Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Veel meer faillissementen in detailhandel

3 november 2011 - Het aantal failliete detailhandelsbedrijven is in oktober flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van faillissementsdossier.nl. In totaal gingen de afgelopen maand 82 winkels bankroet. Dat is een stijging met ruim 40 procent ten opzichte van september.

Ten opzichte van oktober 2010 bedroeg de groei zelfs 64 procent. In de eerste tien maanden van 2011 gingen 611 winkels failliet tegen 576 in de overeenkomstige periode vorig jaar. 

Economische onzekerheid
Dalende consumentenbestedingen als gevolg van de aanhoudende economische onzekerheid spelen de detailhandel parten. "Het consumentenvertrouwen staat op een dieptepunt, de werkloosheid groeit, volgend jaar naar verwachting tot zes procent. Dat raakt deze sector hard," aldus Stef Bais. Hij is als econoom verbonden aan het Economisch Bureau van ING dat al eerder dit jaar zwaar weer voorspelde voor de detailhandel. Vooral winkels in duurzame en luxe goederen als televisies, meubels, kleding en elektronica krijgen het moeilijk, verwacht ING. 

E-commerce
Ook de toenemende populariteit van e-commerce raakt de traditionele detailhandel. In plaats van offline doen steeds meer consumenten hun aankopen online. Aanvankelijk waren vooral reizen, boeken, cd’s en dvd’s op internet in trek, inmiddels geldt dit ook voor elektronica, kleding en voor schoenen.
Volgens faillissementsdossier daalde het totale aantal faillissementen in de periode januari tot en met oktober ruim drie procent tot 8243. 

Reclamebureaus
De reclamebranche klimt juist uit het dal. Het aantal reclame- en marktonderzoeksbureaus dat failliet ging slonk in de eerste tien maanden dit jaar achttien procent tot 116.
De mediabestedingen stabiliseren zich enigszins na een dip in 2009. Vooral autofabrikanten maken meer reclame; over de eerste negen maanden van 2011 liefst 16,5 procent meer dan vorig jaar, maakte onderzoeksbureau Nielsen onlangs bekend. 

Regionale verschillen
Regionaal gezien bracht Overijssel het er in oktober goed vanaf met slechts 55 faillissementen tegen 98 in dezelfde maand vorig jaar. In Noord-Brabant daarentegen steeg het aantal gesneefde bedrijven in de overeenkomstige periode 35 procent tot 145.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.