Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

MKb krijgt iets makkelijker geld

28 september 2011 - Het krijgen van bedrijfsfinanciering is iets makkelijker is geworden in vergelijking met eind 2010. Het aantal volledig toegekende leningen is gelijk gebleven, maar het aantal gedeeltelijke toekenningen is gestegen van vijf naar 21 procent.

Dat blijkt uit de Financieringsmonitor 2011 waaraan ruim 1.400 grote, middelgrote en kleine bedrijven deelnamen. In 2010 heeft 22 procent van de bedrijven in Nederland geprobeerd aanvullende financiering te krijgen. Bij het grootbedrijf is dit een op de drie bedrijven. Verder zijn het vooral jonge (kleine) bedrijven die een financieringsbehoefte hadden. Er was vooral behoefte aan geld voor werkkapitaal (47 procent), investeringen (22 procent) en bedrijfshuisvesting (vijftien procent). Middelgrote en kleine bedrijven zochten ook middelen voor herfinanciering van bestaande leningen, respectievelijk twintig en vijftien procent. 

Te hoog risico
Als de bedrijven financiering zochten zijn er grote verschillen in de honoreringspercentages. Van het kleinbedrijf krijgt 57 procent de financiering volledig rond; 70 procent van de middenbedrijven en 86 procent van de grote bedrijven is succesvol. In het kleinbedrijf krijgt 21 procent een volledige afwijzing. De reden van afwijzing volgens de ondernemers is voor het overgrote deel gelegen in 'te hoog risico'. Vooral starters krijgen deze reden vaak te horen. 

Eigen vermogen
Opvallend is dat als gekeken wordt naar de solvabiliteitspositie van bedrijven die succesvol zijn in het verkrijgen van financiering deze niet significant verschilt van bedrijven die dit niet zijn. Er is wel een relatie gevonden met een dalend eigen vermogen: van bedrijven met een dalend eigen vermogen is 59 procent succesvol en bij de overige bedrijven is dit 70 procent. Als het vermogen daalt ten gevolge van een negatief resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening wordt het verschil nog sterker. Bij één op de drie bedrijven is het eigen vermogen in 2010 afgenomen. Bij middelgrote bedrijen is dit een op de vijf. Verreweg de meeste bedrijven geven aan dat dit komt door een negatief resultaat uit gewone bedrijfsvoering.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.