Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Sander Wijdemans, 30 augustus 2016, 00:00 uur

7 tips voor een gezondere en productievere werkdag

 

Wilt u uw werkdag gezonder én productiever maken? Bekijk dan de tips uit dit artikel en maak uw werkdagen nog efficiëntere (en leuker!).  
 


Beperk de koffietsunami
Zeker op zware (maan)dagen grijpen we massaal terug op de vertrouwde kop koffie. Lekker natuurlijk, maar toch is het verstandig om het aantal koppen te beperken tot drie à vier kopjes per dag. Meer cafeïne kan het menselijk lichaam niet verwerken. Daarnaast is het een leugen dat je van cafeïne fit wordt. Deze stof schakelt namelijk alleen je ‘vermoeidheidssignaal’ uit. Grote kans dus dat de klap na de cafeïnerush dubbel zo hard aan komt.

  Blijf regelmatig in beweging
Het aantal mensen met een zittend beroep neemt in Nederland al jaren toe. Zo blijkt uit de cijfers van het CBS dat we stiekem veel tijd achter ons beeldscherm doorbrengen. Toch is te lang zitten niet alleen slecht voor je concentratie, maar ook voor uw gezondheid. Zo is zitten volgens Engels onderzoek even slecht als roken. Regelmatig bewegen is dus het advies. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, maak een korte wandeling of doe even wat rek- en strekoefeningen. U zult merken dat je productiviteit sterk verbetert.

  Anti-stress planning
Stress is één van de grootste killers van productiviteit en ook nog eens slecht voor je gezondheid. Wenselijk dus om stress zoveel mogelijk te beperken en nog liever te voorkomen. Doe dit door bijvoorbeeld een heldere planning voor jezelf te maken, nee te zeggen als iets echt niet kan en te prioriteren. Een andere tip is om de taken te doen die bij je energieniveau en stemming van dat moment passen. Het idee dat je aan het begin van de werkdag het productiefste bent gaat tenslotte niet voor iedereen op. Ook kunt u sprints opzetten waarbij u heel gericht en intensief naar een doel toewerkt. Tot slot is een open deur natuurlijk om op tijd op vakantie te gaan. Niet alleen een lekker vooruitzicht, maar ook een goede manier om weer even op te laden.

  Drink voldoende water
Het is algemeen bekend dat water goed voor je is en je lichaam helpt om de afvalstoffen te verwerken. Het algemene advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Toch ligt het gevaar op de loer dat u te weinig drinkt of een (groot) deel van je vochtinname uit frisdranken of koffie haalt. Niet erg goed voor uw lichaam en dus ook niet voor de productiviteit. Laat daarom de zoete verleiders eens wat vaker staan en kies voor een glas water. Een waterkoeler kan hierbij helpen en staat altijd klaar voor een heerlijk glas koud water. Letterlijk en figuurlijk een frisse verschijning op de werkvloer.

  Vergeet niet (gezond) te eten
Qua eten is uw lichaam te vergelijken met een auto: als de brandstoftank leeg is, komt u niet ver meer. Eet daarom regelmatig en kies voor gezonde snacks. Denk bijvoorbeeld aan bananen, blauwe bessen en studentenhaver. Niet alleen lekker, maar ook nog eens boordevol vitaminen. Zo zorgt u dat uw interne motor blijft lopen en de productiviteit niet halverwege de middag als een kaartenhuis instort.

  Let op je zithouding
De laatste jaren is gezondheid op de werkvloer steeds belangrijker geworden. Tegelijkertijd kon je aan het begin van dit artikel al lezen dat we steeds meer en langer achter de computer zitten. Belangrijk dus dat u de juiste zithouding aanneemt. Een verkeerde zithouding resulteert vaak in nek- en rugklachten en maken je alles behalve productiever. Zorg daarom dat bijvoorbeeld uw bureaustoel en bureau goed staan afgesteld en u niet te dicht op of juist ver van je beeldscherm zit. Een zitbal kan je helpen om een goede zithouding aan te nemen.

  Geef bacteriën geen vrij spel
Hygiëne op de werkvloer, daar zorgt de schoonmaakster toch voor? Het is een uitspraak die je wel vaker op de werkvloer hoort. Maar ook al zijn de inspanningen van de schoonmaakploeg nog zo fijn, u kunt zelf ook een handje helpen. Maak bijvoorbeeld regelmatig uw muis, toetsenbord en telefoon schoon met een desinfecterend middel. Al is ook het good old handen wassen natuurlijk belangrijk. Zo voorkomt u dat uw werkplek een bron van bacteriën wordt en geeft u virussen geen (of in ieder geval minder) kans.
 
Tot zover onze tips. Doe er uw voordeel mee en ga voor een gezondere en productievere werkdag. En klinkt een koel glas water u (en uw medewerkers) als muziek in de oren? Kijk dan eens op de site van Nero Water voor een overzicht met de mogelijkheden. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Peter  |   | 
1-09-2016
 | 
09:04 uur
Uitstekend artikel. Zeker voor de zzp' ers en ondernemers die zittend werk hebben. Zittend werk wordt vaak onderschat maar blijkt zeer zwaar en eentonig te zijn. Je spieren, heup, billen, rug en nek en schouders kunnen gaan vastzitten door eentonig werk. Zeker als je 8 of meer uur per dag achter een pc zit. Bewegen, lopen wandelen naar water- of koffiezetapparaat is belangrijk. Simpele bewegingsoefeningen voor je nek en of rug zijn ook belangrijk om ziekte en ziektekosten te drukken. Voeding, let op je suikers, gebruik veel gezonde vetten, avocado's, maak desnoods zelf shakes/smoothies. Vaak moeten mensen eerst ziek worden voordat ze in actie komen....
Harry Heijligers  |   | 
6-11-2016
 | 
23:37 uur
Jammer dat het onderdeel Anti-stress planning niet verder is uitgewerkt, want dat had ik toch echt wel graag willen weten, hoe ik dit kan toepassen.
Indy Bredewold  |   | 
2-12-2016
 | 
12:03 uur
Zonder koffie kom ik de dag echt niet door! Gemakkelijker gezegd dan gedaan!

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken