Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Jonge zelfstandigen schaars

22 september 2011 - De markt van zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) groeit al jaren hard. Naar verwachting zal ook in 2011 het aantal beginnende ondernemers stijgen. Opvallend is echter de ondervertegenwoordiging van jonge zelfstandigen. Nog geen tien procent van alle zelfstandigen is jonger dan 35 jaar.

Autonomie en flexibiliteit zijn de belangrijkste redenen om als zelfstandige te gaan werken. Verder ambiëren zzp’ers geen traditionele baan en ze hebben in de regel een hekel gekregen aan de bureaucratische cultuur en het politieke gekonkel. 

Loonslaaf
Juist op basis van dit soort elementen zou u verwachten dat het aandeel van jonge zelfstandigen groter zou zijn dan de genoemde tien procent. In een onlangs verschenen onderzoek van Motivaction blijkt opnieuw dat de jongeren van nu zich kenmerken door een hoge mate van zelfstandigheid, zelfverzekerdheid en door behoefte aan vrijheid. Toch kiest het merendeel van de jongeren voor een dienstverband, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau EIM. Van de werkende jongeren tussen de 25 en 35 jaar kiest meer dan de helft van de jongeren om als ‘loonslaaf’ te gaan werken. Bij werkende 45-plussers is dit precies andersom. "Naar een verklaring voor de schaarste van deze specifieke groep zelfstandigen is het gissen," zegt Dick Dam, directeur van Hollandse Nieuwe. "Wellicht zien jongeren een loondienstverband als noodzakelijke werkervaring voordat ze zichzelf als professional kunnen verhuren. Een soort verlengde stage." 

Frisse, eigenwijze blik
De verwachting is dat de vraag naar jonge zzp’ers fors zal toenemen. Organisaties kiezen meer en meer voor wendbare oplossingen als het gaat om het organiseren van arbeid. "In de toekomst nemen netwerkorganisaties een nog sterkere positie in. Zelfstandigen spelen daarin een belangrijke rol. Organisaties zullen vaker tijdelijke teams van zelfstandigen (laten) samenstellen die oplossingen bieden voor organisatievraagstukken. De frisse, eigenwijze blik van jonge zelfstandigen is hierin keihard nodig," aldus Dam.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.