voor de wereldwijde groei van duurzame energie.

Investeringen in duurzaamheid nodig
Als de investeringen in duurzame energie aanhouden en het aandeel van duurzaam opgewekte energie wereldwijd stijgt, wordt er in 2060 volgens IRENA zelfs helemaal geen CO2 meer uitgestoten. Om dit te realiseren is er wereldwijd wel 29.000 miljard dollar aan duurzame investeringen nodig. IRENA veronderstelt echter dat dit slechts 0,4% van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) is.
 
Klimaatakkoord Parijs
"Het Parijse Klimaatakkoord weerspiegelt een ongekende internationale vastberadenheid om te handelen tegen klimaatverandering," zegt Adnan Z. Amin, directeur van IRENA. Tijdens de klimaattop in Parijs is vastgesteld dat de temperatuur op de aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen. Om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet verder stijgt dan die 2 graden zijn er afspraken gemaakt over CO2-reductie, vermindering van het energieverbruik en de opwekking van energie uit hernieuwbare bronnen. Ook in Nederland zijn al maatregelen genomen om deze afspraken na te komen. Zo meldde onafhankelijke energievergelijker Pricewise onlangs dat de Opslag Duurzame Energie (ODE) in Nederland zal verdrievoudigen in de komende drie jaar. Het extra bedrag dat wij gezamenlijk betalen aan ODE, wordt gebruikt om in duurzame doelen te investeren en deze te realiseren.
 
CO2-reductie wereldwijd energiesysteem
Amin vindt dat de nadruk op de CO2-reductie van het wereldwijde energiesysteem moet liggen, aangezien de energiebranche verantwoordelijk is voor bijna twee derde van de uitstoot van broeikasgassen. De energiebranche was in 2015 verantwoordelijk voor 32 gigaton CO2-uitstoot wereldwijd. Dit moet volgens het onderzoek van IRENA in 2050 gedaald zijn tot 9,5 gigaton. IRENA concludeert dat 90% van de CO2-reductie mogelijk gemaakt moet worden door energie-efficiënte maatregelen en de overschakeling op duurzame energie.
 
Meer werkgelegenheid en gezondere leefomgeving
De investeringen in duurzame energie zullen volgens IRENA in 2050 zorgen voor een wereldwijde economische groei van 0,8% van het bbp. Ook zullen de investeringen zorgen voor meer werkgelegenheid. Dit compenseert het verlies van werkgelegenheid in de fossiele brandstofsector.  Ten slotte zal de CO2-reductie ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde gelimiteerd kan worden, wat resulteert in een gezondere leefomgeving. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Energieneutraal bouwen  |   | 
18-04-2017
 | 
15:54 uur
Goed stuk en een goed vooruitzicht, economische groei en minder CO2-uitstoot. De bewustwording wordt steeds groter.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken