Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
4 januari 2021
 

Supermarkten realiseren 22 procent energie-efficiëntie in periode 2010-2019

 
 

Supermarkten scoren hoger dan doelstelling

Nederlandse supermarkten werken hard aan de verlaging van de CO2-uitstoot. Met nog één jaar op de teller, is de gezamenlijke doelstelling van twintig procent meer energie-efficiëntie in 2020 al behaald. Nederlandse supermarkten hebben in de periode 2010-2019 namelijk 22 procent efficiëntie gerealiseerd. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage ‘Ontwikkeling energie-efficiëntie in de supermarktsector’.

De verwachting is dat deze trend in 2020 doorzet. Energiebesparing en gebruik van duurzame energie zijn een prioriteit voor de supermarkten die bij het CBL zijn aangesloten.

41,6 procent efficiënter sinds eerste meting in 1995
De totale CO2-besparing in de periode 1995-2019 bedraagt ruim 1 miljoen ton CO2. Deze besparing staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 542.232 auto’s, en is vergelijkbaar met ruim 51.000.000 bomen die een jaar lang moeten groeien.
Sinds de eerste meting in 1995 gaat de supermarktsector 41,6 procent efficiënter om met energie.
Supermarkten nemen diverse maatregelen om hun energieverbruik te reduceren en te verduurzamen. Zo koopt een groot aantal supermarktketens duurzaam opgewekte energie in. In 2019 was dat 757 miljoen kWh (wat gelijk staat aan 48,4 procent).
Ook investeren supermarkten in het gebruik van koelingen en vriezers met natuurlijke koudemiddelen. Deze koudemiddelen zijn nodig om koelingen en vriezers op temperatuur te houden. Hiervan ontsnapt een deel en dit zorgt indirect weer voor meer CO2-uitstoot.
In 2019 is er totaal 49 procent minder verlies van koudemiddelen gemeten.
De verwachting van de supermarktbranche is dat er in 2025 circa 59 procent CO2-reductie gerealiseerd is ten opzichte van 1995. Hiermee ligt de branche ruim voor op de kabinetsdoelstelling van 49 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1995 in 2030.

Bekijk de factsheet ‘Energiebesparing in de supermarktbranche 2019’. 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken