Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ook zzp'er moet op 65ste met pensioen kunnen

9 september 2011 - Ook zzp'ers moeten de kans krijgen met 65 jaar hun AOW te laten ingaan, vindt FNV Zelfstandigen Bouw. In een brief aan minister Kamp vraagt FNV ZBo daarom met spoed te laten weten of zzp'ers spaartegoed voor dit doel kunnen opbouwen.

Nu zijn er twee regelingen, waarvan onduidelijk is of ze voor zzp'ers gaan gelden: de vitaliteitsregeling en de werkbonus. "Kamp mag de rond 750.000 zzp'ers hiervan niet uitsluiten. En al helemaal niet de 70.000 zzp'ers in de bouw en hout, die jong begonnen zijn en zwaar werk doen," zegt voorzitter Charles Verhoef van FNV ZBo. 

Spaargeld
Veel zzp'ers bouwen geen pensioen op. Nu wil minister Kamp verbieden dat mensen hun AOW laten ingaan met 65 als op dat moment hun inkomen onder het niveau van de bijstand zakt. "Spaargeld telt hij niet bij het inkomen. En juist dat is vaak de enige voorziening die zzp'ers voor hun oude dag hebben. Daarmee sluit hij dus een grote groep hardwerkende Nederlanders uit van de mogelijkheid om hun AOW op 65 jaar te laten ingaan," aldus Charles Verhoef van FNV ZBo. 

Werkbonus
Kamp heeft voorgesteld werkenden de laatste jaren een 'werkbonus' te geven. Die kunnen ze als buffer opsparen, om toch met 65 te kunnen stoppen met hun werk. "Het is nu onduidelijk of ook zzp'ers die werkbonus krijgen. Dat moet natuurlijk wel. Het is een maatschappelijk belang dat zij langer doorwerken. Kamp moet zo snel mogelijk helderheid verschaffen,", aldus Verhoef. 

Vitaliteitsregeling
Als vervolgens alle spaargelden meetellen voor het inkomen, aldus ZBo, is dat probleem van 'onder het bijstandsniveau raken' zo goed als de wereld uit. Daarbij komt ook de 'vitaliteitsregeling' in beeld, die in de plaats moet komen van spaarloon en levensloop. FNV ZBo zou het toejuichen wanneer deze regeling ook voor zzp'ers wordt opengesteld. Dat geeft zzp'ers een extra mogelijkheid om spaartegoed op te bouwen voor hun oude dag.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.