Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Chinese bedrijven gedwongen om hun relaties te vermaken

18 oktober 2010 - Discriminatie jegens de private sector door de staatsbanken van China dwingt vele kleine en middelgrote bedrijven zich te buiten doen aan het entertainen van hun potentiële klanten en belangrijke contacten.

Gemiddeld besteden ze zeven procent van hun totale omzet aan het opbouwen van ‘sociaal kapitaal’ en ‘informeel netwerken’. Dit blijkt uit onderzoek van de Globalisation and Economic Policy Centre van de University of Nottingham. Het onderzoek legt eveneens de problemen bloot waarmee het Chinese MKB te maken krijgt. Chinese bedrijven worden duidelijk beïnvloed door hun sociale en zakelijke contacten, denk aan directeuren van andere bedrijven, bankdirecteuren en overheidsbeambten. Deze contacten zorgen ervoor dat bedrijven toegang hebben tot informatie en middelen, inclusief kapitaal. 

Discriminatie
Die contacten zijn des te belangrijker als je in ogenschouw neemt dat de Chinese staatsbanken de private sector nog steeds discrimineren, bijvoorbeeld bij het toekennen van leningen. Vandaar dat deze bedrijven aangewezen zijn op informele financiering, en dus op het ‘pleasen’ van hun relaties. En dat is volgens de onderzoekers niet geschikt als China een private sector wil ontwikkelen die internationaal kan concurreren. Ze stellen dat het trakteren en mee uitnemen van zakelijke contacten uiteindelijk niet genoeg zal zijn, dat er vroeg of laat bankfinanciering nodig zal zijn. 

Cruciale investering
Het probleem stamt uit 1998, toen de Chinese grondwet gewijzigd werd en de banken alleen nog aan staatsbedrijven mochten lenen. Nog steeds beschouwen de banken leningen aan private bedrijven als riskanter, en die aan het MKB helemaal. Daarom zijn al die kosten die gemaakt worden om zakelijke relaties te entertainen een cruciale investering geworden. Dergelijke uitjes en cadeautjes stellen hun korte termijn leningen immers veilig. 

Consequenties
De onderzoekers waarschuwen er echter voor dat het traditionele Chinese vertrouwen in hun informele netwerk de bedrijven en het land op de lange termijn geen goed zal doen. Natuurlijk zijn sociale contacten belangrijk, maar managers moeten ook beseffen wat de consequenties kunnen zijn van een te grote afhankelijkheid. Een misstap en een bedrijf kan afgesloten worden van kredieten; een keer vergeten een ‘verplichting’ in te lossen of een wederdienst te verlenen en het bedrijf kan zijn deuren sluiten. Al die etentjes en vermaak hebben de kleine en middelgrote bedrijven helpen groeien, maar het zal misschien niet genoeg zijn om in de toekomst te overleven.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.