Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Slecht slapen levert serieuze kostenpost op voor bedrijfsleven

15 oktober 2010 - Slecht slapen is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat jaarlijks miljarden euro’s kost, maar de oorzaken zijn nog steeds niet achterhaald. Slaaponderzoeker Eus van Someren wil met het Nederlands Slaapregister hierin een nieuwe stap zetten.

Van Someren spreekt zondag in het kader van de Oktober Kennismaand over slapeloosheid in Hotel Okura Amsterdam.

Slechte slapers
Zo’n tien procent van de wereldbevolking bestaat uit slechte slapers. Dit kost de samenleving naar schatting zo’n duizend euro per persoon per jaar aan medicijnen, ziekmeldingen en verlaagde productiviteit op de werkvloer. Alleen in Nederland betekent dat al een kostpost van 1,6 miljard euro. Wat zijn de oorzaken? Eus van Someren, hoofd van de Slaaponderzoeksgroep aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN), doet wetenschappelijk onderzoek naar slaap en slapeloosheid. Hij probeert antwoorden op deze vragen te vinden en hoopt met een landelijk slaapregister, dat uiteindelijk mondiaal moet worden, de slapeloosheid op te lossen. 

Slaapregister

"Mensen verschillen sterk in hoe gevoelig hun slaap is voor verstoringen. Waarom is een mysterie. Om daar achter te komen zetten we het Nederlands Slaapregister op, een databank die gegevens over slapeloosheid van een brede doorsnee van de maatschappij bevat," aldus van Someren, die eerder dit jaar een pilot startte met 1.500 deelnemers. Dit bleek voldoende basis om nu het onderzoek groter aan te pakken en het register uit te breiden naar tien- tot twintigduizend mensen. Deze zullen op regelmatige basis via het internet vragen over hun slaapgedrag beantwoorden. Van Someren hoopt hiermee de eerste onderzoeker ter wereld te worden die beschikt over profielen van goede en slechte slapers. Met behulp van die profielen kunnen ziekenhuizen en onderzoeksgroepen bij probleemslapers gerichte hersenscans maken. Zijn hoop is dat met al deze gegevens aan slapeloosheid een definitief einde gemaakt kan worden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.