Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Bedrijfsvoering
22 januari 2020

Detailhandel zet bijna drie procent meer om in november

De detailhandel heeft in november 2,6 procent meer omgezet dan in november 2018, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 1,4 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online 6,5 procent meer omgezet.
Lees verder »   Reageer »
17 januari 2020

Aantal arbeidsongevallen afgelopen jaren gestegen

Volgens cijfers van de Inspectie SZW raakten in 2018 ruim 4.000 medewerkers gewond tijdens de uitvoering van hun werk. Een stijging van maar liefst 27 procent ten opzichte van 2014. Volgens de Inspectie SZW is deze stijging te wijten aan de groeiende economie. Hieraan is te zien dat een florerende economie ook negatieve kanten heeft. Er moet efficiënter en sneller gewerkt worden. Hierdoor ontstaan vaker onveilige situaties.
Lees verder »   Reageer »
14 januari 2020

Grootste uitdaging voor zzp’er in 2020: werk en privé in balans brengen

Gevraagd naar de grootste zakelijke uitdagingen voor het jaar 2020 laten de antwoorden van zzp’ers een duidelijke top drie zien. De grootste uitdaging, meer dan een kwart van de respondenten (26 procent) gaf dit antwoord, is het in balans brengen van de werk-privésituatie. De vraag wat de grootste zakelijke uitdagingen over vijf jaar zijn brachten enkele opvallende verschuivingen in de antwoorden. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 613 zzp’ers in samenwerking met Appwiki.
Lees verder »   2 reacties »
14 januari 2020

Faillissementen 2020: verdere verslechtering in Nederland

In West-Europa krijgt Nederland het qua faillissementen het zwaarst te verduren in 2020 (samen met Ierland en Denemarken). Euler Hermes plaatst ons land in de categorie ‘sterke verslechtering’. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde Global Insolvency Outlook 2020 van Euler Hermes. De kredietverzekeraar verwacht dat het aantal faillissementen mondiaal gezien stijgt met +zes procent in 2020. Dat is iets slechter dan dat Euler Hermes eerder voorspelde. Vorig jaar bedroeg de stijging van de faillissementen wereldwijd +negen procent.
Lees verder »   Reageer »
13 januari 2020

Het gaat goed met het MKB, maar het kan nog beter

Dat het MKB de motor van de Nederlandse economie is, is geen publiek geheim. Hoewel het kabinet ons nog weleens wil doen geloven dat multinationals of luchthaven Schiphol de BV Nederland draaiende houden, blijkt uit het jaarbericht ‘De Staat van het MKB’ van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap opnieuw het tegendeel. Het bruto binnenlands product (bbp) is in 2018 voor het vijfde jaar op rij gegroeid en het midden- en kleinbedrijf is goed voor maar liefst 71 procent van de werkgelegenheid en 62 procent van de toegevoegde waarde.
Lees verder »   Reageer »
10 januari 2020

Effecten stikstof en PFAS breiden zich als olievlek in bouwsector uit

De effecten van de PFAS- en stikstofcrisis worden in de komende twee jaar pas echt zichtbaar in de bouwsector. ABN AMRO verwacht in 2020 een krimp van de bouwproductie van 2 procent, terwijl de groei in 2021 waarschijnlijk zal stabiliseren. Deze terugval is niet het gevolg van een dalende vraag, maar van een gebrek aan aanbod. Zo is er een grote vraag naar nieuwe woningen, onderhoud aan wegen en dijken en de verduurzaming van kantoren.
Lees verder »   Reageer »
9 januari 2020

Zekerheid met zonnepanelen: salderingsregeling verlengd

Het was goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen, want de gunstige salderingsregeling is verder verlengd tot 2023. Bovendien komt de omstreden terugleversubsidie definitief niet. Vanaf 2023 tot 2031 wordt het salderen langzaam afgebouwd. 
Lees verder »   1 reactie »
31 december 2019

Bouw- en transportbedrijven verwachten miljardenverlies door PFAS- en stikstofbeleid

Ondernemers in de bouw, bouwmaterialenindustrie, bouwhandel en transportsector rekenen erop dat zij - ondanks recente nieuwe maatregelen - zwaar worden getroffen door het PFAS- en stikstofbeleid. Zij vrezen dat dit in 2020 ten koste zal gaan van acht procent van hun omzet. De ondervraagde branches zijn goed voor ruim 200 miljard euro omzet, waarmee de verwachte omzetdaling zou neerkomen op zo’n zestien miljard euro.
Lees verder »   Reageer »
30 december 2019

Deze vier digitale trends moeten bouwbedrijven volgend jaar scherp in de gaten houden

Voor bijna de helft van de ondernemers in de bouwsector is de digitalisering van bouwprocessen een topprioriteit, zo blijkt uit onderzoek. Daarbij stelt ruim 80 procent dat de digitalisering in de bouwsector niet snel genoeg gaat. Volgens oprichter Sander Jongsma van bouw7 (onderdeel van Exact) beseft de bouwsector mede door de woningbouw- en stikstofcrisis dat de hulp van technologische hulpmiddelen noodzakelijk is om de effectiviteit te vergroten en de productiviteit van werknemers op te stuwen.
Lees verder »   1 reactie »
30 december 2019

In tien jaar tijd ruim elf procent minder winkels

Het aantal winkelvestigingen is in het afgelopen decennium met ruim elf procent gedaald. Er zijn vooral minder winkels in dvd’s en cd’s, fotocamera’s en baby- en kinderkleding dan in 2010. Tegelijkertijd vervijfvoudigde het aantal webwinkels. Dat meldt het CBS in de publicatie de regionale economie 2018.
Lees verder »   1 reactie »
27 december 2019

MKB bedrijven zien duidelijk verband tussen omzetgroei en volledige productinformatie

Uit onderzoek van GS1 US blijkt dat 59 procent van de snelgroeiende MKB bedrijven directe correlatie ziet tussen omzetgroei (25 procent) en volledige productinformatie. De studie is uitgevoerd om kritische factoren voor de groei van kleine bedrijven in de detailhandel te onderzoeken. De studie Charting the Growth Journey: From Product to Profitable Business brengt in kaart hoe het groeipad van een winstgevende onderneming met producten eruit ziet.
Lees verder »   Reageer »
24 december 2019

Modulair bouwen levert 40 procent extra woningen op

De arbeidsproductiviteit in de bouw is relatief laag in vergelijking met andere sectoren. In het tweede kwartaal van 2019 werd in Nederland per gewerkt uur 51 euro aan waarde toegevoegd, terwijl dit in de bouw slechts 42 euro per gewerkt uur is. De belangrijkste oorzaak is dat in de bouw nog weinig geautomatiseerd is. Sinds de opleving van de bouwsector in 2014 laat de productiviteit volgens ABN AMRO wel een sterke stijging zien door een toename van het aantal bouwprojecten.
Lees verder »   Reageer »
24 december 2019

Druk op Nederlandse foodsector groeit door milieukwesties

Hoewel de internationale voedingsindustrie goed presteert en relatief stabiel is, blijven de voedselmarkten kwetsbaar voor neerwaartse risico’s. Zo kunnen schommelende grondstofprijzen, veranderende consumentenbehoeften en milieuvraagstukken de toch al krappe marges en winstgevendheid onder druk zetten. Hoewel ook de Nederlandse foodsector naar verwachting goed blijft presteren, zal de groei van de toegevoegde waarde met name in de landbouw in 2019 en 2020 wel vertragen (respectievelijk met -0,7 en -0,4 procent).
Lees verder »   Reageer »
23 december 2019

We hebben het drukker dan ooit; tijd voor een vijftien-urige werkweek

Charles Darwin werkte slechts 4,5 uur per dag. De wetenschapper sloot zich dan drie keer anderhalf uur op in zijn kantoor in Londen om te schrijven. Tussendoor genoot hij van een maaltijd of een wandeling. Zo nu en dan liet hij zich voorlezen. Ondanks deze korte werkdagen kan Darwin geen gebrek aan productiviteit worden verweten; hij schreef in totaal negentien boeken, waaronder ‘On the Origin of Species’, een van de meest invloedrijke wetenschappelijke boeken die er bestaan.
Lees verder »   Reageer »
1  2  3  4  5   ... 215
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken