Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Bedrijfsvoering
28 mei 2020

'Nieuwe infectiehaarden dreigen als adviesrol wegvalt'

Bedrijfsartsen moeten een rol blijven spelen in het advies aan werknemers na een positieve uitslag op corona. Zij hebben een belangrijke adviesrol als een werknemer een positieve test krijgt. Nu die preventieve functie per 1 juni wegvalt, zoals de minister heeft besloten, bestaat het risico dat werkplekken nieuwe brandhaarden worden. In een brief aan minister De Jonge (VWS) uiten de branchevereniging voor arbodiensten (OVAL) en de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB) hun ernstige zorgen.
Lees verder »   Reageer »
28 mei 2020

MKB krijgt vertrouwen terug, onzekerheid blijft

Onder ondernemers groeit het vertrouwen in eigen kunnen tijdens de huidige crisis. Het geloof van ondernemers dat zij goed uit deze crisis komen is toegenomen ten opzichte van de vorige meting medio april. Ook stijgt het aandeel ondernemers dat nieuwe kansen ziet. Dit blijkt uit de meest recente meting van de MKB coronamonitor van Motivaction en MKB Servicedesk.
Lees verder »   Reageer »
27 mei 2020

COVID-19 preventiemaatregelen binnen ondernemingen

Wereldwijd heeft de uitbraak van het coronavirus COVID-19 grote gevolgen voor veel mensen. Bijvoorbeeld als het gaat om het sociale leven, recreatie en werk. Om het virus onder controle te krijgen zijn er in veel landen begin 2020 gedeeltelijke of gehele lockdowns ingesteld. Momenteel worden deze op veel plekken geleidelijk versoepeld. Veel ondernemingen staan dan ook te trappelen om weer de draad op te pakken. Maar welke mogelijkheden zijn er eigenlijk om de bedrijfsvoering voort te zetten, binnen de richtlijnen?
Lees verder »   Reageer »
27 mei 2020

Vijf manieren waarop dienstverleners hun businessmodel kunnen aanpassen aan de 1,5 meter economie

Of het nu gaat om baardtrimmers, bordspellen, boeken, toetsenborden of tuinmeubels: het verkopen van producten tijdens coronatijd gaat veel ondernemers best goed af. Velen waren tenslotte toch al online actief en zichtbaar met een webshop. Maar wat als u geen producten verkoopt, maar (fysieke) diensten levert? Dan worden de uitdagingen van de 1,5 meter economie opeens een stuk concreter. Hoe past u als dienstverlener u businessmodel hierop aan?
Lees verder »   Reageer »
25 mei 2020

Meer omzet bouwsector

De bouwsector ondervond in het eerste kwartaal nog geen hinder van de coronacrisis. De omzet van de bouw was 9,1 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in maart, waarin de eerste effecten van de maatregelen tegen Covid-19 zichtbaar werden, behaalde de bouw een omzetstijging. De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen lag in het eerste kwartaal van 2020 ruim elf procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bouw.
Lees verder »   1 reactie »
22 mei 2020

Overheid kan coronaschade in de bouw beperken

In de bouwsector wordt nu nog doorgewerkt, maar dat betekent volgens ABN AMRO niet dat de bouw immuun is voor de coronacrisis. Doordat veel landen (gedeeltelijk) in lockdown zijn, is het voor ruim de helft van de bouwbedrijven moeilijk om bouwmaterialen tijdig op de bouwplaats te krijgen; bij één op de vijf bedrijven leidt dit tot vertraging in bouwprojecten. Naast de hout- en bouwmaterialenindustrie is ook de metaalproducentenindustrie een belangrijke leverancier voor bouwbedrijven.
Lees verder »   Reageer »
20 mei 2020

Kleine ondernemers in de reisbranche zien inkomsten halveren tijdens lockdown

De financiële gevolgen van de coronamaatregelen zijn in een aantal branches erg groot. Zo werd er bij kleine ondernemers in de reisbranche gemiddeld 50 procent minder geld bijgeschreven. Ook in andere sectoren zijn forse verliezen zichtbaar, blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv’s die Knab als huisbank hebben. 
Lees verder »   Reageer »
20 mei 2020

Vertelt een barcodenummer u waar een product is gemaakt?

Er zijn mensen die oproepen om producten uit bepaalde landen in de schappen te laten liggen onder het mom 'eigen product eerst'. Die mensen, veelal actief op social media, laten anderen zien hoe u aan de hand van een barcode producten uit een land kunt herkennen. ‘Pak een product op. Kijk naar de barcode. Als de eerste drie nummers 690 of 691 of 692 zijn, is het product in China gemaakt.’ Dat lijkt een heel praktische en simpele oplossing maar is helaas onjuist! Die barcode zegt niet dat het product in China is gemaakt.
Lees verder »   Reageer »
18 mei 2020

Daling consumentenvertrouwen zet door

In het reguliere onderzoek naar het consumentenvertrouwen heeft het CBS in april de grootste daling van het consumentenvertrouwen ooit gemeten. Bij een reguliere meting vindt de waarneming grotendeels plaats in de eerste helft van de maand. Vanwege de sterke daling van het consumentenvertrouwen in april heeft het CBS een extra meting in de tweede helft van de maand uitgevoerd. Deze extra meting geeft aan dat de daling van het consumentenvertrouwen binnen de maand april verder doorzet.
Lees verder »   Reageer »
15 mei 2020

Holland Houtland is de grootste crisis kraker van Nederland

Lokaal geproduceerde biobased bouwmaterialen voor woningen en interieur. Met Holland Houtland zetten oprichters Sandra Nap zich in voor een duurzamer Nederland na corona. Het initiatief eindigt op de eerste plek in #kraakdecrisis, de nationale crowdsourcing voor een veerkrachtige economie. De winnaars ontvangen een funding van 25.000 euro. 
Lees verder »   Reageer »
14 mei 2020

Wanneer kunt u zich als ondernemer beroepen op overmacht?

Het coronavirus heeft de afgelopen maanden voor grote veranderingen in de samenleving gezorgd. Zo heeft het bijvoorbeeld grote impact op de gezondheid en de persoonlijke vrijheid van mensen. Daarnaast heeft het ook economische gevolgen. Zo zijn complete sectoren stilgelegd, kunnen goederen hun bestemming niet bereiken en bezoeken klanten geen winkels meer. Verwacht wordt dat er nog lang sprake zal zijn van een onzekere periode. Haast iedere onderneming krijgt te maken met de effecten van de maatregelen op de bedrijfsvoering.
Lees verder »   Reageer »
11 mei 2020

Digitaal veranderen tijdens en na de crisis

Een virus dat de hele wereld op z’n kop zet. Behalve een handvol virologen en Bill Gates zagen weinig mensen dit aankomen. Het leven in Nederland is binnen een paar weken compleet veranderd. Ondernemers hebben daar last van, de een meer dan de ander. Bedrijven met flinke financiële reserves hebben de beste kans om het uit te zitten, al weet niemand hoe lang het nog zal duren.
Lees verder »   Reageer »
11 mei 2020

In vierde week april 112 bedrijven failliet verklaard

In week 17 (20 tot en met 24 april) zijn 112 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 47 meer dan in week 16. In de eerste zeventien weken van 2020 zijn er 1262 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er elf meer dan in dezelfde periode van 2019.
Lees verder »   Reageer »
8 mei 2020

Golf van faillissementen onder kleine ondernemers dreigt voordat de open up voltooid is

Eindelijk werd er door Rutte perspectief geschetst in de persconferentie, maar de vraag is of de open-up voor veel ondernemers niet te weinig te laat is.  Ruim drie op de vijf ondernemers zitten momenteel in de financiële problemen, zo blijkt uit een recent onderzoek onder bijna 5000 kleine ondernemers. Vele zitten aan het noodinfuus van de overheid, maar reserves zijn de laatste twee maanden opgedroogd. Een snelle 'open-up' om de economische activiteit te hervatten is de enige uitweg voor veel bedrijven om het hoofd boven water te houden.
Lees verder »   Reageer »
1  2  3  4  5   ... 218
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou, je familie, je vrienden en de mensen aan wie je wellicht leiding geeft. Het beoefenen van introspectie is dan ook de belangrijkste vaardigheid die wij in ons leven kunnen inzetten.
Lees verderMeer boeken