Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

China domineert internationale IPO markt in derde kwartaal

12 oktober 2010 - Ondanks de instabiele markt en minder transacties in het derde kwartaal slaagde de internationale IPO markt erin ongeveer evenveel kapitaal bijeen te brengen. De groeikracht van Azië vormt nog steeds de motor achter de internationale IPO-markten.

Dit blijkt uit de Q3 2010 Global IPO Update van Ernst & Young. De mega-introductie van de Agricultural Bank of China, de Chinese Landbouwbank, ter waarde van 22,1 miljard dollar, was de grootste beursgang in de geschiedenis. Deze beursgang vertegenwoordigde bijna de helft (42 procent) van het IPO-kapitaal dat dit kwartaal wereldwijd in totaal bijeen werd gebracht. 

Hogere waarde dan in 2009
Desondanks werd er in internationale IPO’s in het derde kwartaal in totaal 52,7 miljard dollar binnengehaald met 286 beursintroducties, tegenover 46,8 miljard dollar met 311 introducties in het vorige kwartaal. Investeerders waren in het derde kwartaal voorzichtig maar toch was 84 procent van de internationale IPO’s binnen de initiële prijs range geprijsd en vier procent zat er boven. De international IPO markt bracht in de eerste drie kwartalen van 2010 in 888 deals 152,7 miljard dollar bijeen. Dit is al meer dan het totale bedrag in 2009: 112,6 miljard dollar in 577 deals. René Coenradie van Ernst & Young, verklaart: "Er zijn nog steeds heel veel ondernemingen die willen groeien en naar de beurs gaan. Veel van die organisaties hebben al twee jaar zitten wachten op een gunstige gelegenheid voor een IPO en zijn inmiddels bereid om een minder offensieve waardebepaling te accepteren. Op een later moment verwachten ze dan wel weer terug te kunnen komen naar de markt om meer kapitaal te vergaren met vervolgaanbiedingen." 

Opkomende markten

In het derde kwartaal namen Aziatische aandelenemittenten 83 procent van de totale opbrengsten voor hun rekening (43.8 miljard dollar in 173 IPO’s). Alleen al de Chinese emittenten genereerden meer dan drie kwart (76 procent) van het mondiaal bij elkaar gebrachte kapitaal (40,1 miljard dollar met 110 transacties, een stijging van 147 procent in totale opbrengsten ten opzichte van het tweede kwartaal). De helft van de twintig grootste IPO’s in het derde kwartaal waren afkomstig uit opkomende markten. Ze kwamen allemaal uit Azië: China (acht), Indonesië (een) en India (een). Van de twintig grootste IPO’s in het derde kwartaal waren er tien afkomstig uit ontwikkelde markten: de Verenigde Staten (drie), het Verenigd Koninkrijk (twee), Canada (twee), Nederland (een), Duitsland (een) en Australië (een). De Nederlandse beursgang betrof de notering van chipfabrikant NXP Semiconductors NV op Nasdaq, voor een bedrag van 476 miljoen dollar. 

Beurzen van Shanghai en Shenzhen tot recordhoogte

De IPO handelsvolumes op de beurzen van Shanghai en Shenzhen bereikten in 2010 het hoogste niveau in de geschiedenis. Vooral dankzij de dubbele notering van de Agricultural Bank of China in het derde kwartaal haalde de beurs van Shanghai het meeste kapitaal op (15,6 miljard dollar), gevolgd door de beurs van Hongkong, die 14,0 miljard dollar ophaalde (respectievelijk 30 procent en 27 procent van het mondiaal bijeengebrachte kapitaal). De beurs van Shenzhen werd derde op de ranglijst van opgehaald kapitaal (negentien procent, 10,0 miljard dollar). Coenradie stelt: "In de komende kwartalen kun je ervan uitgaan dat Shanghai zijn huidige positie als wereldleider in opgehaald kapitaal zal handhaven. Daarmee wordt het bewijs geleverd van de groeiende liquiditeit en volwassenheid van deze beurs." 

Amerikaanse beursintroducties

80 procent van het in de VS opgehaalde kapitaal werd verschaft door private equity- en venture capital-bedrijven die beleggingen willen afstoten doordat ze onder druk staan om kapitaal vrij te maken voor beleggers. De Amerikaanse beurzen brachten een totaal van 5,1 miljard dollar bij elkaar met 34 transacties, een daling van zeven procent in bijeengebracht kapitaal ten opzichte van het tweede kwartaal. Er heeft zich in de VS een grote pijplijn van 124 ondernemingen opgebouwd, waarbij veel bedrijven veel langer op hun notering moeten wachten dan normaal. 

Britse beurzen aan de leiding

Veel Europese beursgangen zijn uit- of afgesteld in reactie op onzekerheid in de markt, die nog werd versterkt door de staatsschuldencrisis. In het derde kwartaal zijn er 49 Europese ondernemingen naar de beurs gegaan, ter waarde van 3,1 miljard dollar, een daling van 68 procent in bijeengebracht kapitaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De Britse beurzen gingen aan de leiding in Europese IPO-activiteit met een bijeengebracht kapitaal van 1,9 miljard dollar in acht transacties. Eén daarvan was de op vier na grootste IPO in het derde kwartaal: de aandelenemissie van een miljard dollar door metaal- en mijnbouwgroep Vallar PLC.
Financiële dienstverlening, grondstoffensector en technologie meest actief
De bedrijven die in het derde kwartaal naar de beurs gingen, lieten een grote verscheidenheid zien. De meest actieve was de financiële sector, die verantwoordelijk was voor meer dan de helft (51 procent) van het totale bijeengebrachte kapitaal (26,8 miljard dollar met 24 IPO’s), Tweede op de ranglijst van meest actieve sectoren was de grondstoffensector (5,7 miljard dollar, bijeengebracht in 64 IPO’s), gedreven door een groeiende marktvraag naar grondstoffen. De industriële sector behaalde de derde plaats met 5,7miljard dollar uit 52 deals. Deze sector had duidelijk profijt van de stimulerende overheidsmaatregelen. Op de vierde plaats eindigde de hoogwaardige technologiesector (4,5 miljard dollar, opgehaald in 36 IPO’s), die zelfs tijdens de economische crisis winstgroei wist te realiseren. 

IPO-pijplijn wordt in het vierde kwartaal verder uitgebouwd

René Coenradie: "De mondiale IPO-pijplijn wordt nog steeds verder uitgebouwd. Overal ter wereld zijn er talloze bedrijven die behoefte hebben aan financiering voor hun snelle groei. Dit geldt eveneens voor Nederland. Er van uitgaande dat de macro-economie zich verder stabiliseert, rekenen we op een verbetering van de IPO markt."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.