Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Peter Brink, 05 augustus 2016, 00:00 uur

ZZP' er check modelovereenkomst, voorkom naheffing

 

Sinds 1 mei 2016 dient de zzp' er een obstakel te overwinnen: de Wet DBA. De vervanger van de VAR, die vooraf zekerheid lijkt te bieden die achteraf schijnzekerheid kan zijn. Uit onderzoek van MKB Belangen –zie ook deze website- blijkt dat de helft van de zzp’ers bang is door het ijs te zakken.  Tip: kom in actie!

Deze column is er vooral één om u te waarschuwen en te wijzen op uw rechten. Als voorbeeld de soap begin juli bij de Persgroep, die met veel freelance journalisten werkt. Deze uitgever schotelde de zzp’ers een modelovereenkomst voor, waarin stond vermeld dat als er achteraf volgens de fiscus sprake zou zijn van schijnzelfstandigheid, de zzp’er dan moest opdraaien voor de naheffing loonheffing én de werknemersverzekeringen.

Boete
Via social media kwam er al snel veel kritiek op en bij een check bleek dat het wettelijk niet mag om werknemersverzekeringen te verhalen op de zzp’er. Dit onderdeel werd uit de overeenkomst geschrapt.

Keuze
De zzp’er heeft nu de keuze om te tekenen en bij schijnzelfstandigheid achteraf voor de boete loonheffing op te draaien, of zijn heil elders te zoeken.
 
Kalmte en actie
Het mes kan ook bij u als zzp’er op de keel worden gezet, weet zzp-boekhouder. Het is vooral zaak om uw eigen zaakjes goed op orde te hebben. Het is geen must, maar wél slim als u in elk geval een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering heeft, in eigen werkkleding loopt, meerdere opdrachtgevers heeft, reclame maakt en visitekaartjes en een website heeft.

Verbod
Volgens de fiscus mag u niet mailen met een mailadres van het bedrijf, niet meedoen aan vergaderingen die het hele bedrijf aangaan en waar vast personeel bij is betrokken. U moet echter wel uw werk kunnen delegeren aan een andere zzp’er.
 
Specialist
Heeft u een langdurige opdracht, dan zal een opdrachtgever u een modelovereenkomst voorschotelen. U kunt die ook zelf downloaden op de site van de Belastingdienst. Teken nooit direct. Neem hem mee, lees hem door, laat hem door een specialist op dit gebied checken en kom desnoods met aanvullende tekst.

Feitelijke situatie
Hoewel goedgekeurd en geaccepteerd door de Belastingdienst kan deze overeenkomst achteraf – bij controle op de werkplek – alsnog worden teruggedraaid. De feitelijke situatie is doorslaggevend. U verliest dan uw zelfstandigenaftrek en u loopt het risico (als u hiervoor heeft getekend) de boete loonheffing  te moeten betalen.

Vormgeven 
Er is een overgangsperiode tot 1 mei 2017. Tot die datum zou minder zwaar gehandhaafd worden. Wel van belang is dat uw opdrachtgever bezig is met het ‘vormgeven van de arbeidsrelatie’. Het is aan te raden dat u dat dus ook doet.
  
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
Over de auteur:
Peter Brink is als zzp-boekhouder zeven dagen per week bereikbaar. Hij is méér dan een boekhouder, want hij denkt ook pro-actief mee en schrijft blogs en columns. ZZP-boekhouder biedt u zekerheid d.m.v. een vaste jaarprijs. U mag uw boekhouding - naar keuze- online aanleveren of in een ordner. Peter geeft wekelijks gratis tips en adviezen via zijn site en blogt via briskmagazine. Meer info, vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en kijk op www.zzp-boekhouder.nl
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken