Ondernemen met de beste ondersteuning

Weblog

Schade tijdens werktijd, wie betaalt?

Door: Geld.nl , 04 februari 2014 - Stel: een van uw werknemers gebruikt zijn eigen auto om naar afspraken met klanten te gaan. Tijdens een rit op weg naar een klant rijdt hij schade. Bent u als werkgever aansprakelijk hiervoor?

Op grond van artikel 7:661 is de werkgever aansprakelijk voor alle schades die een werknemer maakt tijdens werktijd. Alleen als u kunt aantonen dat de schade het gevolg was van opzet of roekeloosheid van de werknemer, kunt u zich hieraan onttrekken. Was de medewerker bijvoorbeeld onder invloed van alcohol of reed hij bewust te hard, dan kunt u hier een beroep op doen.
De bewijsplicht ligt in dat geval wel bij u. Als de werknemer onder invloed was en hiervan een politierapport is, is het bewijzen van roekeloos gedrag natuurlijk geen probleem. Maar in veel andere gevallen van opzet of roekeloosheid is dit voor u als werkgever lastig te bewijzen.

Let op: De werkgever is niet aansprakelijk voor schades tijdens woon-werkverkeer. Dit valt in de meeste gevallen gewoon onder de autoverzekering van de medewerker zelf.

Tip! Tijdens woon-werkverkeer heeft u met uw eigen auto dezelfde dekking als die uw autoverzekering biedt bij priveritten.Hierkunt u alle autoverzekeringen vergelijken en precies zien welke dekking uw autoverzekering biedt tijdens woon-werkverkeer.

Verzekering voor schade tijdens werktijd?
De meeste werkgevers hebben een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten die schades dekt die door het personeel worden veroorzaakt. Schades met motorvoertuigen zijn echter vaak uitgesloten van dekking. Om uzelf te verzekeren tegen schades van werknemers die in hun eigen auto tijdens het werk schade rijden, kunt u een dienstrittenverzekering afsluiten. Voorwaarde is wel dat de dienstritten sporadisch voorkomen.

Auto van de zaak aanbieden?
Maakt uw werknemer bijna dagelijks autoritten voor het werk (woon-werkverkeer uitgezonderd), dan is een auto van de zaak wellicht een optie. Hiervoor kunt u als werkgever immers zelf een autoverzekering afsluiten of de auto is verzekerd via de leasemaatschappij. Bij schades wordt dan een groot deel vergoed door de verzekering. U betaalt bij schades aan de eigen auto meestal wel een eigen risico. Bij schades onder werktijd komt dit eigen risico voor uw rekening. Meer informatie over de aansprakelijkheid bij schade met de auto van de zaak, leest u hier.

Ook als uw medewerkers sporadisch van hun eigen auto's gebruik maken voor ritten die samenhangen met de uitvoering van hun werkzaamheden, kan een auto van de zaak een oplossing bieden. U kunt bijvoorbeeld een auto op naam van de zaak aanschaffen of leasen en deze ter beschikking stellen aan een medewerker als hij deze voor zijn of haar werk nodig heeft. Zo hoeft u maar een of twee auto's aan te schaffen en kunnen verschillende medewerkers hier gebruik van maken. Zij moeten dan wel een goede rittenadministratie bijhouden, om bijtelling te voorkomen. Een andere mogelijkheid is dat u de bijtelling afkoopt met een eindheffing van 300 euro per jaar per auto. Wilt u hier gebruik van maken, neem dan contact op met de Belastingdienst om te bespreken hoe u dit het beste kunt regelen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Over de auteur:

Geld.nl is de meest complete vergelijkingssite op het gebied van financiële producten en diensten. Op Geld.nl vergelijkt en vindt u eenvoudig autoverzekeringen, spaarrentes, kredieten en hypotheken.

Reacties

Isaac

6-02-2014 10:45  |  

Typo in de vette kop: Bent u als werknemer aansprakelijk hiervoor? Moet zijn: werkgever --

Geld.nl

6-02-2014 11:58  |  

Bedankt voor de opmerkzame reactie. De fout is inmiddels hersteld.

Zakelijke autoverzek...

7-11-2016 14:53  |  

Niet ieder bedrijf kan zomaar een of twee auto's aanschaffen voor haar medewerkers. Het is daarom wel belangrijk duidelijke afspraken te maken en deze ook vast te leggen om misverstanden te voorkomen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.