Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Recordaantal vierkante meters kantoorruimte staat leeg

28 juli 2011 - De Nederlandse kantorenmarkt is nog altijd flink in mineur. Het aanbod van nog te verhuren kantoorruimte is in de eerste zes maanden van 2011 met iets meer dan vier procent gestegen tot een recordhoogte van 7,03 miljoen vierkante meter. Door de toename van het aanbod stond halverwege het jaar 14,4 procent van de kantorenvoorraad in ons land te huur.

Ook aan de vraagkant van de markt was de gang van zaken weinig inspirerend, zij het dat een iets hoger transactievolume nog voor een lichtpuntje zorgde. Hoewel in de eerste helft van 2011 ongeveer 505.000 vierkante meter kantoorruimte werd verhuurd en verkocht, lag het gerealiseerde volume ver onder het gangbare opnameniveau. Een en ander blijkt uit voorlopige cijfers van NVM Business op basis van door haar geregistreerde gegevens over de Nederlandse kantorenmarkt. 

Toename aanbod het grootst in regio Zuid
De toename van het aanbod gedurende de eerste zes maanden van 2011 had vrijwel geheel betrekking op bestaande kantoorruimten; in het nieuwbouwsegment kwam er slechts 10.000 vierkante meter bij. Ofschoon de toename van het aanbod zich in alle regio's van ons land manifesteerde, was deze het meest zichtbaar in de regio Zuid. Dat was het gevolg van een verruiming van het aantal beschikbare vierkante meters in Breda, Den Bosch, Eindhoven en Maastricht. Vooral in Eindhoven ging het aanbod flink omhoog. Dit werd veroorzaakt doordat met name in het centrum van de stad verschillende gebouwen op de markt kwamen.
Behalve in het zuiden was ook in het midden van het land sprake van een sterke toename van het aanbod. Hiervan ondervonden Utrecht, Ede, Amersfoort en Nieuwegein de meeste hinder.
Voor wat de andere regio's betreft viel het op dat in Amsterdam het aanbod gedurende de eerste zes maanden van dit jaar nagenoeg onveranderd bleef, terwijl in Den Haag en in de Haarlemmermeer (Hoofddorp en Schiphol) het aanbod zelfs iets naar beneden ging. 

Verhuurmarkt in regio Zuid doet het goed

De sterke toename van het aanbod in het zuiden had vreemd genoeg geen nadelige gevolgen voor de verhuurmarkt in deze regio; er werd in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk meer kantoorruimte verhuurd dan in dezelfde periode van 2010. Zo blijkt uit cijfers van NVM Business. Van deze gunstige gang van zaken profiteerden vooral Eindhoven en Maastricht, waar een paar grote verhuurtransacties met onder meer Bosch Security Systems, Mercedes Benz, KPMG en DHL een positieve impuls aan de markt gaven.
Bood in de regio Zuid de verhuurmarkt voor kantoren een levendige aanblik, in de regio's West Noord en Noord moesten de kantorenmarkten in de eerste zes maanden genoegen nemen met een daling in de opname. Zo werd bijvoorbeeld in Amsterdam opnieuw minder kantoorruimte verhuurd en verkocht, en kwam in de stad Groningen de vraag naar kantoorruimte nauwelijks van de grond. 

Beleggingen in kantoren blijven op peil

Ondanks de verdere verslechtering van de vraag- en aanbodverhouding op de Nederlandse kantorenmarkt en de daling van de investeringen in commercieel vastgoed, bleef het aandeel van de kantoorbeleggingen redelijk op peil. Van het totale vermogen dat in de eerste zes maanden van 2011 in commercieel vastgoed werd geïnvesteerd, had ongeveer 30 procent betrekking op kantoorgebouwen, bijna evenveel als in dezelfde periode vorig jaar.
In totaal werd door beleggers ongeveer 420 miljoen euro in kantoren belegd. Nederlandse beleggers waren goed voor circa 200 miljoen euro aan investeringen. Daarbij ging het bijna uitsluitend om particuliere beleggers; de institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en vastgoedfondsen) hielden zich opnieuw afzijdig van de kantorenmarkt en richtten hun blik vooral op winkels en winkelcentra.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.