Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Tien tips bij een zieke werknemer

29 september 2011 - Arbo wetgeving is voor veel ondernemers lastig en onbekend terrein. Sommige branches of verenigingen schrijven een lidmaatschap bij een Arbodienst voor. Maar wie bepaalt dit en wat schrijft de wet eigenlijk voor?

 Volgens de wet is het niet verplicht aangesloten te zijn bij een Arbodienst. Volgens de wet is de werkgever wel verantwoordelijk om samen met de werknemer invulling te geven aan de Arbowet. De meeste ondernemingen komen daarom niet onder een bepaalde vorm van Arbodienstverlening uit. Een onderdeel daarvan is het begeleiden van zieke werknemers 

Arbo en ziekteverzuim

Binnen de Arbozorg valt ook de begeleiding van langdurig zieke werknemers. Hoe moet dit worden ingevuld? En wat is de taak van een Arbodienst? U kunt er als werkgever weinig aan doen dat uw werknemer ziek is. Wel bent u verplicht tot re-integratie. Is een werknemer langdurig ziek dan moet er volgens de Wet Verbetering Poortwachter een re-integratiedossier worden opgebouwd. De werknemer moet op verschillende momenten bij de Arboarts op bezoek. Voor deze bezoeken moet een Arbodienst worden ingeschakeld. De begeleiding kunt u vervolgens zelf uitvoeren. Hier is wel tijd en kennis voor nodig, veel werkgevers weten niet exact wat ze moeten doen. 

Tips

Is een Arbodienst verplicht? Nee, maar deze partij kan ondersteunen bij langdurig ziekteverzuim. Zorg ervoor dat u altijd de regisseur blijft in het traject van uw zieke werknemer. Daartoe nog een aantal aanvullende tips:
1. Besteed aandacht aan uw werknemers.
2. Start direct de re-integratie.
3. Communiceer altijd duidelijk met uw werknemer.
4. Leg bij verzuim direct een dossier aan; leg alle stappen schriftelijk vast.
5. Schakel deskundigen in als dit nodig is.
6. Volg het pad van de Wet Verbetering Poortwachter.
7. Raadpleeg bij vragen het Poortwachtersloket en eventueel het UWV.
8. Kom altijd met praktische oplossingen in samenspraak met u werknemer.
9. Een Arbodienst kan u ondersteunen.

Met behulp van de kosteloze software van het Poortwachtersloket heeft u een handig hulpmiddel om taken van een Arbodienst over te nemen en zo de begeleiding en regie op zich nemen. De software vertelt wanneer actie moet worden ondernomen en of extern hulp moet worden ingeschakeld van bijvoorbeeld een Arbodienst.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.