Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Weblog
 
Door: Pieter Frijters, 11 december 2013, 00:00 uur

Waarom langdurige burnout-behandeling meestal GEEN nut heeft

 

Burn-out! Het overkomt je ineens. Gelukkig kun je er met dezelfde snelheid weer vanaf komen. Wie direct en effectief reageert, is binnen afzienbare tijd weer back to business. En succesvoller dan voorheen.

Veel burn-outtherapieen duren weken, maanden, of nog langer. Dat is niet wat je wenst. Want tijd is kostbaar. Gelukkig is het ook niet nodig. Definitief herstel duurt maximaal drie sessies bij een kundige en gedegen burn-outbehandeling. Een langere behandeling is beslist ongewenst. Omdat het suggereert dat burn-out een moeilijk oplosbaar probleem is. Als je daar in gaat geloven, is het einde zoek. En laat herstel zeker lang op zich wachten.

Rust werkt niet
Laat je bij een burn-out nooit verleiden om thuis te blijven zitten om tot rust te komen. Je geest zal overuren maken omdat er geen afleiding meer is. Uitrusten ontaardt daarmee in piekerverlof. Meestal heeft dit tot gevolg dat je in een ontzettend diep gat valt. Je gaat er als een berg tegenop zien om weer iets te gaan doen. Rust werkt niet. Actie ondernemen beslist wel. Focus op de toekomst Bij veel burn-outtherapieen wordt gezocht naar het WAAROM. Spitten in je verleden biedt echter geen genezing. Het kost onnodig veel tijd. Je richten op wat je wens is, werkt wel: zo snel mogelijk topfit zijn en beter presteren dan ooit. Het vraagt om oplossingsgericht denken. Om een focus op de toekomst!

Geen medicatie
Medicatie kan in sommige ernstige gevallen van burn-out tijdelijk verlichting bieden. Meestal werken medicijnen echter averechts. Ze hebben invloed op de chemische stoffen in de hersenen, waaraan je een tekort zou kunnen hebben. Meetbaar is dit niet. Het is een probeersel. Zodra je met de medicijnen stopt, volgt er een periode van aanpassing die opnieuw veel tijd kost en vaak een terugval veroorzaakt.

Acceptatie verricht wonderen
Burn-out wordt altijd vooraf gegaan door een periode van stress. Plotseling zijn de verschijnselen er. Ze resulteren in een angstshock. Het is niets meer dan een normale toestand van emotionele uitputting. Angst en onzekerheid regeren tijdens een burn-out. Vragen als: hoe lang gaat het duren, word ik wel beter, verlies ik straks mijn baan, spoken onophoudelijk door je hoofd. Loslaten is de enige remedie. Acceptatie verricht wonderen.

Beste antwoord op burn-out
Het beste antwoord op een burn-out is om gedoseerd te blijven deelnemen aan het arbeidsproces. En om te kiezen voor veel lichamelijke inspanning. Het brengt de balans terug. Daarnaast is het zaak om iedere onzekerheid of angst die het herstel van je burn-out in de weg zit onmiddellijk te elimineren. En je valkuilen te leren herkennen. Dan heb je alleen nog effectieve gereedschappen nodig waarmee je in je kracht blijft en doelen met minder inspanning, sneller worden gerealiseerd. Als je er niets aan doet, het accepteert en je werkzaamheden doseert duurt burn-out maximaal 6 maanden. Wil je het sneller kies dan voor een kortdurende aanpak die zich bewezen heeft. 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
Over de auteur:
Pieter Frijters geeft motivatietrainingen en staat bekend vanwege zijn unieke 'sneltraining' Spreken in het Openbaar.Daarnaast heeft hij een burnout- depressie- en fobiepraktijk in Waddinxveen (Frijters Mind Tuning). Hij is Nederlands bekendste deskundige op dit gebied. Pieter Frijters is tevens auteur van de boeken: Van fobie naar Vrijheid en Meester over je gedachten.
 
 
Reacties
 
Luc  |   | 
23-12-2013
 | 
14:41 uur
Dit is toch wel zeer kort door de bocht hoor en een belediging voor al die mensen die het moeilijk hebben terug aan het arbeidsproces deel te nemen.

Als kerstgeschenk aan een mens met burn-out kan het tellen;

Groet
Susan  |   | 
2-01-2014
 | 
09:41 uur
Ik heb zelf meerdere malen (helaas) een burnout gehad. In alle gevallen was er spraken van zowel geestelijke als lichamelijke uitputting. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Daarbij komt dat de onderliggende oorzaak naar boven gehaald dient te worden. Het is onmogelijk om dat binnen 3 sessies voor elkaar te krijgen. Voor iedere burnout kan er een andere reden zijn, dit verschilt ook weer per persoon. Een PTSS (Post Traumatic Stress Syndrom) kan er bijvoorbeeld aan ten grondslag liggen. Lijkt mij zeer belangrijk om te onderzoeken, zeker bij terugkerende burnout. Herstel heeft langere tijd nodig. Burnout patienten onder druk zetten om te gaan werken terwijl ze dit geestelijk en lichamelijk nog niet aankunnen is echt het slechtste wat je kunt doen. Diegene krijgt namelijk steeds het gevoel niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen en een gevoel van falen, wat vaak een gevoel is van een burnout patient, wordt alleen maar erger. Dus: als je er geen verstand van hebt, roep dan niet zomaar iets!
groet
Leon Brinkers Burn-o...  |   | 
6-01-2014
 | 
12:33 uur
Natuurlijk kan je ijzer met handen breken alleen is het de vraag of dat lang goed blijft gaan. Burn-out is een ontwikkelingsmoment in je leven waarbij je te lang tegen de stroom hebt ingezwommen. En men is dat normaal gaan vinden tot het moment dat men volledig uitgeput uit is gevallen. Natuurlijk is dan de remedie om los te laten en je met de stroom mee te laten voeren. Jij en ik weten dat, maar de cli�nt zal dat moeten ondervinden en gaan doen. Dan heb je het over gedragsverandering, en daar is bij iedereen tijd voor nodig. Want weten is het moment dat het is ervaren en niet het moment dat men er over heeft gehoord.
Allerlei methodes zoals hypnotherapie, EFT, mindfullness, nlp enz. om er maar een paar te noemen, zijn leuke manieren om gedrag te gaan veranderen maar daarmee is het nog niet omgezet en weet je hoe je je leven anders kunt gaan (be)leven.

Leon Brinkers burn-out specialisten
Beau  |   | 
18-02-2014
 | 
23:11 uur
Helemaal met Susan eens! ABSOLUTE rust en de acceptatie daarvan, is volgens mijn ervaring de allereerste stap naar herstel. Het is onmogelijk om vooraf uitspraken te doen over het aantal sessies een client nodig zou dienen te hebben. Een hele goeie reden om -als je een burnout hebt-, enorm in de stress te schieten...ik MOET binnen 3 sessies beter zijn.....!!!Ik vind dit een agressieve manier van mensen op hun zwakste moment voor je te winnen en geld aan ze te verdienen. Vriendelijke groeten, Beau.
Luc  |   | 
19-02-2014
 | 
08:22 uur
Ik zie ze elke dag, de mensen met burn-out. Rust en gedoseerde actie helpt het best. Let op voor de tovenaars die burn-out op drie sessies zouden genezen. Het zal later zuur opbreken. Je bent geen supermens en je hebt rust broodnodig!

Luc
Denise Hulst  |   | 
20-02-2014
 | 
11:42 uur
Uit eigen ervaring weet ik dat een burn out niet in drie sessies verholpen kan worden. Niet alleen ik maar veel mensen die bij ons individuele trajecten doen om in een voor hen goed tempo te re-integreren hebben vaak maanden nodig om weer iets te kunnen en dan nog is het in het begin een wankel evenwicht. Feit is ook dat ondanks dat het mentaal wel weer goed zit op een gegeven moment, je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen. Dat lijf loopt meer dan een half jaar achterop het mentale herstel. daar kan geen gesprek iets aan doen. He enige wat helpt is luisteren naar je lijf en leren doseren. Dat is een proces wat veel tijd vraagt. Los van de vraag hoe het komt dat mensen burn - out raken. Deze ervaringsdeskundige heeft vier jaar nodig gehad...
3 gesprekken is voor mij onbegrijpelijk. Wellicht dat er een Tsjakka gevoel ontstaat wat een tijdje aanhoudt, maar duurzame veranderingen in gedrag en inzicht krijgen in de eigen manier van werken en leven en wat dat tot gevolg heeft, vraagt toch echt meer. Een verbaasde en ongelovige Denise Hulst
Pieter Frijters  |   | 
19-02-2014
 | 
13:17 uur
Burn-out specialist? Tegenwoordig vind ik op Internet burn-out specialisten die 10 jaaar geleden nog nooit van het woord burn-out hadden gehoord. Heel apart.

22 jaar geleden was ik zelf zwaar burn-out. Ik wilde iedereen mijn langdurige traject besparen. Vandaar dat ik noodgedwingen een methodiek heb ontwikkeld die snel en direct een positieve impact heeft. Sinds 21 jaar is burn-out een specialisme. In die 21 jaar is het nog niet voorgekomen dat ik 4 sessies met iemand aan de slag moest om een definitief herstel in te zetten. 3 sessies zijn daarom aan de voorzichtige kant.

Wanneer je iemand een tovenaar noemt omdat het herstel van burn-out binnen 3 sessies wordt ingezet. Dan heb je het proces absoluut niet begrepen. Het heeft alles te maken met het vermogen van degene die burn-out is en het respect voor dat zelfherstellende vermogen.

Er bestaan geen tovenaars, dat weet toch iedereen. Maar er bestaan wel mensen met de kennis en kunde om een clint direct zijn zelfherstellend vermogen te laten aanspreken. 3 sessies zijn dan weldegelijk afdoende om het herstel van burn-out definitief in werking te zetten.

Is iemand dan meteen fitter dan ooit daarvoor? NEE! Dat heeft even tijd nodig. Want iemand die zijn rug te zwaar belast heeft zal ook niet na 3 sessies chiropractie meteen fitter zijn dan ooit daarvoor. Maar kan weer wel opbouwend zijn rug belasten.

Wanneer het jezelf aan kennis of kunde ontbreekt om het herstellend vermogen snel en direct aan te spreken. Noem jezelf dan liever geen burn-out specialist. Zoek een ander vak of ga jezelf bijscholen. En noem iemand geen tovenaar omdat jij iets niet kunt, wat je verkoopt alsof je het wel kunt.

Als laatste. Je komt nooit verder dan dat je durft te dromen. Als je burn-out bent en je bent absoluut overtuigd dat het lang gaat duren. Dan gaat het ook lang duren. In dat geval kies je niet voor mij en zijn er nog altijd 'burn-out specialisten'.
Luc  |   | 
19-02-2014
 | 
14:21 uur
Beste

Ik wil op persoonlijke uitlatingen niet in gaan. Ik heb in elk geval via de wetenschappelijke schalen een data base van 105000 mensen onderzocht en ook heel wat ervaringsdeskundigen. En jij?
Luc
Pieter Frijters  |   | 
19-02-2014
 | 
17:08 uur
Geweldig Luc dat je een database hebt onderzocht via wetenschappelijke schalen. Gezien je reactie nog heel veel te weinig. Ga hier mee door. Want mij ontbreekt de tijd, wens, wil, kennis en kunde.

Luc  |   | 
20-02-2014
 | 
12:06 uur
OK, vandaar...
Ik opende een discussiegroep met ervaringsdeskundigen en vroeg hen naar hun gemiddelde behandelingsduur. We zullen zien wat ze antwoorden.
Pieter Frijters  |   | 
20-02-2014
 | 
17:12 uur
Als ervaringsdeskundigen in jouw discussiegroep vertellen over hun ervaringen met de gemiddelde behandelingsduur zegt dat alleen iets over de gemiddelde behandelingsduur die de therapeuten die zij bezochten nodig hadden om hen te helpen herstellen.

Mijn column gaat over de behandelingsduur binnen mijn praktijk en niet binnen die van een ander. Ik heb daarvoor een methode ontwikkeld gebaseerd op mijn eigen ervaring met burn-out en laat dagelijks zien dat het werkt.

Ik vind het jammer dat een aantal mensen die hier reageren mijn methode als een persoonlijke aanval beschouwen, simpelweg omdat zij ervan overtuigd zijn dat het niet kan. Je kunt pas overtuigd zijn van iets als je het hebt ervaren. Anders is het niet meer dan een veronderstelling.

Als je hebt ervaren dat je steeds opnieuw burn-out raakt, is er maar n conclusie mogelijk: de therapie(n) die je volgde werkte(n) niet afdoende. Het zegt niets over mijn methode, want die heb je niet gevolgd. Als een langdurige therapie en stappen uit het arbeidsproces je wel hebben geholpen, zegt dat dat die therapie voor jou geholpen heeft, maar nog steeds niet dat mijn methode je niet en veel sneller- had kunnen helpen. Dat weet je niet, want je hebt het niet uitgeprobeerd. Het is weer slechts een aanname.

Wat ik ook jammer vind is dat een aantal mensen in hun reactie allerlei conclusies trekken over wat ik zou bedoelen. Zo wordt er genoemd dat ik mensen vertel dat zij binnen drie sessies MOETEN herstellen. Niemand MOET iets. Het is een woord dat niet in mijn vocabulaire voorkomt. Sterker, het eerste wat ik mensen vertel in mijn praktijk is dat ze het woordje moeten beter uit hun vocabulaire kunnen schrappen.

Ik vertel in mijn column dat er binnen drie sessies volledig herstel in gang wordt gezet. Ik bied daarmee een oplossing, geen dwangmiddel. Het feit dat iemand dat als moeten vertaalt, legt meteen de vinger op de zere plek. Het zegt iets over hoe iemand iets interpreteert. En daarmee iets over iemands manier van denken. En de manier waarop iemand denkt, bepaalt iemands gedrag en daarmee of je vatbaar bent voor burn-out of niet. Dit kun je negatief opvatten als: Oh, het is dus mijn eigen schuld dat ik burn-out ben. Maar ook positief als: Fijn, ik kan zelf iets veranderen aan mijn situatie door anders te leren denken en dingen anders te doen.

Het is het bekende gegeven dat je twee soorten mensen hebt. De ene groep ziet een half glas water als half leeg en de andere groep als half vol. Als je een prettig leven wilt leiden kun je maar beter tot de tweede groep behoren.

Eveneens jammer is de reactie: Als je er geen verstand van hebt, roep dan niet zomaar iets! Als je mijn column goed gelezen had, zou je weten dat ik er wel verstand van heb. Ten eerste omdat ik zelf totaal burn-out ben geweest. En ten tweede omdat mijn methode al vele mensen heeft geholpen.
En ja, ook PTSS kan een oorzaak zijn voor burn-out. Maar ook PTSS is in mijn praktijk binnen enkele sessies te verhelpen. En nee, daar hanteer ik ook geen eindeloze praatsessies voor.

Er is in de Verenigde Staten onder dertigduizend volwassenen gedurende 8 jaar onderzoek gedaan naar stress. Het slechte nieuws is dat 43 procent van de onderzochte mensen die een hoop stress hadden meer kans bleek te hebben om aan de gevolgen van aan stress gerelateerde ziekten te sterven. MAAR dat gold alleen voor de mensen die GELOOFDEN dat spanning schadelijk voor hun gezondheid is. De mensen die daar NIET in geloofden, maar wel veel stress ervaarden in hun leven, stierven niet aan stressgerelateerde ziekten, zo bleek uit dit onderzoek.

Een ander Amerikaans onderzoek wijst uit dat je de reactie van spanning op je lichaam kunt wijzigen. In een stressvolle situatie gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling versnelt en je gaat zweten. Normaalgesproken interpreteren wij deze lichamelijke reacties als angst. Deelnemers aan het onderzoek kregen voordat ze deelnamen aan een sociale stresstest te horen dat de stressrespons van hun lichaam niets meer was dan een voorbereiding op een uitdaging. Dat het bonzende hart hen voorbereidde op actie. En dat het sneller ademen ervoor zorgde dat er steeds meer zuurstof naar je hersenen werd getransporteerd. Zo leerden de deelnemers dat een stressrespons alleen maar nuttig is. Je gaat er beter door presteren. Deze kijk op stress zorgde niet alleen voor meer zelfvertrouwen, ook de fysieke stressrespons veranderde erdoor.

Normaalgesproken gaat je hartslag omhoog tijdens stress en trekken de bloedvaten samen. Dat is de reden dat chronische stress wordt geassocieerd met hart- en vaatziekten. Maar bij de mensen die stress als iets nuttigs zagen, ging hun hart tijdens de test weliswaar sneller kloppen, maar bleven hun bloedvaten er ontspannen uitzien. Dat lijkt heel erg op wat er in je lichaam gebeurt als je heel erg blij bent. En blij zijn is gezond.

Wat ik hier mee wil onderstrepen is dat al vele malen is bewezen dat gedachten en overtuigingen grote invloed hebben op het functioneren en de gezondheid van mensen. Gezonde, doelgerichte gedachten werken voor je. Negatieve overtuigingen niet. Wil je niet in drie sessies geholpen worden, prima, maar zeg niet dat het niet kan als je mijn methode niet hebt uitgeprobeerd. Die methode behelst overigens meer dan alleen een verandering van denken.
Marie-Christine Koes...  |   | 
20-02-2014
 | 
18:02 uur
Een helder betoog dat de inhoud van de column goed ondersteunt!
Corrie Wiersma  |   | 
20-02-2014
 | 
22:32 uur
Ik ben zelf geweldig door Pieter Frijters geholpen en heb ervaren dat zijn methode werkt. En omdat ik er zo enthousiast over ben, ben ik op freelance basis voor hem gaan werken als pr-medewerker. En reken maar dat ik geen pr-klussen doe voor mensen waar ik ook maar de geringste spoor van twijfel over heb. Daarmee breng ik immers de geloofwaardigheid van mijn eigen bureau in gevaar.

Ik ervaar door mijn werk voor Pieter Frijters van dichtbij hoeveel mensen hij dagelijks helpt. Mensen die vaak ten einde raad zijn en tevergeefs elders voor hulp hebben aangeklopt. Jullie weten waarschijnlijk niet half wat het voor deze mensen betekent om eindelijk iemand te vinden die hen wel kan helpen. Anders zouden jullie reacties wel iets genuanceerder zijn.

In deze discussie ben ik tot nu toe de enige die recht van spreken heeft als het gaat om het al dan niet bekritiseren van de methode van Pieter Frijters en de snelle werking ervan, omdat ik de methode heb uitgeprobeerd (met succes!) en keer op keer zie hoe dankbaar en blij mensen zijn met zijn hulp. De overige personen die hier reageren, zijn nooit bij Pieter Frijters geweest, zoals hij zelf ook al zegt. Waarom dan zulke (emotionele) reacties?

Het komt op mij over als: Ik heb er lang over gedaan om van mijn burn-out af te komen, dus moet iedereen er lang over doen. En: Ik heb rust en een lange herstelperiode nodig, dus geldt dat voor iedereen. Nee dus. Voor wie het nog niet wist: er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Een burn-out oplossen kan langzaam n snel. Het ligt er maar aan welke methode of therapie je kiest. En daarvan is een snelle methode: de methode van Pieter Frijters. En als je jezelf belangrijk genoeg vindt, zou ik daar zeker voor kiezen!

Misschien dat het idee dat jouw burn-out snel verholpen kan zijn bepaalde mensen met een burn-out angst inboezemt. Want snel is een woord waar iemand met een burn-out niet echt blij van wordt. Als je moe en uitgeblust bent, kan herstellen in drie dagen een nachtmerrie lijken. Want iets in drie dagen doen, waarvan je het idee hebt dat het misschien wel nooit meer goed komt, of in ieder geval heel lang gaat duren, kan enorme stress opleveren als je het vanuit een negatief perspectief beziet.

En dat is nu precies een gedachtegang die mensen met een burn-out typeert. Alles lijkt een enorme berg. Maar laten we eerlijk zijn. Die bergen zijn er helemaal niet. Mensen met een burn-out zien bergen omdat ze geestelijk en lichamelijk uitgeput zijn. En ook in de periode daarvoor vormde hun waarnemen, denken en gedrag al de basis om burn-out te kunnen raken. Want waarom raakt de n burn-out van iets, waar een ander helemaal geen centje pijn van heeft?

Als je even door de door jezelf gecreerde zure appel van 3 dagen heen bijt, ben je na de eerste sessie bij Pieter Frijters ontzettend blij dat je die eerste hap genomen hebt. Want dan is de berg van Pffff, iets doen in drie dagen veranderd in: Wow, ik kijk uit naar de tweede dag! En zo wordt de zure appel een lekker hapje dat smaakt naar meer.

Het oplossen van burn-out heeft volgens mij inderdaad alles te maken met gedrag, zoals Leon in zijn commentaar zegt. En voor gedragsverandering is tijd nodig, zegt hij. Want weten is het moment dat het is ervaren en niet het moment dat men er over heeft gehoord. Hij slaat wat mij betreft helemaal de spijker op zijn kop! En weet je wat het goede nieuws is? Pieter Frijters lt het je tijdens de sessies meteen ervaren. Dat is n van de belangrijke dingen waarin zijn methode zich onderscheidt van andere.

Dan kom ik meteen bij het commentaar van Denise. Drie gesprekken is voor mij onbegrijpelijk. Wellicht dat er een Tsjakka gevoel ontstaat wat een tijdje aanhoudt, maar duurzame veranderingen in gedrag en inzicht krijgen in de eigen manier van werken en leven en wat dat tot gevolg heeft, vraagt toch echt meer, stelt ze. Ook zij schiet hiermee volledig in de roos.

Want inderdaad, met drie gesprekken red je het niet. Maar hoe komt zij er bij dat het bij Pieter Frijters om drie gesprekken gaat? Dat is namelijk niet zo! Het is een combinatie van praten, ervaren en tools aangereikt krijgen die briljant zijn in hun eenvoud en waar je je hele leven profijt van hebt. En reken maar dat het muntje tijdens de sessies heel snel valt. Omdat Pieter Frijters weet hoe je dat voor elkaar krijgt. En als het muntje gevallen is, zorgt dat in no-time voor duurzame verandering. Dat weet ik uit ervaring.

Het leven is simpel. Wij mensen maken het vaak nodeloos ingewikkeld. En dat leidt ertoe dat we simpele oplossingen vaak wantrouwen. Misschien komt dat omdat we denken dat een probleem minder serieus genomen wordt als de oplossing simpel en snel is. En omdat we ons vaak vereenzelvigen met een probleem staat een simpele oplossing al snel gelijk aan ontkenning van onszelf. Maar het een heeft helemaal niets met het ander te maken.

Wees blij dat jouw probleem snel oplosbaar is en je snel dynamisch, vrij en gelukkig kunt leven!

Ik wilde in eerste instantie op elke ongenuanceerde opmerking apart reageren die ik in de commentaren vind. Omdat ik het zo ontzettend onterecht vind om zaken die niet kloppen als feiten te presenteren, als je niet van de hoed en de rand weet. Maar dan wordt het een boek.

Samengevat: je kunt ervaringsdeskundige zijn op het gebied van burn-out, zoals een aantal mensen die reageren. Je kunt ook een therapeut zijn die mensen met burn-out op zijn of haar eigen manier behandelt, zoals anderen die reageren. Maar dat maakt je nog steeds niet deskundig als het gaat om het beoordelen van de methode van Pieter Frijters. Omdat uit alles duidelijk wordt dat jullie niet weten wat zijn methode behelst. Maar het feit dat hij het anders doet dan jullie maakt hem kennelijk op zijn minst al verdacht.

En dan heb ik het nog niet over de eigenschappen en manier van werken (dwingen en moeten) die hem totaal onterecht worden toegedicht door mensen die nog nooit bij hem een sessie hebben gevolgd. Hoe je naar een ander kijkt, zegt niets over die ander, maar alles over jou, zou ik wat dat betreft graag willen meegeven.

Het schokt me dat mensen uit de hulpverlening en mensen met burn-out zo negatief op het burn-outverhaal van Pieter Frijters reageren. Als ik als pr-persoon een paar uur zou zwoegen op een tekst en een collega beweerde dat hij dit in een uurtje klaarspeelt, zou ik meteen bij hem op de stoep staan om het naadje van de kous te weten te komen. Omdat mijn klanten er bij gebaad zijn als ik in een uurtje een tekst aanlever, in plaats van in een halve dag. Het komt niet eens in me op om dan te denken: Zoiets is onmogelijk, want ik kan het nu toch ook niet, ondanks al mijn ervaring. Het is het simpele verschil tussen er voor open staan dat het altijd nog beter kan en denken dat jouw weg de enige ware is.

Waarom ik me hier zo druk over maak? Omdat ik Pieter Frijters ken als iemand die zich meer dan 200 procent oprecht inzet voor zijn clinten. Ook maanden na een training kun je hem nog altijd bellen en mailen als je ergens mee zit of tegenaan loopt. Hij is geen tovenaar die misbruik maakt van de zwakte van mensen, maar iemand met een oprechte passie voor het helpen van anderen. En daar is hij toevallig ook nog eens heel erg goed in!

Luc  |   | 
21-02-2014
 | 
00:54 uur
Beste allemaal,

Ik maak me ook druk. Ik zie vele mensen hun job verliezen, genadeloos. Eens de term burn-out gevallen is, ben je als werknemer dikwijls eraan voor de moeite. Je sterft als het ware de sociale dood. Als arts mag ik dan nog verklaren of geloven of denken wat ik wil. Werkgevers zijn er als de dood voor, voor mensen met burn-out dus.

Daarom onder andere heeft onze Belgische Minister van Tewerkstelling en Arbeid wetgevend werk moeten verrichten. En ze - de minister - is daarbij niet over een nacht ijs gegaan.
Ze heeft een uitgebreide groep adviseurs en onderzoekers.

Ik zal niet meer reageren in deze discussie. Maar om humane redenen heb ik getracht de kaart te trekken van al de sukkelaars wiens leven en werk kapot is gegaan.

Dat houdt helemaal geen veroordeling in van de methode Frijters die ik trouwens inderdaad niet ken.

Maar ik ken wel het stigma dat op mensen met een burn-out wordt geplakt en voor die mensen doe ik het allemaal. En ik zal onze minister onverkort blijven steunen in haar poging preventief en curatief op te treden wat burn-out betreft.

Verder wens ik jullie veel geluk en succes in het leven. Met welke methode dan ook.
Dr.. Luc Swinnen
Susan  |   | 
24-02-2014
 | 
14:28 uur
Mooi dat er mensen zijn die geloven in een methode omdat ze het zelf hebben ervaren. Echter stukjes geschreven door 2 freelancers die zakelijk verbonden zijn aan Pieter Freijters vind ik wat dubieus. Als men er dan zo positief in staat zou men ook kunnen opmerken dat er kennelijk nogal wat scepsis is onder de burnout ervaringsdeskundigen die hier aan het woord zijn geweest. Dat is niet voor niets. De meesten hebben waarschijnlijk niet al te positieve ervaringen, hetzij door de druk van werkgever, hetzij door onkundige arbo-artsen en soms ook door zogenaamde 'specialisten' die beweren dat vooral weer snel aan de slag gaan echt het beste is (voor wie??), met alle gevolgen van dien, want ja dat heb ik ook geprobeerd, werkte averechts. Zo hebben allerlei mensen die er belang bij hebben wel iets te vinden over je herstel en over hoe je dat moet aanpakken. Wellicht zou Pieter Freijters dat als een serieus signaal kunnen oppakken en daar op een positieve manier op kunnen inspelen.
Jammer vind ik de reactie van Pieter Freijters op Luc. Vrij onprofessioneel. Ga gewoon uit van je eigen kracht en laat een ander in zijn waarde.
Een aantal reacties zijn denk ik gebaseerd op wat er in het artikel van Pieter Freijters staat. Hij schrijft dat DEFINITIEF herstel maximaal drie sessies duurt. Dat wekt argwaan inderdaad. Pas in een latere reactie schrijft Pieter Freijters dat na 3 sessies volledig herstel IN GANG WORDT GEZET, dat is niet bepaald hetzelfde. Dat zegt niets over de gehele duur van het herstel. Hoe zit dat dan? Tuurlijk staan mensen er voor open om iets nieuws te proberen. Alleen is het bij een burnoutpatient nu eenmaal niet zo dat je er op zit te wachten om wat te gaan experimenteren met verschillende methodes. Logisch nadenken over wat haalbaar is en daar je keuze op baseren lijkt me heel reeel.
Mensen met een burnout hebben vaak last van een bijnieruitputting door de constante staat van paraatheid (aanmaak cortisol en adrenaline) waarin de burnoutpatient heeft verkeerd gedurende een veel te lange periode. De hormoonbalans is dan verstoord, wat weer invloed heeft op alle processen in je lichaam. Dit heeft echt tijd nodig om te herstellen. Juiste voeding, genoeg beweging, maar ook weer niet TE intensief, (je lichaam heeft namelijk geen reserves dus is de kans je je lichaam te snel en te veel belast groot) en ook voldoende rust zijn dan belangrijk. Je lichaam is immers uitgeput. Ik heb zelf gedurende een jaar zeer slecht en weinig geslapen. Dat doet wel wat met je lichaam. Ik hoef niet perse heel snel weer aan de slag om ng beter te kunnen presteren. Juist door mijn burnout heb ik ervaren dat het echt niet allemaal gaat om presteren!! En ik doe er liever een half jaar langer over als ik voel dat ik op de goede weg ben en op een gedegen manier wordt geholpen in plaats van in te gaan op een in mijn ogen onrealistische aanpak. Mensen mogen best een mening hebben ook al heb je niet alles zelf uitgeprobeerd. Als het werkt: prima! Maar laat wel ieder een keus en een ander mag zich daarbij best laten leiden door zijn eigen gevoel.
Succes met de aanpak, het zal voor sommige mensen helpen voor sommigen misschien ook niet, dat geldt volgens mij voor heel veel methodes. Ik heb echter geen behoefte om het uit te proberen.
Pieter Frijters  |   | 
24-02-2014
 | 
18:22 uur
Sceptisch zijn vind ik prima. Heb er moeite mee dat als er iets echt positiefs te melden is, mensen gaan roepen: 'onmogelijk of tovenarij'. Het zou handiger zijn om bij mij aan de bel te trekken om daar meer over te weten te komen.

De 3 belangrijkste zaken zijn:
1)eerst het herstel in werking zetten
2)valkuilen leren herkennen
3)gereedschappen krijgen waardoor burn-out in de toekomst wordt voorkomen.

Daar zijn gemiddeld 2 tot maximaal 3 sessies voor nodig, is mijn ervaring. Het heeft geen zin om het herstel 2 - 3 of 4 keer in werking te zetten. Een chirurg gaat je toch ook niet 2 - 3 - of 4 keer opereren voor hetzelfde?

Natuurlijk mag je kiezen voor langdurige therapie. Ik ben van mening dat hoe langer de therapie duurt, des te langer ook het herstel duurt. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je er helemaal NIETS aan doet en het verder loslaat. Je vanzelf binnen 6 maanden weer genezen bent van burn-out.

In de voorbeelden die ik hier lees, heeft langdurige therapeutische aandacht geleid tot een erg langdurig herstel.

De mensen die mij consulteren zijn ondernemers of mensen met een verantwoordelijke functie, die zo snel mogelijk weer hun werk willen oppakken. En dat het liefst beter, fitter en verstandiger dan voorheen.

Volledig herstel duurt in alle gevallen, minder dan 3 maanden.

We hebben trouwens uitvoerig onderzoek gedaan naar angst/stress en voeding en geven daar ook binnen die 2 tot 3 sessies advies over.

Daarnaast geven we nog speciale workshops over dit onderwerp.
Luc  |   | 
24-02-2014
 | 
19:15 uur
Beste

Waar vinden we de resultaten van dat onderzoek? Waar staan die wetenschappelijke bewijzen? Ik ben erg benieuwd.

Groet
Luc
Pieter Frijters  |   | 
24-02-2014
 | 
20:44 uur
Dag Luc, had die vraag kunnen verwachten en kan je geen antwoord geven waar die resultaten direct vindbaar zijn. Enkele jaren geleden werd ik door een vrouwelijke bedrijfsarts geconsulteerd voor haar eigen 'sociale problematiek'. Later hadden wij een gesprek met elkaar over eventuele samenwerking. Zij verwees mij naar een wetenschappelijk onderzoek (volgens haar algemeen bekend bij bedrijfsartsen) waar iedereen die informatie kon nalezen. Dit gesprek vond plaats ongeveer 8 jaar geleden en heb dit voor waar aangenomen. Als je zoekt op Internet zul je deze informatie ongetwijfeld nog ergens kunnen vinden. Heb enkele jaren geleden meerdere samenwerkingsgesprekken gevoerd met zelfstandige bedrijfsartsen waarvan 1 mij bevestigde dat het inderdaad zo is. Jij bent het gewend om databestanden te onderzoeken. Volgens mij hoef je niet lang te zoeken.
Luc  |   | 
24-02-2014
 | 
21:48 uur
Dag Pieter

Ik vind die info niet, ik vind er andere.
Ik had trouwens jou eens ''echt'' bezig willen zien. Want deze discussie leidt tot niets.

Je had die vraag kunnen verwachten. Natuurlijk. Politiekers zeggen dikwijls: ''Studies wijzen uit dat...'' en als je dan vraagt '' Welke studies'' dan weten ze van niks. Waarmee ik niet gezegd heb dat jij politieker bent natuurlijk. Maar ze staan ergens, die studies, tja...Ik ga niet op zoek hoor, jij haalt de studies aan, ik niet.

Iedereen in zijn eigen waarde laten, zoals Susan suggereert, laat ons dat nu maar doen. Want we kunnen anders nog wel een tijdje doorgaan. En daar heb ik nu stilaan geen zin meer in.

Groeten en veel succes met jouw methode.
Luc
Corrie Wiersma  |   | 
24-02-2014
 | 
22:01 uur
Beste Susan,

Nogmaals, ik werk voor Frijters Mind-Tuning omdat ik zo goed door Pieter Frijters geholpen ben. En zo zijn er meer mensen die voor hem zijn gaan werken, nadat ze met zijn hulp hun problemen hebben opgelost.

Dat doen we stuk voor stuk uit enthousiasme en omdat we het andere mensen ook gunnen om van burn-out, angsten, onzekerheid, fobien of stotteren af te komen, meer energie te krijgen, beter te kunnen presteren en vrij en gelukkig te leven!

Er is wat dat betreft niets dubieus aan het feit dat ik hier reageer. Juist omdat ik op freelance basis voor Pieter Frijters ben gaan werken stelt dat mij in staat om zijn resultaten te volgen en er een goed oordeel over te vormen.
Het geeft me nog meer recht van spreken dan als ik alleen maar van mijn eigen ervaring uit had kunnen gaan.

Maak dus niet iets negatiefs van iets wat positief is! Als ik een dubbele agenda had, had ik wel een nickname gekozen. Ik reageer tenminste met mijn volledige naam en beroep n mijn achtergrond is Google-baar, in tegenstelling tot de meeste anderen hier.
Pieter Frijters  |   | 
25-02-2014
 | 
00:21 uur
Op 17 mei geven wij in Nieuwegein een groot MindTuning Event.

Iedereen die dat wenst kan de hele dag kennis maken met alle MindTuning onderdelen. De hele dag worden gelijktijdig verschillende workshops gehouden. Zowel door mij als door onze coaches.

Workshops die aan bod komen zijn: burn-out en angst: Pieter Frijters, voeding tegen stress en angst: Judith Rolf, burn-out bij jongeren: Ellen Hendriks, jeugdcoaching Ellen Hendriks, stotteren en wat doe je daar aan: Pieter Frijters, Turning fat into love: Pauline Kerkhoff vertelt over haar Amerikaanse bestseller. Presenteren voor beginners: Nic Oosterveer, Spreken in het openbaar: Lon de Jong die zijn werk als politicus combineert met het werken voor Frijters MindTuning BV. Presenteren voor gevorderden: Pieter Frijters. Cabaretier Maarten Westra Hoekzema zet het Event luister bij. Hij geldt als een van de meest talentvolle conferenciers van Nederand en Belgi.

Om een indruk te krijgen van het Event. Kijk op de MindTuning.nl site en vervolgens bij coaching en trainingen. Klik op Mindtuning Event en je ziet meteen een aantal video's die je een indruk geven. Grijp je kans wanneer je kennis wilt maken met wat met MindTuning allemaal mogelijk is.
Susan  |   | 
25-02-2014
 | 
13:42 uur
Mooi, als een burnout vanzelf over gaat in 6 maanden bespaar ik 3 x 1450 ex BTW voor de sessies bij Pieter Freijters. Ook ik heb de wetenschappelijke onderbouwing van het vanzelf overgaan niet kunnen vinden.
mark  |   | 
4-03-2014
 | 
15:49 uur
Ik ben geen arts of psycholoog, maar kan wel zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben, mede omdat ik goed kan waarnemen en observeren. Wanneer ik lees:
''De mensen die mij consulteren zijn ondernemers of mensen met een verantwoordelijke functie, die zo snel mogelijk weer hun werk willen oppakken. En dat het liefst beter, fitter en verstandiger dan voorheen.'' lijken mij geen Burnout patienten. Iemand die een echte burnout heeft en niet oververmoeid, overspannen, overwerkt, o.i.d. is niet in staat om 'even' de juiste therapie erbij te zoeken om dan weer zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Nee, iemand met een Burnout is volledig geestelijk (en lichamelijk) van het pad af en kan dat soort relationele keuzes niet of nauwelijks maken. Ik vind het stuk dan ook een hoog Tsjakka gehalte hebben. Mensen die even in een dipje zitten, hebben er wellicht wel baat bij.
Herma Swijtink  |   | 
6-03-2014
 | 
18:57 uur
Ik sluit me volledig bij je aan Mark, als je de bodem echt bereikt hebt is de weg terug lang. Dat wil niet zeggen dat er eindeloos veel sessies nodig zijn, maar de periode waarover deze verdeeld zijn is echt langer dan 3 maanden. Ook al hervind je nl. snel de mogelijkheid om het centrale zenuwstelsel weer in rust-modus te brengen, dan nog heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. En dit doe je niet door aan het werk te blijven in een situatie die de burnout veroorzaakt heeft (naast een bepaalde copingstijl) en ook niet door het lichaam zwaar te belasten (zie artikel).
Fred  |   | 
21-04-2014
 | 
12:12 uur
Wat een b.s., opgelost in 3 sessies, en geen rust...vraag me af of de schrijver van het stuk zelf ooit een burn out heeft gehad? Het stuk lijkt wel geschreven door een werkgever, tijd is geld, vlug weer aan de gang!!!
petra  |   | 
29-04-2015
 | 
07:23 uur
Alleen jammer dat het alleen toereikend is voor mensen met een dikke portomonee. Ben je al burnout en dan word je bankrekening ook nog eens leeg gehaald.

Leon Brinkers Burn-o...  |   | 
29-04-2015
 | 
09:38 uur
Hoi Petra,

Het hoeft helemaal niet veel te kosten om te herstellen. Een goed boek bijvoorbeeld ''Gefeliciteerd met je burn-out'' kost je maar 19,95 en daar zou je zelf al mee kunnen herstellen. Ook gebruik je deze informatie dan de rest van je leven om je patronen te veranderen anders krijg je zo weer een burn-out terug. Ook zijn er legio online programma's die echt goed werken. Dat is het grote voordeel van de tijd waarin we nu leven met internet.
Je hoeft niet altijd naar een therapeut of coach te gaan om te begrijpen dat je je leven anders moet invullen om stress in de hand te houden. Je moet kijken wat bij jou past en daar voor gaan.

Veel succes,

Leon Birnkers burn-out specialist.
Ans  |   | 
7-10-2015
 | 
14:13 uur
Dat je je leven anders in moet vullen, neem me niet kwalijk maar er gebeuren in een mensen leven dingen waar je geen controle over hebt dingen die je niet tegen kan houden.
Wat weten mensen het toch goed die zelf nooit een burn-out of andere trauma s hebben meegemaakt. Het is bedroevend hoeveel onbegrip er is. Mensen die erge dingen meemaken en uitvallen door de druk en stress. Als je door een rouwverwerking,trauma,forse depressie enz.. gaat en allemaal psychologen psychiaters en sessie s moet volgen omdat dat volgens bedrijfsartsen werkgevers sneller herstel geeft (sommige mensen hebben er baat bij) en achter je broek word gezeten wanneer je weer komt werken en alles in zetten om jou weer op de werkvloer te krijgen kan ik uit eigen ervaring zeggen dat je totaal niet tot rust komt het tegendeel is juist waar. Omdat er meer druk en stress op je uitgeoefend word wat je er echt niet bij kan hebben. Ik heb 4 jaar geleden een burn-out opgelopen en ben door blijven werken tot dat ik een jaar later een forse burn-out had en daar nog elke dag last van heb, ik ben nooit meer dezelfde geworden.
U kunt beter verzekeringsarts worden bij het UWV daar is net zoveel onbegrip.
Leon Brinkers  |   | 
9-10-2015
 | 
12:34 uur
Beste Ans,

het klopt dat iedereen zijn of haar eigen pad moet lopen om uit zijn burn-out te geraken. Het klopt ook dat de ellende zich lijkt op te stapelen en vaak blijft aanhouden tijdens een burn-out. Dit proces is voor iedereen anders en daar zit het probleem in. Werkgevers willen een eenduidige oplossing bieden. De wet schrijft voor dat er gere-integreerd moet woerden en de bedrijfsartsen hebben vaak knellende contracten met werkgevers afgesloten. De werknemer is daar vaak de speelbal van. Maar ook deze heeft rechten en plichten om bijvoorbeeld het plan van aanpak UWV samen te maken en hierin aan te geven wat je wel en niet ziet zitten. Je mag je altijd laten begeleiden door de behandelaar tijdens het opstellen en kan daar alle hulp bij krijgen.
Weet dat de werkgever ook door wil en dat daar altijd een spanningsveld zal blijven liggen. De preventiemedewerker van je werkgever kan je hierbij helpen, en je kunt altijd een beroep doen op de PSA documentatie van je werkgever. Maar je moet ondanks je burn-out echt aan de slag met je werkgever en je re-integratie. Het is niet anders want je rechten houden ook plichten in naar de werkgever.

Succes Leon Brinkers burn-out specialist

NB 2x een burn-out gehad!
Ans  |   | 
9-10-2015
 | 
14:20 uur
Beste Leon,
Ik weet het, ik heb dat allemaal al meegemaakt. Ik ben niet aan het re-integreren.
Ik heb misschien de indruk gegeven dat ik niet werk.
Ik werk allang weer volledig.
Er zijn ook mensen die niet meer dezelfde worden na een forse burn-out hoe erg je daar ook je best voor doet.
Als je het aan de buitenkant niet kan zien,dan ben je een aansteller zo word er gedacht. Ondanks al de bevindingen van behandeld artsen,hulpverleners,psychiaters,psychologen en zelfs de bedrijfsarts. Dat is mijn ervaring.

Groet

Jan  |   | 
8-04-2016
 | 
15:01 uur
De hier gegeven informatie is absoluut NIET correct, op verschillende gronden. Een goed opgeleide psycholoog zal dit onmiddellijk kunnen bevestigen. Het naar de mond praten van de werkgever, zoals hier gebeurt, dient geen enkel doel. Niet dat van de werkgever (die wil immers een gezonde werknemer terug, niet een die na enkele maanden weer ziek is), en ook niet dat van de werknemer.
Yvonne  |   | 
19-07-2016
 | 
16:52 uur
We allemaal hetzelfde doel, toch?
Swinnen  |   | 
19-07-2016
 | 
17:45 uur
Is die discussie nog bezig?
Ieder zijn waarheid!
Ik zou toch graag wat tot rust komen in geval van burn-out
Maar wellicht ben in dan lui??
Nogmaals : ieder zijn waarheid

Luc
minke  |   | 
30-03-2017
 | 
18:27 uur
Sorry, maar dit is beledigend voor iedereen die een burn-out heeft ervaren. 3 sessies, en gn rust nemen? Gewoon doorgaan?

Iedereen die een (zware) burnout heeft gehad die weet dat doorgaan simpelweg niet meer kan. Niet omdat je niet wil, want de meeste mensen met een burn-out willen JUIST te graag. Maar omdat lichaam en geest OP zijn. Positief denken is zeker een plus, maar gaat je niet uit een burnout trekken.

Daarnaast is niet voor iedereen de reden van een burnout hetzelfde. PTSS is bijvoorbeeld vaak een reden, maar niet met een commercile verkooptruc (of wat dit ook mag zijn) te verhelpen. PTSS gaat niet zomaar over, daarvoor is deskundige hulp nodig, en dat is niet van een ervaringsdeskundige op burnout gebied. Daarnaast kan het tot 3 jaar duren om van PTSS af te komen, dus hoe kan je dan in hemelsnaam zeggen dat je in 3 sessies iemand kunt helpen.

Ik vind dit een hele slechte verkooptechniek, zeker omdat je op het schuldgevoel van een burn-out slachtoffer inspeelt. (Want tot nu toe hebben die mensen het schijnbaar allemaal niet goed gedaan, en juist die mensen willen het zo graag goed doen allemaal.)

Sorry, maar ik word hier een beetje misselijk van... 

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
 
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken