Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Danny Bijl, 07 september 2014, 00:00 uur

Tips voor de aankoop van ICT-apparatuur

 

Niet alleen in computers, maar ook in bijbehorende ICT-apparatuur is zeer veel keuze. Wij geven je, in samenwerking met  Goedkoopste-computersupplies.nl graag de belangrijkste tips als het gaat om de aankoop van de meest voorkomende apparatuur:

Back-up

 • Een opslagcapaciteit van 500GB is voldoende voor wat documenten, zoals offertes, en foto’s. Kies 1 of 2TB wanneer je ook films wilt opslaan of een complete back-up wilt maken. Koop het dubbele van wat je nodig denkt te hebben, dan koop je op de groei.
 • Qua formaat is 2,5 inch ideaal voor op reis, vanwege het lichte, compacte en energiezuinige model. Het 3,5 inch formaat is robuuster en heeft meer opslagcapaciteit. Deze werkt wel met een adapter.
 • De aansluiting kan USB 2.0, 3.0 of meer zijn. USB 3.0 is wel tien keer sneller dan USB 2.0. USB 3.0 kan zowel op een speciale 3.0 aansluiting als op een 2.0 aansluiting. USB 2.0 kan alleen op een 2.0 aansluiting. De Thunderbolt is de snelste aansluiting met wel 10 Gigabyte per seconde.
Printer
 • Moet de printer naast tekst ook foto’s kunnen afdrukken? En naast zwart-wit ook kleur? Inkjetprinters zijn beter in het afdrukken van foto’s (mits op fotopapier afgedrukt), laserprinters beter in zwart-wit tekst, ze printen scherp en vocht- en veegvast. Een mono printer is een efficiënte zwart-witprinter. Er zijn ook speciale fotoprinters.
 • Let op de inktkosten per pagina. Inkjetprinters verbruiken ook inkt wanneer ze stilstaan, om de printkop schoon te houden. De cartridge moet na ongeveer 500 afdrukken vervangen worden. Ze zijn daardoor meer geschikt voor incidenteel gebruik. Laserprinters gebruiken geen inkt voor de schoonmaak. De cartridge gaat ongeveer 2.500 afdrukken mee.
 • Bijna alle inkjetprinters zijn all-in-one printers / multifunctionals die ook scannen, kopiëren en soms ook bestanden kunnen e-mailen van en naar een computer. Laserprinters kunnen vaak alleen printen. Ze zijn wel sneller, alleen verbruiken ook meer stroom.
 • Een netwerkprinter is niet op één computer aangesloten maar op een netwerk (met kabel of draadloos) waar meerdere gebruikers op aangesloten kunnen worden. Sommige printers zijn ook draadloos via Wi-Fi aan te sluiten, waardoor je overal een printopdracht kunt versturen.
 • De functie ‘dubbelzijdig’ printen bespaart veel printpapier. Automatische documententoevoer bespaart tijd en geld bij bulk kopiëren.
 • Laserprinters produceren wel een kleine hoeveelheid fijnstof, waardoor ze beter in een aparte ruimte kunnen staan.
Netwerkapparatuur
 • Wat voor modem heb je? Heb je nog een USB-modem, dan kun je sowieso beter eerst een ethernet modem aanschaffen, omdat een USB-modem de huidige snelheid niet kan bijbenen. Een kabel modem, behorende bij kabel internet, kan op een normale en draadloze router aangesloten worden. Een ethernet modem is vaak een combinatie van een modem en router waardoor je geen losse router nodig hebt.
 • Voor point-to-point verbindingen is het handig wanneer antennes afneembaar zijn, om een richtantenne aan te sluiten. Als de kwaliteit van het draadloze signaal zwak is op een bepaalde plek, dan kun je de antenne een andere richting opdraaien. Dit kan bij sommige draadloze routers. Het grootste bereik haal je met een ontvanger en draadloze router met hoog zendvermogen.
 • Heb je ergens in het gebouw slecht bereik? Koop dan een ‘range extender’ of ‘homeplug’. Heb je nog een oude router dan kun je deze ook hiervoor gebruiken.
 • Vrijwel alle breedband routers hebben een zogenaamde switch met vier of vijf poorten waar je eenzelfde aantal computers op aan kunt sluiten. Is dat te weinig, dan kun je een losse switch bijkopen.
 • Wil je computers draadloos verbinden? Koop dan een draadloze router die voorzien is van een draadloos toegangspunt (AP). Je kunt een AP ook los kopen en aansluiten op een niet-draadloze router, dit is echter over het algemeen wel wat duurder.
 • Controleer of de router een firewall heeft en hoe deze zijn informatie weergeeft en in te stellen is.
 • Er worden twee standaarden gebruikt: 802.11g en 802.11n. De N-versie is zes keer sneller dan de G-versie met doorvoeren, stabieler, sneller en betrouwbaarder, maar de verouderde G-versie is ook nog steeds prima voor standaard gebruik.
 • Heeft je router een Dual Band-functie? Zorg dan dat je computer dat ook heeft.
 • Een router met WPA2-beveiliging is minder gemakkelijk te kraken dan WPA en WEP.
 • Op sommige routers kun je via een USB-poort een printer aansluiten zodat iedereen in je netwerk gebruik kan maken van deze printer.
 • Sommige routers hebben de functie ‘Parental Control’ waarmee je bepaalde websites kunt blokkeren voor kinderen of voor je werknemers.
Twijfel je toch nog? Lees dan eens ervaringen van anderen over specifieke merken en modellen ICT-apparatuur. Of bekijk de reviews van producten op verschillende webshops. Succes met het maken van een keuze! 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
Reacties
 
Recycleclub  |   | 
1-05-2020
 | 
15:08 uur
Let op dat je bij het vervangen van cartridges denkt aan het milieu. Recycle deze!

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken