Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
2 augustus 2011
 

 
 

Het eigenhandig openbaar maken van beelden van dieven en overvallers is een noodkreet van ondernemers. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het voornemen van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) om ondernemers en particulieren hiervoor te beboeten met 25.000 euro.

De ondernemersorganisaties vinden een boete veel te voorbarig en zien een oplossing eerder in verdere samenwerking tussen politie, gemeenten en bedrijfsleven, zoals binnen het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). 

Absurde boete
Het CBP stelt dat het vrijgeven van beelden van verdachten is voorbehouden aan politie en justitie. Een ondernemer of particulier die de beelden openbaar maakt, schendt het recht op privacy van de verdachte en riskeert, volgens het voornemen van het CBP, een boete van 25.000 euro. "Een absurd hoog bedrag," volgens MKB-Nederland en VNO-NCW. 

Heft in eigen handen
Bij gebrek aan een goed overleg met politie en gemeenten voelen winkeliers en pompstationhouders zich vaak gedwongen om het heft in eigen handen te nemen. Ondernemers weten dat zij met het openbaar maken van de beelden eigenlijk hun boekje te buiten gaan maar tegelijkertijd denken zij dat dit de enige manier is om de daders te pakken. 

Serieus signaal
Deze noodgreep van ondernemers is een serieus signaal richting de politie en de politiek, zeggen de ondernemingsorganisaties. MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten daarom voor intensiever overleg tussen bedrijfsleven, politie en gemeenten om criminaliteit aan te pakken. Zij hebben zeergoede ervaringen met het KVO. Een effectieve manier om samen met overheid en ondernemers te werken aan het schoon, heel en veilig maken en houden van winkelgebieden en bedrijventerreinen.

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
rob  |   | 
11-10-2011
 | 
11:11 uur
Het is erg goedkoop om onder het mom van Privacyschending de dader(s) in bescherming te nemen.
Juist het in bescherming nemen resulteert in hoge mate de anonimiteit van de dader(s).
Vanuit mijn werk als agressietrainer bij het Synergressie Instituut is bekend dat agressors het niet prettig vinden indien hun namen, foto's ed. in de openbarheid komen.
Immers, niet alleen de omgeving, maar ook de eigen familie, op het werk, alsmede de vrienden spreken hen vervolgens regelmatig aan op hun gedrag.
Laten we het weer ouderwetse sociale controle noemen, immers dat wordt wel geaccepteerd.
En ..................... zijn we daar niet mee opgegroeid ?

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Zou het niet fascinerend zijn als je kon tijdreizen om een kijkje te nemen in de toekomst? Jammer genoeg is dat alleen in sciencefiction mogelijk. En de toekomst laat zich helaas niet voorspellen, hoewel we hebben afgesproken dat weermannen mogen doen alsof.
Lees verderMeer boeken