Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Innovatie in MKB is vaak toeval'

22 juni 2011 - Om flexibeler in te kunnen spelen op marktontwikkelingen maakt het mkb graag gebruik van het projectmatig organiseren van activiteiten in kleine, tijdelijke netwerken. Deze manier van werken is flexibel en goed voor innovatie. Maar omdat deze projecten tijdelijk zijn, is het risico groot dat de opgedane kennis na afloop verloren gaat. Vooral bij projecten waarin meerdere bedrijven samenwerken.

Dat blijkt uit onderzoek waarop René Bakker op 24 juni promoveert aan de Universiteit Tilburg, zo weet Foodholland.nl. Bij organisaties die wel leren van projecten, is dat vaak min of meer 'toevallig'. 

Toeval
Binnen het Nederlandse MKB bestaat een groot aantal typen projecten waarin verschillende bedrijven samenwerken, blijkt uit het onderzoek. Elk type project is sterk in een andere stap van het leerproces. Bij een groot deel van de projecten zijn leren en kenniscreatie echter ondergeschoven kindjes. Belangrijke innovaties komen vaak toevallig tot stand, zonder dat daar een bewuste strategie aan ten grondslag ligt. Deze resultaten suggereren dat meer aandacht voor kennis en innovatie wenselijk is in projectmanagement, aldus Bakker. Maar omdat innovaties kennelijk juist 'toevallig' plaatsvinden, is het de vraag in hoeverre dit proces strikt geformaliseerd zou moeten dan wel kunnen worden.


Bron: Foodholland.nl Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Klaas

23-06-2011 09:55  |  

Wat formeel wel kan is een goede evaluatie faciliteren. Ik zie vaak na een project dat ook dat een ondergeschoven kindje is wat hier ook een oorzaak kan zijn. Je kunt formeel b.v. een soort 'lessons learned' document laten opstellen en dat goed beschikbaar voor iedereen opbergen. Dat zou mi een goede eerste stap zijn

Guust

23-06-2011 13:06  |  

Er is veel onderzoek gedaan naar de factor toeval bij innovatie, ofwel serendipiteit. Uiteindelijk blijkt het succes van toeval-innovatie bijna altijd af te hangen van de mate van kennis en ervaring die ook aanwezig is. Fleming had nooit de penicilline uitgevonden als hij niet een grondig begrip had van biochemische processen. Met andere woorden: als je verstand van zaken hebt, pas dan kan je ook scherp inschatten dat het toeval dat langs komt ook een kans is.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.