Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
15 december 2020
 

Zorgverzekering 2021: let op prijs, kwaliteit en inhoud

 
 

Kijk niet alleen naar prijs als u zorgverzekeringen vergelijkt

December is voor veel ondernemers een drukke maand. Ze proberen nog net op de valreep hun jaarcijfers een boost te geven, en zijn zich alweer aan het voorbereiden op het nieuwe jaar. Vergeet echter ook niet voor 31 december te kijken of het nodig of interessant is van zorgverzekeraar te wisselen. Als ondernemer is het immers al lastig genoeg als u ziek wordt, dus het is belangrijk dat op dat moment alles goed geregeld is. Kijk daarom niet alleen naar de prijs als u zorgverzekeringen voor 2021 gaat vergelijken, maar ook naar de inhoud en kwaliteit.

Om mensen te helpen bij het kiezen van een zorgverzekering heeft Zorgwijzer ook dit jaar weer onderzoek gedaan naar hoe zorgverzekeraars beoordeeld worden. Bart Koenraadt van Zorgwijzer.nl geeft de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.
 
Top vijf best beoordeelde zorgverzekeraars
Als ondernemer weet u als geen ander dat het nooit alleen om de prijs van een product of dienst gaat. Koenraadt: "Er zijn ook andere zaken die bepalen hoe tevreden klanten zijn. De laagste prijs wil immers niet altijd zeggen dat de kwaliteit ook goed of zelfs maar voldoende is. Recensies van  zorgverzekeraars op de website zijn daarom beoordeeld op zorgpremie, service, zorgkeuze en dekking. In totaal zijn bijna 15000 reviews geplaatst, verdeeld over veertig labels.Uit dit onderzoek zijn respectievelijk DSW, Stad Holland, Pro Life, Ditzo en ONVZ uitgeroepen tot de vijf best beoordeelde verzekeraars in 2020. DSW scoorde op alle vier de genoemde criteria hoog. Stad Holland scoort uitzonderlijk hoog op service en dekking, terwijl Ditzo vooral in de lijst terecht is gekomen door een hoge score voor premie."
 
Prijs-kwaliteit verhouding bij een zorgverzekering
Koenraadt is zich ervan bewust dat de premie voor de zorgverzekering voor veel mensen een groot onderdeel van de maandelijkse vaste lasten vormt. "Mensen zijn dan ook erg benieuwd of de goed beoordeelde verzekeraars een hogere premie vragen. Dit is inderdaad het geval, maar er is ook een uitzondering. Voor de basisverzekering van DSW wordt een premie gevraagd van 124,50 euro per maand. Stad Holland is nog duurder, hier kost de basisverzekering zelfs 133 euro. Het werd in het lijstje met de top vijf al genoemd, maar Ditzo valt hier positief op. Zij rekenen slechts 109,85 euro per maand voor de basisverzekering."
 
Kleine verzekeraars scoren hoog
Volgens Koenraadt presteren veel kleine verzekeraars al jaren bovengemiddeld op het gebied van service. "Slechts een van de vijf best beoordeelde verzekeraars, is onderdeel van een groot concern. Het betreft Pro Life, dat een label is van Achmea. Deze laatstgenoemde verzekeraar heeft een marktaandeel van 28,1 procent. De andere verzekeraars uit de top vijf zijn een stuk kleiner. DSW heeft een marktaandeel van ruim vier procent. ONVZ en a.s.r., waar Ditzo onder valt, behoren helemaal tot de kleine verzekeraars aangezien zij ieder een marktaandeel van ruim twee procent hebben. Kennelijk is er bij de kleinere labels meer ruimte voor klantgerichtheid en persoonlijke aandacht. Het is dan ook niet opvallend dat kleine verzekeraars ieder jaar marktaandeel wegsnoepen bij de grote spelers op de markt."
 
Mensen over het algemeen tevreden over hun zorgverzekeraar
Uit het onderzoek is gebleken dat over het algemeen de meeste Nederlanders tevreden over hun zorgverzekeraar zijn. Koenraadt: "Het gemiddelde cijfer van zorgverzekeraars is een 7,7. Dit verklaart ook waarom het grootste gedeelte van de mensen al jaren honkvast bij dezelfde verzekeraar klant is."
Hoewel eerder genoemd werd dat kleinere zorgverzekeraar hoog scoren, geldt dit ook voor de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland. "CZ, Menzis, Zilveren Kruis en VGZ, samen goed voor 85 procent van de Nederlandse verzekerden, krijgen allemaal een cijfer tussen de 7,3 en 7,8." Tot slot wil hij ook benoemen dat er verzekeraars zijn die minder goed presteren. "PMA is in 2020 de grootste daler. Bij dit zorgcollectief voor Menzis-verzekerden waren er veel klachten. Het gemiddelde cijfer daalde hierdoor tussen september en november dalde van een 7,7 naar een 5,8 gemiddeld."
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken