Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
19 augustus 2011
 

Startende ondernemer heeft extra baan nodig

 
 

Enkele jaren na de start met een bedrijf is slechts een kwart van de ondernemers voor het levensonderhoud van zichzelf en het gezin volledig aangewezen op de inkomsten uit het bedrijf. Een op de vijf starters heeft een baan in loondienst als andere eigen inkomstenbron.

21 procent van de ondernemers is voor een klein deel aangewezen op de inkomsten uit het bedrijf en 30 procent is zo goed als niet aangewezen op de inkomsten uit het bedrijf. Dit blijkt uit het EIM onderzoek Inkomenspositie van startende ondernemers

Financiële zekerheid
Ondernemers die niet volledig op de inkomsten uit het bedrijf zijn aangewezen, hebben even vaak wel als niet andere eigen inkomsten. De meest voorkomende andere eigen inkomstenbron is een baan in loondienst. Een veel genoemde reden om naast het bedrijf een baan in loondienst te hebben is dan ook dat de baan financiële zekerheid biedt. 

Andere kostwinner
Bij ruim de helft van de ondernemers voorziet iemand anders mede in het levensonderhoud van de ondernemer en het gezin. Dat leidt ertoe dat bij 60 procent van de ondernemers op drie manieren in het levensonderhoud wordt voorzien: inkomsten uit het bedrijf, andere eigen inkomsten van de ondernemer en als derde is er iemand anders die mede in het levensonderhoud voorziet. 

Bezuinigingen
Een op de drie ondernemers heeft het afgelopen bezuinigd jaar op de gezinsuitgaven. Bij de meerderheid van de ondernemers die hebben bezuinigd op de gezinsuitgaven speelde daarbij een rol dat men minder inkomen uit het bedrijf had. 

Ziekte of arbeidsongeschiktheid
Het inkomen van een ondernemer kan in gevaar komen door ziekte of langdurige arbeidsongeschiktheid van de ondernemer. Een op de drie ondernemers heeft zich verzekerd tegen inkomensderving in geval van ziekte. Eveneens een op de drie ondernemers heeft zich verzekerd tegen inkomensderving als gevolg van langdurige arbeidsongeschiktheid. De meerderheid van de ondernemers die zich niet heeft verzekerd tegen deze risico’s is ook niet van plan dat in de toekomst wel te gaan doen.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Sportende werknemers verzuimen gemiddeld 6 dagen per jaar minder
Een onderneming is gebaat bij ondernemers die optimaal presteren. Dat betekent onder andere dat het verzuim door ziekte of andere ongemakken zoveel als mogelijk moet worden teruggebracht.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken