Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers en hun gezin - flexibiliteit ten top?

28 juli 2011 - Als u eigen baas bent, bent u ook de baas over uw tijd. Een ideale manier dus om werk en zorg voor kinderen te combineren. Of is de realiteit anders? Fabien van Kempen vroeg het vijf ondernemers.

Patricia Verbunt van Kubus:
"Het is de beste stap die ik ooit gezet heb"
Patricia Verbunt heeft twee kinderen van zeven en vijf jaar oud. In 2008 startte zij een administratiekantoor onder de franchiseformule Kubus.
"Vanwege omstandigheden met de kinderen ben ik verhuisd vanuit Den Helder naar Marum om zo dichter bij mijn moeder en zus te kunnen zijn. Die back-up heb ik nu nodig. Het eigen baas zijn is beter te combineren met mijn kinderen. Ik kan makkelijker medische afspraken voor hen inplannen of eens helpen op school. Daar hoef ik dan geen verantwoording over af te leggen aan mijn baas.
De woensdagmiddag is voor mij heilig. Op de andere dagen gaan de kinderen naar de buitenschoolse opvang of worden ze thuis opgevangen door de oppas of mijn moeder.
In het begin werkte ik vanuit huis, vanwege de lage kosten maar ook vanwege de flexibiliteit. Als de kinderen op bed lagen, kon ik nog werken. Dat was ook een valkuil, voor je het weet ben je alleen nog maar aan het werk. Nu huur ik een kantoor en is werk en privé meer gescheiden. Ook als ik moet overwerken ga ik erheen. Daar kan ik me beter concentreren. Voorheen zat ik dan op zolder terwijl de oppas er voor de kinderen was, maar dan kreeg ik toch van alles mee.
Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn en een enorme uitdaging maar het grootste voordeel is de flexibiliteit. Daar hangt wel een prijskaartje aan. De zaak moet goed blijven draaien want ik ben kostwinner. Dan zeg je niet makkelijk nee tegen een klant, maar vervolgens moet alles wel op tijd af. Dat staat dan haaks op de flexibiliteit. Het ondernemerschap is voor mij uit nood gebeuren maar het heeft heel goed uitgepakt. Het is de beste stap die ik ooit gezet heb." 


John van den Enden van Endenprise:
"Mijn leven is een grote marathon"
John van den Enden is sinds 2008 zelfstandig ondernemer en heeft drie zoons. "Sinds 1986 werk ik als milieuadviseur voor vele bedrijven. Het kantoor waar ik werkte verhuisde eind 2007 van Rotterdam naar Veenendaal. Het woon-werkverkeer brak me op, vooral in combinatie met mijn thuissituatie. In 2005 is mijn vrouw aan haar hoofd geopereerd. Een cyste van een halve kilo is tussen haar oren vandaan gehaald. Ze maakt het nu goed, maar er is veel dat ze niet meer kan. Dit betekent dat bijna het hele huishouden op mijn schouders rust. Bovendien moest ik met haar vaak dokters bezoeken.
Een van mijn klanten zei: ‘Je moet voor jezelf beginnen, John. Ga zitten, pak je schrijfblok dan vertel ik je wat je moet doen.’ Inmiddels heb ik twee succesvolle jaren als zzp-er achter me. Door van huis uit te werken kan ik werk makkelijk combineren met het huishouden; bijvoorbeeld de was afhalen terwijl mijn pc opstart, boodschappen halen om er even tussenuit te zijn en na te denken. Reistijd heb ik alleen als ik naar klanten ga. Verder kan ik werken wanneer ik wil, doordeweeks en ook in het weekeinde. 's Zomers ben ik wel eens om vijf uur begonnen. Toen anderen begonnen had ik al een halve dag gewerkt.
Sinds 2008 kampt ook mijn oudste zoon met gezondheidsproblemen. Zoals mijn huisarts eens opmerkte, heb ik behalve mijn werk en huishouden er ook een klein ziekenhuisje bij. Mijn leven is een grote marathon. Ik weet niet wat vervelen is. Alles vraagt tijd en prioriteit, maar dankzij mijn ondernemerschap is het allemaal mogelijk en heb ik voor alle zaken toch de tijd." 


Edith Hagenaar, Palaysia Productions:
"Wat een leuke telefoniste heb je"
Edith Hagenaar, moeder van drie, startte in 1995 een marketingadviesbureau. Enkele jaren later begon zij met haar uitgeverij Palaysia Productions. "Dat ik mijn onderneming vanuit huis run, is vooral toeval. Ik begon met een marketingadviesbureau voordat ik kinderen had. Het leek me logisch om dat vanuit huis te doen. Waarom zou ik extra kosten maken om een kantoor te huren? Toen mijn eerste kind te vroeg geboren werd, had ik mijn werk nog niet af. Mijn zoontje sliep nog veel en het leek me niet meer dan logisch mijn laptop te pakken en te werken. Zo merkte ik hoe ideaal het was om vanuit huis te werken, zelfs met kinderen erbij. Wat bleek: als het om carrière gaat is het geen of/of maar en/en.
Uit hobby heb ik de wahm-site opgezet. Wahm staat voor ‘working at home mom’ en tegenwoordig uitdrukkelijk ook voor de ‘working at home man’. Er kwamen zoveel reacties dat het al snel heel groot werd. Eerst kwamen de reacties vooral van vrouwen maar steeds meer mannen kiezen voor het wahm-principe, niet met als doel om groot en rijk te worden maar om hun kwaliteit van leven te vergroten. Weg uit de rat race, meer vrijheid. Thuiswerken hoeft niet per definitie kleinschalig te zijn. Ik heb vanuit huis een groot, internationaal opgebouwd, dat nog steeds vanuit huis gerund wordt.
Ik heb nog nooit commentaar gekregen op het feit dat ik ook werk met de kinderen om mij heen. Ze zijn nu twaalf, tien en acht en het komt af en toe voor dat ze de telefoon opnemen. Dan maakt de klant een grapje over mijn leuke telefoniste. Het hangt van je eigen instelling af. Er klinkt heus wel eens kinderlawaai op de achtergrond tijdens een telefoongesprek. Daar zeg ik dan niks over. Als je er zelf relaxed over doet, doet je klant dat ook." 


Nanda Hey van Communicatie en Trainingsbureau nr. 10:
"Privé en werk lopen door elkaar"
Nanda Hey heeft twee kinderen van zes en drie en werkt sinds 2006 als zelfstandige, net als haar man. "We proberen de zorg voor onze zoons evenwichtig te verdelen. Dat blijft goochelen. Je hebt altijd te maken met de agenda van de klant en tijdstippen van netwerkbijeenkomsten zijn over het algemeen beslist niet gericht op de combinatie werk en zorg. Je zult hoe dan ook keuzes moeten maken. De onvoorziene zaken nog daargelaten, zoals zieke kinderen. Anderzijds kun je tijdstippen en dagen blokken voor activiteiten van school, vakanties etc. Tot kinderen vier jaar zijn kun je aardig plannen qua opvang versus werk. Maar wacht maar tot de eerste briefjes met activiteiten van school komen. Daar loop je toch enige verscheurdheid tegen het lijf, want ja het is je werkdag, maar op school is om drie uur dat en dat en ben je daar niet bij dan loopt je kind bij dat en dat alleen rond. Keuzes maken dus!
Formeel werk ik drie dagen maar ook op verloren momenten tussendoor, ’s avonds en in de weekenden. Dat doe ik vanuit huis, mijn trainingslocatie en op locatie. De kinderen zijn dan bij mijn man, mijn ouders of de kinderopvang/school.
Mijn agenda is ‘vrij’ invulbaar met zorgtaken zolang ik geen afspraken heb staan. In loondienst is het duidelijker dat je daar moet zijn, ongeacht wat je doet. Toch zou dit niet de enige drijfveer moeten zijn om voor jezelf te beginnen. Bij deze beslissing moet je al je rollen en prioriteiten meewegen. Je eigen waarden en ambities moeten leidend zijn wil je je eigen bedrijf serieus nemen." 


Mariëlle Tromp van Begin met Bewegen:
"Wat vandaag niet lukt, komt morgen wel."
Mariëlle Tromp is fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en coach en doet alles wat met bewegen te maken heeft, behalve het bewegen zelf.
"Het ondernemerschap kwam toevallig op mijn pad. Het bedrijf waar ik voor werkte ging in 2005, vlak na de geboorte van de oudste, failliet. Daar was ik niet blij mee want als je kinderen hebt, wil je toch een bepaalde basiszekerheid hebben en die viel weg. Maar ik leerde hierdoor tegelijk dat je in loondienst ook geen zekerheid hebt. Nu weet ik dat je in dienstverband niet snel de flexibiliteit zult vinden die je als eigen baas hebt. Ik werk op freelance basis en vind het heel prettig om zelfstandig te zijn. Het grote voordeel van parttime bezig zijn vind ik dat ik veel meer gefocust ben. Vroeger was ik nogal eens geneigd om te verdwalen in details. Ik werk nu veel efficiënter. De zorg voor de kinderen hebben mijn man en ik altijd samen op weten te lossen. Ik werkte ’s morgens, hij ’s middags en ik ’s avonds weer.
Ik heb een kantoorruimte maar werk ook veel vanuit huis. Thuis is het makkelijker om je af te laten leiden maar ik heb geleerd mijn werktijd strakker af te bakenen. Eerst maakten we geen gebruik van kinderopvang of oppas maar ik vond het lastig om alleen ’s morgens te werken. Ik voelde teveel tijdsdruk. Sinds ik twee middagen per week oppas aan huis heb, gaat het beter. Nu kan ik op de momenten dat ik niet werk mijn werk ook makkelijker loslaten en denken wat vandaag niet lukt, komt morgen wel."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.