Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Failliet: het einde of een nieuw begin?

21 juli 2011 - Een onderzoek van de Europese Commissie pleit voor tweede kansen voor bonafide ondernemers die na een faillissement opnieuw een bedrijf willen starten. In hetzelfde onderzoek is ook volop aandacht voor het voorkomen van faillissementen. Dat schrijft Z24.

Zo pleiten de onderzoekers ervoor een ‘early warning system’ in het leven te roepen: signalen om de ondernemer tijdig te waarschuwen dat een faillissement dreigt als er niet nu ingegrepen wordt. Ook goed debiteurenbeheer blijkt cruciaal. En, zo concludeert de studie, het zou enorm helpen als overheden op tijd betalen. 

Faillissementsoorzaken
Is er eenmaal een faillissement, dan moet goed gekeken worden naar de oorzaken. Is het faillissement het gevolg van domme pech met een grootafnemer die niet betaalde, of kaapte een concurrent klanten weg? Was de overhead misschien te groot? Kon niet op tijd op kosten worden bespaard? Als het faillissement het gevolg is van dergelijke factoren, kan een doorstart zinvol zijn. Mits geleerd wordt van de fouten uit het verleden. Of die doorstart er komt, is echter niet aan de ondernemer maar aan de curator. Die zou daarbij in zijn achterhoofd kunnen en moeten houden dat de betreffende ondernemer wel een kennisvoorsprong heeft en dus des te sneller de doorstart kan maken. En daarmee de kans kan vergroten dat de schuldeisers nog iets van hun geld terugzien. 

Wacht niet af
Ziet u aankomen dat een faillissement onafwendbaar is, maar tevens kansen voor een succesvolle doorstart? Wacht dan niet af maar vraag zelf een faillissement aan en speel open kaart met uw schuldeisers en klanten. Zet hierbij direct de mogelijke succesfactoren voor een doorstart op een rij. Welke werknemers zijn essentieel? Welke klanten? Welke leveranciers? Hoe gaat de concurrentie reageren? Wat zijn de sterktes en zwaktes van uw bedrijf?


Bron: Z24 Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

De Neutrale

21-07-2011 16:47  |  

Moet je wel de medewerking van de bank hebben, want als ze daar je kop willen zien rollen, is het gebeurt. Zeker als er een ander voor hun grotere klant dreigt op te stappen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.