Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
26 november 2020
 

Samen sterker uit de crisis, richting de toekomst

 
 

De Duits-Nederlandse Handelskamer doet voorstellen voor regeringsdialoog tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen

De economische betrekkingen tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen (NRW) hebben een sterk immuunsysteem. Ondanks de coronacrisis is de handel tussen de landen minder sterk gedaald dan die met andere handelspartners. De pandemie toont echter aan dat beide landen voor vergelijkbare uitdagingen staan. De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) verwacht dan ook dat de tweede regeringsdialoog op 25 november 2020 positieve impulsen zal geven aan de toekomstige samenwerking tussen beide landen.

De basis voor deze samenwerking is dat de Duits-Nederlandse grens te allen tijde open blijft. Er moet aan de EU-richtlijn met betrekking tot de Green Lane worden voldaan en het vrachtvervoer en de bevoorradingsketens mogen niet worden gehinderd door quarantainemaatregelen. Dit is belangrijk om de bevoorrading van NRW, Duitsland ofwel Noordwest-Europa veilig te stellen. Een groot deel van de 470 miljoen ton die dagelijks in de Rotterdamse haven worden overgeslagen, rolt namelijk via de Duits-Nederlandse grens het Europese achterland in.
 
Blik op de toekomst
Het hoofddoel is de pandemie in te dammen en de uitdagingen die ze met zich meebrengt aan te gaan. Daarbij moet ook de koers voor de toekomst worden uitgezet. De DNHK ziet voor de buurlanden mogelijkheden voor een nauwere uitwisseling in de uitbreiding van de waterstofinfrastructuur en in de versterking van de gezondheidszorg, naast de verdere uitbreiding van de grensoverschrijdende infrastructuur.
 
Uitbreiding en modernisering van de infrastructuur
Projecten waarover al een besluit is genomen, moeten snel worden uitgevoerd en niet worden vertraagd door bureaucratische hindernissen. Dit geldt voor het vervoer per spoor, per schip en over de weg. "Er moet een bindende datum komen voor de voltooiing van de Betuwelijn in NRW", aldus Günter Gülker. "Bovendien moet de planning voor de treinverbinding tussen Eindhoven naar Düsseldorf worden aangehouden". 
Daarnaast zijn er financiële middelen en personeel nodig voor de uitbreiding van de waterwegen en de modernisering van de weginfrastructuur in de grensregio, waardoor in de toekomst bijvoorbeeld voldoende parkeerruimte voor vrachtwagens beschikbaar komt.
 
Het bouwen van een Europees knooppunt voor waterstof
Samen kunnen Nederland en NRW een Europese hub voor waterstof worden. "Dit is een grote kans om de economische banden tussen de twee landen verder te versterken", zegt de DNHK-directeur en hij benadrukt dat dit een snelle en kostenefficiënte uitbreiding van de waterstofinfrastructuur en -productie vereist, waarvoor overheden de juiste randvoorwaarden moeten scheppen. Dit kan worden ondersteund door een grensoverschrijdende uitvoering van waterstofstrategieën en gezamenlijke financiering van onderzoek en ontwikkeling om de productieprocessen kosten-effectiever en energie-efficiënter te maken.
 
Veerkracht opbouwen in de gezondheidszorg
Gezondheid is de belangrijkste bron voor een sterke economie – dat maakte de coronapandemie wel duidelijk. Het huidige tekort aan medische capaciteiten kan worden aangepakt door innovatieve manieren zoals patiënten-uitwisseling en grensoverschrijdend gebruik van de testcapaciteiten. "Nieuwe en digitale technologieën bieden veel mogelijkheden in de gezondheidszorg. NRW en Nederland kunnen samen, met name in de grensregio, veel bereiken als innovatiepartners als er sprake is van open technische randvoorwaarden en snelle goedkeuringsprocedures," aldus Gülker. 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken