Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Peter Brink, 08 augustus 2016, 00:00 uur

Dienend leiderschap Marianne Vos inspiratie MKB' er

 

Olympisch kampioene Marianne Vos -2012- reed zondag in dienst van haar ploeggenoten Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen. De laatste pakte de gouden plak op de wegwedstrijd bij de Olympische Spelen in Rio. Een staaltje teamwork waar u als ondernemer ook van kunt leren.

Alleenheerser
Jarenlang -2006-2014- was Marianne Vos nagenoeg dé alleenheerser in de wielersport. Ze was olympisch kampioene en meervoudig wereldkampioene, totdat ze de laatste twee jaar kampte met een hamstringblessure en een gebroken rib. Ze moest de accu weer opladen. Dat viel niet mee.

Overtraind
 De Wet van Murphy liet zich gelden. In haar drive zichzelf te bewijzen raakte Vos overtraind. Door deze burnout ging ze zelfs zover dat het trainingsdier zichzelf ‘ verplichte rust’ oplegde.

Iets wat haaks stond op haar kernwaarden, want inzet, passie en kilometers maken vormden altijd de basis voor haar successen. Met horten en stoten keerde Vos terug in het peloton. Na een rentree in 2016 selecteerde bondscoach Johan Lammerts haar toch nog voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Helper

Marianne Vos besefte dat ze  niet de beste benen had om haar olympische titel te prolongeren. En dat kopvrouw Anna van der Breggen de beste kaarten in huis had. Dus haalde ze tijdens de wegwedstrijd bidons voor haar ploeggenoten en deed het knechtenwerk. En Vos ging mee met één van de eerste ontsnappingen.

Vooraf zei Vos ‘Als ik Anna van der Breggen kan meehelpen aan de olympische titel, dan zijn mijn Spelen geslaagd.’’

Status

Als dienend-leider keek Vos niet naar haar status uit het verleden. Ze kende haar beperkingen,  schikte zich in haar rol en cijferde zich weg. Hiermee stimuleerde ze uiteraard ook haar teamgenoten die boven zichzelf uitstegen.

Transformatie

En zo transformeerde Vos zoals alleen de hele groten kunnen, door ruimte te maken voor de ander die nog meer kan groeien en bloeien. 

Teamwork
 
Voor het grote publiek zullen haar zeges en gouden plak van 2012 het meest in het geheugen gegrift blijven.
 
U kunt als manager, zzp’ er of MKB’ er veel leren van deze spannende wegwedstrijd. Kijkt u eens naar het teamwork van Marianne Vos, die haar ‘ ego’  opzij zette en –samen met haar andere ploeggenoten de 26jarige Anna van der Breggen de kroon op het werk liet zetten.  

,,Wielrennen is een teamsport, dat wordt niet altijd door iedereen zo gezien’’, zei Vos, alsof haar knechtenwerk de gewoonste zaak van de wereld was. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
Over de auteur:
Peter Brink is als zzp-boekhouder zeven dagen per week bereikbaar. Hij is méér dan een boekhouder, want hij denkt ook pro-actief mee en schrijft blogs en columns. ZZP-boekhouder biedt u zekerheid d.m.v. een vaste jaarprijs. U mag uw boekhouding - naar keuze- online aanleveren of in een ordner. Peter geeft wekelijks gratis tips en adviezen via zijn site en blogt via briskmagazine. Meer info, vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en kijk op www.zzp-boekhouder.nl
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken