Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: John Welzen, 18 augustus 2016, 00:00 uur

Meer business met live video communicatie

 

Live video communicatie  wordt zo langzaam aan gemeengoed voor veel bedrijven en organisaties. Toch zijn gebruikers in veel gevallen nog niet zover om er een maximaal rendement uit te halen. Eigenlijk wordt video communicatie nog té sporadisch en té eenzijdig gebruikt. En dat terwijl daadwerkelijke kostenbesparingen, extra opbrengsten en ook nieuwe innovaties voor het oprapen liggen.

Als we om ons heen kijken dan zien we dat onze internet infrastructuur steeds beter en sneller wordt. Zeg maar, we hebben topkwaliteit in Nederland. Daar waar je een paar jaar geleden nog een halve minuut moest wachten op het downloaden van een zwaar document, is dat nu in een fractie van een of twee seconden gepiept. Een download snelheid van 150 Mbps is tegenwoordig al heel gewoon. Voor live video communicatie, zoals Zoem Europe, Skype for business, Blue Jeans en andere software aanbieders is deze ontwikkeling een zegen. Het is een peuleschilletje om tegenwoordig vanaf je thuiswerkplek of kantoor met groepen  in de wereld een video meeting te hebben. Zelfs in HD kwaliteit. Vandaar dat we een toenemend aantal gebruikers zien van live video communicatie, veelal in de vorm van meetings en webinars.

Ondanks deze toename is er in een groot aantal gevallen sprake van incidenteel gebruik van video communicatie. En dat is jammer, want dan worden de echte voordelen en kosten besparingen deels benut. De infrastructuur is, zoals gezegd, uitstekend. De devices zijn er ook klaar voor (laptop, smartphone's etc..) met allemaal prima camera's, hoge CPU en kwalitatief beeld en geluid. Dus let's go for it!

Volop kansen

Maar ondanks dit geweldige internet  "Umfelt" valt de continuïteit van het gebruik van video communicatie soms een beetje tegen. Ik heb het dan niet over een groeiend aantal (commerciële) opleidingsinstituten en scholen die blended learning hoog op de agenda hebben staan en al een tijdje nieuwe online leer kanalen met live online video lessen ontwikkelen. De term virtual classroom is algemeen  bekend. Ik heb het hier ook niet over innovatieve artsen, ondernemers en anderen die voorop lopen met hun nieuwe live online video diensten. Nee, ik doel op de vele bedrijven en organisaties die video communicatie nog niet of slechts af en toe inzetten. Daar is nog veel winst te boeken.

Een van de redenen van het sporadisch gebruik kan zijn dat dit te maken heeft met het ietwat tradioneel denken omtrent de inzet van video communicatie. Oftewel, men ziet live video communicatie als een oplossing om af en toe eens op afstand te vergaderen. Dan wel een keer een webinar (online seminar) te organiseren. En dat is jammer.

Want er liggen nog volop kansen om veel méér te doen met video communicatie, in het bijzonder met software (i.t.t. hardware oplossingen) voor video communicatie. Immers de video communicatie software kan op alle devices "draaien" en biedt een scala aan nieuwe flexibele toepassingen...anytime, anywhere, at any device!

Voorbeelden van innovatie

Het voert te ver om een limitatieve opsomming van live video toepassingen te geven, maar probeer als bedrijf of organisatie eens na te denken over een brede(re) inzet van video communicatie. Denk eens aan een online saleskanaal met een live online bedieningsconcept. Eventueel ook met een eigen pricing! En wat te zeggen van online video klanten support of terugkomende presentaties en meetings met groepen, allemaal ingelogd met video en audio. Dat kan intern, maar ook voor klanten en prospects? Kwestie van willen en doen.

En dan heb ik het nog niet over advocaten, hypotheekadviseurs, notarissen, banken, verzekeraars, gemeenten etc... die allemaal meer kunnen doen in minder tijd. Of de artsen, specialisten en zorg professionals met een live online spreekkamer. Ik zeg doen! Veel organisaties in zorg, onderwijs en zakelijke markt laten een (deels) onontgonnen gebied van vooruitgang en extra communicatie met hun doelgroep braak liggen. Daar ligt onder andere de uitdaging voor Zoem Europe en andere software aanbieders in samenwerking met de organisaties.

Oplossingen dichtbij en realiseerbaar

Ook voor jouw organisatie liggen er talloze toepassingen, die dagelijks kunnen worden ingezet. Voor klanten, patiënten, leerlingen en anderen. Dichtbij en niet ingewikkeld.

Immers iedereen is tegenwoordig al online. Thuis, op het werk, of gewoon op straat (dan bedoel ik niet de Pokemon jagers) Laat de bestaande werkwijzen eens los en kijk eens met een open blik naar extra manieren om  live online video als een nieuwe werkwijze te zien. Extra mogelijkheden en innovatie van je huidige bedieningsconcept of extra ondersteuning richting je bestaande en vooral ook nieuwe doelgroepen. Het loont de moeite.

Of kijk ook eens naar extra businessscopes omdat online letterlijk géén grenzen kent. De klant die té veraf woont voor een bezoekje op kantoor is ineens dichtbij.  Denk dan ook eens na over de extra inkomsten die je laat liggen door de bestaande werkwijzen niet uit te breiden via een extra online kanaal.

Er is nog volop boeiend werk aan de winkel. Dat gaat niet van vandaag op morgen. Daar is een juiste afweging voor nodig met een juiste visie in combinatie met passende adviezen. Maar als je wilt kan je heel snel beginnen en resultaten boeken.

Immers, ineens heb je de mogelijkheid om meer te doen in minder tijd, meer communicatie met je doelgroep dan voorheen, meer potentiële klanten, meer patiënten op afstand, meer leerlingen uit diverse regio's/landen, meer presentaties en een groter bereik door schaalbare webinars. Maar ook meer innovatie, meer aanwezigheid op internet én meer succes voor jouw organisatie.  En voor de kosten hoef je het niet te laten want de software voor live video communicatie is bij veel aanbieders goedkoop ;)

 
  
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
Over de auteur:
John Welzen is oprichter en CEO van 4webcom.com

Hij is een specialist op het gebied van interactieve internet communicatie in de meest brede zin van het woord. Van vergaderen en leren via internet, tot en met live webinar en videoconferencing. Daarnaast heeft hij in het verleden naast ondernemerschap ook veel ervaring opgedaan in leidinggevende en commerciële functies.

Met zijn blog wil hij zijn kennis en ervaringen delen met ondernemers, maar deze ook triggeren om goede discussies op gang te krijgen. Dat zal op de diverse terreinen van het ondernemerschap plaatsvinden. Van businessplan tot social media en van financiering tot live internet communicatie.
 
 
Reacties
 
sir prono  |   | 
28-03-2017
 | 
20:01 uur
Hi John,
de waarheid is dat vandaag de dag is niet wijdverspreid in de meeste markten video communicatie, maar in sectoren zoals technologie wordt veel gebruikt en is nog steeds de belangrijkste bondgenoot van telewerken geen twijfel. Tools zoals Skype of slap vanuit een meer technisch hebben een ongelooflijke toekomst.

Dank u voor uw artikel

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken