Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
22 juli 2011
 

Ondernemer riskeert boete of zelfs gevangenisstraf

 
 

Veel ondernemers hebben in de zomer en andere drukke periodes behoefte aan tijdelijk extra personeel. Waar ze zich niet altijd van bewust zijn, is welk risico zij lopen wanneer zij de veiligheid van vakantiewerkers niet kunnen waarborgen.

Zo blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie. Door gebrek aan ervaring lopen vakantiewerkers 25 procent meer risico op een bedrijfsongeval dan reguliere arbeidskrachten. 

Ongelukken, boetes en gevangenisstraffen

Volgens Wilma Frankema van Accon avm kan het verzuimen van het naleven van de regels rond vakantiewerk de ondernemer duur komen te staan. Voor jongeren vanaf dertien tot en met zeventien jaar gelden specifieke regels omtrent beloning en arbeidstijden. In het algemeen geldt: hoe ouder de vakantiewerker is, hoe meer soorten werk hij mag doen. Een belangrijke oorzaak voor ongevallen tijdens het vakantiewerk is dat jongeren meer aandacht hebben voor elkaar dan voor hun werkzaamheden, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Bij het overtreden van de regels riskeert de ondernemer een forse boete die, afhankelijk van de omstandigheden, kan oplopen tot 45.000 euro. Ook kan de bedrijfsvoering worden stilgelegd of zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd. 

Vakantiekrachtregels

Frankema zet de regels waaraan ondernemers moeten voldoen op een rijtje:
• Zorg voor goede veiligheidsinstructies, afdoende toezicht en de juiste verzekeringen. • Inventariseer alle gevaren op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn.
• Leg alle afspraken met de vakantiewerkers schriftelijk vast. Veel ondernemers realiseren zich niet dat de vakantiewerker, of dit nu een jongere of een oudere is, gelijkwaardig is aan een gewone werknemer, met alle juridische rechten en plichten die daarbij horen.
• Zorg voor naleving van de arbeidstijdenwetgeving.
• Zorg voor goede administratie van de identificatiegegevens.

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Financiele schade beperken als zzp'er: welke verzekeringen zijn belangrijk?
De financiele schade voor uiteenlopende risico's is te beperken met zzp verzekeringen.
Fleet Management inzetten voor uw bedrijf: dit zijn de voordelen
Steeds vaker wordt er binnen bedrijven die te maken hebben met transportkosten en logistiek, gebruik gemaakt van Fleet management.
E-rijden nog steeds beloond
Het aantal elektrische auto's neemt toe. Vorig jaar zijn er weer meer volledig elektrische auto's verkocht.
Welke hypotheek past bij de zzp'er?
Hoeveel hypotheek je als zzp’er kunt krijgen hangt af van een aantal zaken. De hoogte van je inkomen is natuurlijk van het grootste belang.
BOEKENNIEUWS
We kiezen het spel niet. We bepalen de regels niet. Maar we kiezen wel hoe we spelen.
Simon Sinek bereikte miljoenen lezers met zijn bestseller ‘Begin met het Waarom’, nu is er de langverwachte opvolger 'Het oneindige spel'. In ‘Het oneindige spel’ laat Sinek zien dat ondernemen en werken wel een duidelijk begin hebben, maar geen echt einde: ze vormen een oneindig spel. Anders dan bij voetbal of schaken, met hun heldere spelregels en duidelijke einde, kun je nooit van een eindoverwinning spreken; telkens vind je nieuwe uitdagingen op je pad.
Lees verderMeer boeken