Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Persberichten
 
16 augustus 2017

Check je Vlaams op www. Vlaams. nu

De inhoud van dit persbericht is niet afkomstig van de redactie van Managersonline.nl en derhalve niet journalistiek getoetst.

Snapt een Vlaming altijd wat jij bedoelt? Doe de check op Vlaams.nu. Gewoon voor de lol of omdat je in Vlaanderen zaken wilt doen. Want daar bekijkt men ‘nen Ollander’ vaak toch wat argwanend. 

Op Vlaams.nu krijg je korte maar pittige Vlaamse taalvraagjes. Zo weet je meteen of een Vlaming je snapt. Je zult versteld staan van subtiele verschillen, die een grote impact op jullie verstandhouding hebben. 

>>> Op Vlaams.nu testen Nederlanders hun 'Vlaams' in 6 levels 
>>> Op NouNouNou.be testen Vlamingen hun ‘Hollands’ in 6 levels. 

Vlaming knikt ja, maar denkt nee
Zakendoen of vrienden maken in Vlaanderen? Pas op, want Vlamingen knikken ja, maar denken vaak nee. Herkennen ze zich niet in jouw ‘Hollandse’ woordenschat of zinsconstructies? Game over: 
  • ‘Bedrijfsleider in het mkb’ zegt een Vlaamse zaakvoerder van een kmo niets.
  • Afspraak ’s middags? Om 13.00 uur denkt een Vlaming dat jij niet meer komt opdagen.
  • Binnen 7 dagen? Hij verwacht het pas over 7 dagen – anders zegt hij ‘binnen de 7 dagen’.
Lichtgeraakte Vlaming? 
Nederlanders onderschatten dit soort taalakkefietjes. Initiatiefnemer Wim Van Rompuy: "Krijg ik een brief voor Wim van Rompuy? Dan ben ik ‘in mijn gat gebeten’ – op mijn tenen getrapt. Want wij, Belgen, zijn heel zuinig op onze achternaam. Daarin blijft een grote V altijd een grote V. In welke volgorde de namen ook staan – ongeacht de Nederlandse spellingsregel." Zo zijn er heel wat misstapjes die je in Vlaanderen duur komen te staan. 

Vlaams initiatief voor betere verstandhouding
Van Rompuy: "Wij Vlamingen bewonderen de Nederlandse handelsgeest en taalvaardigheid. Maar we verstijven door jullie directheid. En haken af bij woorden en begrippen die we niet kennen." Met taallokalisatie, het vervlaamsen van te ‘Hollandse’ teksten, kom je in Vlaanderen goed uit de verf. 

Tweerichtingsverkeer
Zeeuwse Joke Naughton, ‘verhollandser’ bij Schrijf.be: "Vlamingen zijn van goede wil – echt. Ze willen gewoon serieus genomen worden. Net zoals Duitse klanten verwachten dat je in het Duits met hen communiceert. Want je taalgebruik is je visitekaartje én je toont er je goodwill mee." 

Spelend leren
Vlaams.nu schotelt de Nederlander meerdere verrassende taalquizjes met spitse antwoorden voor. Door de doelgerichte bronvermelding klikt die door naar achtergrondinformatie van gezaghebbende taalinstanties. Hij kan bovendien zijn quizresultaten herbekijken of afdrukken om nooit meer dezelfde schuiver te maken (in België: uitschuiver). En dat allemaal gratis. 
Oh ja, op NouNouNou.be is het net omgekeerd: daar test de Vlaming of een Nederlander hém wel begrijpt. 

 
Doorsturen »  Reageer » 


 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Wat is een AOV en voor wie is het?
Onder een AOV verstaat men een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken