Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

28 juli 2011 - Op 30 juni 2011 publiceerde het Ministerie van Financiën het nieuwe forfaitaire percentage voor de BTW correctie privégebruik auto . Dit percentage is voor alle zakelijke auto’s vastgesteld op 2,7 procent van de cataloguswaarde. De correctie heeft nadelige gevolgen voor ondernemers die beschikken over een wagenpark met elektrische auto’s of zuinige auto’s met 0, 14 en 20 procent bijtelling.

Voor de auto’s met 25 procent bijtelling wordt de correctie iets lager dan voorheen. Leasedeals gaat in op de nieuwe regeling.

Loonbelasting en BTW
In de loonbelasting wordt een correctie gemaakt als een werknemer of ondernemer een auto van de zaak ook privé rijdt door de bijtelling op de auto te berekenen. Tevens moet een ondernemer een deel BTW over de kosten verbonden aan de auto terugbetalen door middel van een BTW correctie. De hoogte van de correctie was tot 30 juni gekoppeld aan de bijtelling over de auto. Deze BTW correctie werd berekend aan de hand van de formule:
12 procent * bijtellingspercentage * cataloguswaarde (inclusief BTW en BPM).
De rechtbank in Haarlem achtte in een recente uitspraak bovenstaande rekenmethodiek in strijd met de Europese BTW-richtlijn en de Nederlandse BTW wetgeving omdat er onderscheid wordt gemaakt in de BTW correctie die is gekoppeld aan de bijtelling. Het uiterste gevolg van deze uitspraak zou kunnen zijn dat er geen BTW correctie op het privégebruik nodig zou zijn aangezien iedereen gelijk dient te worden behandeld en er voor elektrische auto’s geen BTW correctie gold. Dit zou leiden tot een aanzienlijke derving van de BTW inkomsten voor de overheid en daarom is er nu een vast forfaitair percentage voor alle auto’s van toepassing die naast zakelijk ook privé worden gebruikt. 

Financiële gevolgen

Het nieuwe vaste percentage heeft tot gevolg dat de BTW correctie hoger wordt voor auto’s met 0, 14 en 20 procent bijtelling en dat correctie voor auto’s met 25 procent bijtelling iets naar beneden wordt bijgesteld. De nieuwe regel heeft, mogelijk onbedoeld, een ontgroendend effect op het wagenpark. Met name voor ondernemers die voornamelijk beschikken over auto’s met 0 procent en 14 procent bijtellingauto’s leidt dit tot aanzienlijk hogere kosten.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Zakelijke autoverzek...

7-11-2016 13:25  |  

Het blijft bijzonder om te zien hoe groot de invloed van de overheid is op het (aankoop)gedrag van het volk

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.