Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
9 september 2011
 

DGA maakt zich weinig zorgen over scheiding, ziekte of dood

 
 

Of het nu gaat om overlijdensrisico, arbeidsongeschiktheid of pensionering; veel directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) dekken de financiële risico's lang niet altijd goed af, omdat ze deze laag inschatten.

Van de DGA's vindt 42 procent de kans op arbeidsongeschiktheid of overlijden zo klein dat ze hier geen maatregelen voor nemen. Hierbij rekenen ze sterk op hun eigen bedrijfsreserves en hun privévermogen. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder ruim 300 DGA's. Het motto van veel ondernemers is: 'Ondernemen is risico nemen'. 

Echtscheiding

Van de ondervraagde DGA's wil 37 procent voor hun 65ste stoppen met werken. Maar meer dan de helft denkt hiervoor onvoldoende pensioen te hebben opgebouwd. Pensioen wordt door de directeur-grootaandeelhouder respectievelijk opgebouwd bij een verzekeraar (44 procent), het eigen huis of spaargeld (32 procent), de pensioen BV (24 procent) en het eigen bedrijf (24 procent). Bijna tweederde van de DGA's heeft het privé en zakelijk goed geregeld in geval van een echtscheiding. Zij denken dat de continuïteit van het bedrijf dan nauwelijks in gevaar komt. Maar echtscheiding onder DGA's komt relatief vaak voor. In zo'n geval heeft de partner per direct recht op de helft van het opgebouwde pensioen. De bedrijfscontinuïteit kan hierdoor wel degelijk in gevaar komen. 

Arbeidsongeschiktheid

Bijna twee op de drie DGA's gaat er vanuit dat alles goed geregeld is als ze arbeidsongeschikt raken. Ze rekenen grotendeels op hun privévermogen of bedrijfsreserves. Dat verklaart mogelijk waarom slechts 38 procent een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Arbeidsongeschiktheid lijkt hiermee een onderschat risico want tien procent van de DGA's krijgt te maken met arbeidsongeschiktheid. 

Overlijden

Bijna driekwart (71 procent) van de DGA's gaat er van uit dat ze de gevolgen van overlijden voor hun nabestaanden goed hebben geregeld. Slechts vier op de tien ondermemers heeft hiervoor een aparte overlijdensrisicoverzekering afgesloten. DGA's vertrouwen ook hier sterk op eigen of bedrijfsreserves om de gevolgen van overlijden op te kunnen vangen. Slechts 35 procent durft de stelling aan: 'als ik overlijd komt de continuïteit van mijn bedrijf niet in gevaar'.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Vitaliteit Bedrijfsa...  |   | 
12-09-2011
 | 
12:35 uur
De mentale druk op de schouders van de DGA is toegenomen. Staat het bedrijf onder spanning, komt ook het huwelijk onder druk te staan. Een onafhankelijk mentaal vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat de druk afneemt. Menig huwelijk loopt momenteel hierdoor stuk. Op tijd een professional inschakelen laat vaak andere perspectieven zien. Een echtscheiding in tijden dat een onderneming minder draait en de huizen markt is vastgelopen valt op zijn zachts gezegd niet mee. Een goede mentale begeleiding geeft rust en andere invalshoeken. Voor de ondernemer of DGA is het belangrijk om een mentaal vertrouwenspersoon in te schakelen die weet wat het ondernemerschap inhoudt.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken