Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
15 oktober 2010
 

Ondernemend Nederland verwacht omzet- en personele groei

 
 

Ruim tweederde van de ondernemers uit het MKB verwacht de komende twee jaar te gaan groeien. Een kwart van de ondernemers verwacht stabiel te blijven en slechts vier procent denkt (verder) te gaan krimpen.

Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor 2010, geïnitieerd en uitgevoerd door Unique en TNO. Dit vertrouwen van de ondernemer in de economie wordt geuit in strategische innovatieplannen; het aanboren van nieuwe markten en ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. 

Quick-win
In 2009 was het MKB als gevolg van de economische crisis vooral bezig met ‘quick-win’ maatregelen, zoals het snijden in kosten en personeel. Dit jaar is er een omschakeling te zien van interne maatregelen naar externe gerichtheid. Ondernemers zijn bezig met nieuwe businessmodellen en lange termijnplanning. Maar liefst 73 procent van de ondernemers geeft aan nieuwe producten en diensten te gaan ontwikkelen dan wel nieuwe markten aan te willen boren. Hiermee wordt het vertrouwen en de optimistische kijk van de ondernemer onderstreept. 

Grootste groeiers
"Sinds het herstel van de economie te merken is, hebben veel ondernemers daar ook naar gehandeld door minder te snijden en weer meer te investeren," licht Jeannine Peek, algemeen directeur van Unique, toe. "Er is wel verschil in de mate waarin bedrijven verwachten te groeien. De grootste groeiers zijn te vinden in de financiële dienstverlening en de transportsector. Zij verwachten gemiddeld ruim zeven procent te gaan groeien. De verwachte jaarlijkse omzetgroei voor het gehele MKB-segment voor de komende twee jaar ligt op vijf procent." 

Positief
Prof. dr. Teulings, directeur Centraal Planbureau (CPB): "De groeiverwachting die in dit onderzoek naar voren komt is hoger dan die het CPB op macro niveau ziet. Dat komt door verschil in onderzoeksdoelgroep, maar ook doordat de ondernemer van nature geneigd is om de toekomst rooskleurig in te zien. Het doet me goed om te zien dat ondernemers zo positief zijn, aangezien het MKB de motor van onze economie is. Toch is het verstandig om te bedenken dat er ook reden voor enige terughoudendheid is."

Personele verwachtingen
Opvallend is dat de personele groei nog achterblijft bij de verwachte omzetgroei. De verwachte totale personele groei ligt op ruim twee procent. Dat is de helft van de verwachte omzetgroei. "De reden hiervoor kan natuurlijk zijn dat bedrijven in de afgelopen periode kampten met overcapaciteit en nu bij groei dus minder mensen hoeven in te huren", verklaart Jeannine Peek.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 
 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Checklist: de beste start voor jouw eigen webshop
Steeds meer Nederlanders verkopen hun zelfgemaakte producten online.
Geef een impuls aan jouw professionele en persoonlijke groei als strategisch communicatieadviseur
Met de SRM Senior Communicatieadviseur C opleiding leer jij hedendaagse communicatietechnieken vanuit een breder organisatieperspectief te benaderen.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken