Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Geld.nl , 11 juni 2014, 00:00 uur

Zakelijke auto leasen of kopen?

 

Als u als ondernemer vaak een auto nodig hebt om bijvoorbeeld naar klanten te gaan, is dit met een zakelijke auto voordeliger dan met uw privé-auto. Voor kilometers met uw eigen auto kunt u namelijk slechts negentien cent per kilometer declareren, wat vaak niet toereikend is.

Daarnaast krijgt u door het intensievere gebruik van de privé-auto met meer onderhoudskosten te maken. Maar als u een zakelijke auto gaat rijden, kunt u die dan beter leasen of kopen? In dit artikel leest u de voor- en nadelen van beide opties, zodat u zelf een afweging kunt maken.

Auto leasen voor zakelijk gebruik
Op feestjes en op internetfora zal bijna iedereen u vertellen dat zelf een auto voor de zaak kopen altijd goedkoper is dan leasen. Toch is dit niet altijd waar. U betaalt bij leasen een vast bedrag per maand. U heeft dan verder geen omkijken meer naar de verzekering of onderhoudskosten (bij operational lease), omdat die meestal bij het leasecontract zijn inbegrepen. Tankkosten betaalt u natuurlijk nog wel zelf.

Daarnaast telt de fiscus een leaseauto niet bij het vermogen van uw onderneming, wat scheelt in de belasting die u betaalt. De kosten die u maakt voor de leaseauto mag u echter wel gewoon in aftrek nemen en de btw mag u verrekenen bij uw omzetbelasting. Gebruikt u de auto ook privé, dan moet u dit wel verrekenen in de aftrek.

Voordelen zakelijke auto leasen
- Uw houdt kapitaal beschikbaar voor investeringen, omdat u de auto niet in een keer hoeft te betalen.
- Elke twee of drie jaar kunt u een nieuw model auto uitzoeken.
- Veel kosten zijn bij het leasecontract inbegrepen bijvoorbeeld voor pechhulp, verzekeringen, onderhoud en wegenbelasting. Hierdoor zijn de maandlasten relatief laag.

Nadelen zakelijke auto leasen
- U mag slechts een maximaal aantal kilometers per maand afleggen. Als u meer rijdt, betaalt u een meerprijs. 
- De auto wordt nooit uw eigendom.

Auto kopen voor zakelijk gebruik
Toch hebben mensen die beweren dat kopen voordeliger is het ook niet helemaal bij het verkeerde eind. Een voordeel van kopen is namelijk dat u doorgaans langer dan twee tot drie jaar met de auto doet en de afschrijving over een langere periode kunt uitsmeren. Nadeel is wel dat u bij de aankoop in een keer een groot bedrag betaal aan de dealer, waardoor u dit geld niet meer kunt gebruiken voor investeringen.

Voordelen zakelijke auto kopen
- U bent zelf eigenaar van de auto.
- U mag zoveel kilometers rijden als u zelf wilt.
- U kunt de auto langdurig behouden wat de kosten enigszins drukt.

Nadelen zakelijke auto kopen
-
De maandelijkse kosten zijn doorgaans hoger dan bij leasen. U moet zelf kosten maken voor onderhoud, reparatie, verzekeringen en wegenbelasting.

Tip:  Besluit u de auto zelf te kopen op naam van de zaak? Dan moet u zelf de verzekering regelen. In het artikel Zakelijke autoverzekering ,leest u hoe dit werkt en waar u rekening mee moet houden.

Auto zakelijk leasen of kopen: Wat is nu voordeliger?
In het kort kunnen we de volgende conclusie trekken. Een zakelijke auto leasen is op korte termijn voordeliger vanwege de lage maandlasten. Kopen is echter op lange termijn voordeliger, omdat u de afschrijving over een langere periode uitspreidt of de laatste jaren afschrijvingsvrij rijdt. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
Over de auteur:
Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financiële producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.
 
 
Reacties
 
Mark  |   | 
2-09-2015
 | 
14:35 uur
De afweging tussen kopen en leasen wegen altijd heel erg tegen elkaar op. De uiteindelijke doorslag zal altijd komen door persoonlijke voorkeur Wil je de auto echt voor je zelf ga je voor kopen. Wil je leasen omdat dit goedkoper is dan is dat natuurlijk ook een heel goede reden.
Zakelijke autoverzek...  |   | 
7-11-2016
 | 
14:29 uur
Beide situaties heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is puur afhankelijk van de situatie en persoonlijke voorkeur.
Financial lease  |   | 
28-03-2017
 | 
11:15 uur
Leasen van een auto kan heel voordelig. Ligt aan de persoonlijke voorkeuren. Ik gebruik zelf altijd een financial lease calculator waardoor je precies weet hoeveel geld je kwijt bent.
Ludo Zwaan  |   | 
2-01-2018
 | 
20:26 uur
Een auto op naam van de zaak zetten en gedeeltelijk privé gebruiken of je privé auto zakelijk gebruiken; het blijft een lastige materie. Een vuistregels is dat wanneer de bijtelling (inclusief bijtelling van de BTW) van een zakelijke auto hoger is dan de werkelijke kosten, het verstandiger is een privé auto zakelijk te gebruiken.
Private lease  |   | 
4-05-2018
 | 
14:00 uur
Het grootste nadeel van leasen blijft inderdaad de bijtelling voor privé kilometers. Het begint steeds populairder te worden om naast de zakelijke leaseauto, privé een auto te leasen. Je betaalt dan als het ware van de bijtelling het maandbedrag voor de private leaseauto. Je bent niet goedkoper uit (ook niet duurder) maar je hebt wel een tweede auto.
Private lease  |   | 
4-05-2018
 | 
15:13 uur
In aanvulling op bovenstaande: grote autofabrikanten adverteren tegenwoordig flink om private lease te stimuleren. In de regel is het echter een stuk voordeliger om bij een leasemaatschappij te leasen. Prijsverschillen zijn flink!
Privatelease aanbod  |   | 
23-10-2019
 | 
13:00 uur
Ik denk dat in de huidige tijd de conclusie van het artikel anders geschreven kan worden. Geldt in ieder geval zeker voor private lease, zakelijk lease misschien nog niet. Maar door de grote opkomst, zijn de kosten flink naar beneden gebracht. Leasen is nu vaak wel goedkoper dan zelf een nieuwe auto aanschaffen. Wel altijd natuurlijk zelf onderzoek blijven doen.

 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken