Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
1 december 2020
 

Fiets als troef voor werkgever op weg naar duurzame inzetbaarheid

 
 

Overstap op fiets biedt voordelen voor werkgevers en werknemers

De ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid en mede door de coronacrisis veranderende behoefte aan reizen, maken dat veel werkgevers het moment aangrijpen om in te zetten op de (elektrische) fiets voor hun personeel. Sinds begin dit jaar hebben 54 grote Nederlandse werkgevers met een gezamenlijk personeelsbestand van ruim 24.000 medewerkers, het digitale fietsportal van Aon in gebruik genomen. Tijdens de week van de duurzame inzetbaarheid was het belangrijk om stil te staan bij de fiets als troef om grip te houden op vitaliteit, zeker wanneer thuiswerken voorlopig de norm blijft.

Via het fietsportal dat Aon aanbiedt in samenwerking met een aantal partners, kunnen werknemers een fiets – gratis of met korting - inclusief verzekering en pechhulp aanschaffen. Sinds begin dit jaar zijn er via het portal al 2.400 nieuwe (elektrische) fietsen de weg op gegaan. "Die cijfers laten zien dat 10 procent van de werknemers bereid is om hiervan gebruik te maken. Als zij al één dag per week de auto laten staan of het OV mijden, levert dat direct gezondheidswinst op. Indirect betekent het dat medewerkers beter in hun vel zitten en een hogere productiviteit hebben", zegt Matthijs de Jong, specialist Urban Mobility bij Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen.
 
Overstap op fiets biedt voordelen voor werkgevers en werknemers
Volgens de Jong zijn werkgevers voortdurend bezig met thema’s als duurzaamheid, vitaliteit, betrokkenheid en mobiliteit. "En natuurlijk speelt ook kostenbesparing een belangrijke rol". Juist nu, in de coronacrisis, is het een ideaal moment voor werkgevers om vanwege al die thema’s serieus na te denken over het stimuleren van de (elektrische) fiets. "Door de pandemie staat de auto al stil en werken veel mensen vanuit huis. Na de crisis zullen veel mensen weer naar kantoor gaan, maar tegelijkertijd zal er blijvend meer thuisgewerkt worden. Het is daarom nu het moment voor werkgevers om door te pakken. We moeten mensen niet ‘uit de auto en op de fiets krijgen’, maar simpelweg ‘op de fiets’."
 
Gezonde levensstijl bevorderen
Waar het voor werkgevers vaak lastig is om grip te krijgen op het privédomein van werknemers en de manier waarop zij hierin invulling geven aan een gezonde levensstijl, biedt de fiets hier de ultieme kans toe. De Jong: "Iedereen neemt wel eens de fiets, maar waarom zetten we deze niet structureler in als vervoersmiddel voor woon-werkverkeer? Zeker met de opkomst van de elektrische fiets is de actieradius flink verbeterd."
Verschillende grote organisaties hebben het fietsportal van Aon al omarmd. Willem Verschuur, directeur Innovation, Digital & Data bij Louwman Group, met zo’n 70 vestigingen in Nederland en zo’n 3.200 medewerkers, legt uit waarom zij kiezen voor het fietsportal: "Louwman Group is een toonaangevend partner als het gaat om het bieden van alle vormen van mobiliteit voor haar klanten, van auto, fiets tot OV, van bezit naar gebruik en vooral ook het gemakkelijk managen van deze mobiliteit middels een app. We vinden het belangrijk dat we ook onze medewerkers laagdrempelige en aantrekkelijke mobiliteit kunnen bieden, dat heeft ons besloten om het fietsportal bij onze medewerkers aan te bieden. En met succes, want we zien een groot aantal medewerkers die gebruik hebben gemaakt van het portal. Als werkgever zijn we heel tevreden, we kennen immers de positieve effecten van fietsen op gezondheid en duurzaamheid." 
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter de zzpboekhoud...  |   | 
1-12-2020
 | 
18:34 uur
Win-win-situatie. Voor de werkgever omdat de kosten aftrekbaar zijn en er ws ook nog Investeringsaftrek kan worden geclaimd. En voor de werkneer voor zijn gezondheid, waar de werkgever indirect ook weer van profiteert.

De fiets van de zaak is ook ideaal voor de zzp'er. BTW krijg je terug, afschrijven in 5 jaar. Fiets kost je per saldo 50 of 60 procent van de aanschafprijs excl btw

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken