Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Henk Plender, 01 december 2015, 00:00 uur

Zeven brandende vragen over SBR

 

Als financieel professional bij een kleine onderneming (dat is 98% van alle bedrijven in Nederland!) bent u verplicht om hun jaarrekening vanaf boekjaar 2016 digitaal via SBR te verstrekken aan de Kamers van Koophandel (KvK). Levert u dan nog de jaarrekening op papier aan dan accepteert de KvK deze niet. U moet deze alsnog in SBR-formaat aanleveren. Doet u dit niet of te laat, dan volgt er een boete. Een dergelijke boete is gelukkig makkelijk te voorkomen want aanleveren in SBR is eenvoudig. Hoe? Dat en meer leest u in deze blog.

Dit zijn de zeven brandende vragen over SBR, inclusief antwoorden.

 • Wat is SBR?
  Dit is een digitaal bestandsformaat waarin communicatie over financiële informatie tussen bedrijfsleven, overheid en banken plaatsvindt.
 • Waarom SBR?
  Primaire doelstelling is kostenbesparing. De overheid wil de administratieve kosten terugdringen. Doordat correspondentie digitaal via SBR verloopt is deze te realiseren doordat veel handelingen overbodig zijn geworden.
 • Waarom SBR is per boekjaar 2016 verplicht voor kleine ondernemingen?
  De overheid voert SBR gefaseerd in. Aanleveren via SBR aan belastingdienst en KvK was al mogelijk. Ook kredietaanvragen bij de banken kan al via SBR. Door het verplicht te stellen voor kleine ondernemingen per boekjaar 2016 wil de overheid papier helemaal uitbannen bij de verwerking van de jaarrekening. De kinderziektes zijn er uit. U kunt dus makkelijk via SBR uw jaarrekening aanleveren.
 • Ik werk niet bij een kleine onderneming, is SBR voor mij niet verplicht?
  Voor middelgrote ondernemingen tot 500 werknemers zal de verplichting vanaf boekjaar 2017 gaan gelden. Werkt u bij een grote onderneming dan moet u voldoen aan de meest uitgebreide wettelijke voorschriften. Daarom heeft de overheid besloten dat de verplichting voor deze bedrijven ingaat per boekjaar 2019.
 • Wat heb ik nodig voor SBR?
  Om uw jaarrekening in SBR te kunnen aanleveren, hebt u software nodig die geschikt is voor Standard Business Reporting (SBR) en een PKIoverheid services servercertificaat. De jaarrekeningsoftware met een geïntegreerd SBR component. Die schaft u bij uw softwareleverancier aan. Het PKIoverheid services certificaat koopt u bij een van de vier leveranciers. Die vindt u op de website van Logius.
 • Hoe lever ik aan?
  Is de jaarrekening klaar, dan vindt u in de software duidelijk instructies hoe deze met enkele muisklikken veilig kunt versturen naar de KvK of andere uitvragende partijen.
 • Wat zijn de voordelen van SBR voor mij?
  Door aanlevering via SBR kunt u alle benodigde informatie direct, correct en volledig vanuit uw administratieve systeem aanleveren aan alle partijen die informatie van u verlangen: belastingdienst, CBS, KvK, banken. Op basis van digitale informatie kunnen deze partijen eenvoudig benchmarks maken die zal ze ook op aanvraag beschikbaar stellen. Zo krijgt u veel betere informatie die u helpt bij het nemen van de juiste beslissing. Als u een kredietaanvraag doet bij de bank moet u veel informatie verschaffen. Door SBR weet u eerder waar u aan toe bent omdat de bank in eerste instantie geen aanvullende vragen hoeft te stellen. Ook zijn risico’s nog beter in te schatten waardoor de hoogte en de rente van uw krediet beter zal aansluiten bij uw risicoprofiel. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
Over de auteur:
Al jaren werk ik namens Unit4 met veel voldoening samen met verantwoordelijken voor financiën bij bedrijven in diverse sektoren en met name accountantskantoren. ‘In control zijn’ is waar ik u bij kan helpen. En dan vooral als het gaat om de betrouwbaarheid van uw jaarrekening en fiscale aangifte, effectieve planning, aansturing en monitoring van uw audit & control processen. http://www.unit4.nl
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken