Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf valkuilen van conversie optimalisatie

15 november 2011 - Conversie optimalisatie focust zich op het zo efficiënt mogelijk inrichten van een website, zodat bezoekers een bepaalde gewenste actie uitvoeren. Ulke Verkerk, directeur van QUISMA: "Conversie optimalisatie is een handige tool voor het verhogen van de verkopen of leads, maar pas op voor vijf valkuilen."

1. Kopiëren
Het kopiëren van algemene bevindingen uit bijvoorbeeld usability-tests zonder deze eerst te testen is geen garantie voor succes. Er zijn al ontzettend veel usability-tests op allerlei websites uitgevoerd, dus waarom dan opnieuw de eigen website ook nog eens testen? Zonde van de tijd en het geld. Maar niets is minder waar. Elke website heeft een andere mix van bezoekers en wordt op een andere manier ervaren. Vandaar dat veranderingen voor een website niet één-op-één gekopieerd kunnen worden. Pas door te testen blijkt of de veranderingen daadwerkelijk bijdragen aan een verhoogde conversie. 

2. Discussiëren

Het bediscussiëren van een websiteconcept met het marketing- of salesteam zal ongetwijfeld leiden tot verhitte discussies, maar zorgt zelden voor een geschikt concept. Sterker nog, het resultaat van dergelijke discussies is vaak een slap compromis waar geen klant aan te pas is gekomen. In plaats van te discussiëren kan er beter getest worden.

3. Blindstaren
Het ontwerpen van een nieuwe website is een proces. Er zit vaak veel liefde, tijd en hard werk in van marketeers en webdesigners. Door tijdgebrek en misschien ook wel uit angst voor eventuele veranderingen komt het voor dat een concept niet getest wordt. Dit is juist zonde van al het harde werk! Want uiteindelijk heeft niemand iets aan een gebruiksonvriendelijke en slecht converterende website.

4. Intuïtie
Vertrouw bij het doorvoeren van veranderingen niet op intuïtie. Een test van Bobby Hewitt op creativethirst.com toont aan waarom niet. Aan verschillende marketeers werden twee versies getoond waarin bezoekers werden aangespoord om hun e-mail adres achter te laten. In beide versies stond de kop: ‘Get Email Updates (it’s Free)’. Vervolgens werd een box getoond waar bezoekers hun e-mail adres achter konden laten. Daaronder stond een groene knop met ‘Join’. Het enige verschil was dat in versie A onder de kop nog een zin stond: ‘Join 14,752 others and get free updates!’. In versie B is deze tekst achterwege gelaten. Vervolgens werd aan marketeers de vraag gesteld: "Welke versie zal meer adressen opleveren?". In totaal koos 78 procent van de marketeers voor optie A. Na het testen van beide opties bleek vervolgens dat versie B de meeste adressen gegenereerd had. Een duidelijk signaal dat intuïtie bij online marketing geen rol speelt en dat testen betrouwbaardere resultaten oplevert. 

5. Eenmalig

Het optimaliseren van de website is geen eenmalige actie maar een doorlopend proces. Nieuwe betaalmethoden, producten of technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Om deze veranderingen bij te kunnen houden en zo effectief mogelijk door te kunnen voeren is het nodig om continu te testen en te blijven leren van het gedrag van bezoekers.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Website maken voor b...

21-11-2011 16:52  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.