Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Kan ik mijn werknemer verplicht laten testen op corona?

20 november 2020 - Werkgevers hebben veel vragen rondom corona op de werkvloer. Wat als een werknemer ziek wordt op het werk of een werknemer nauw contact heeft gehad met iemand die besmet is met het virus? Ralph Koks, Manager Tax & Legal bij SD Worx, geeft een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden.

Er is een besmetting op de werkvloer, moeten al mijn werknemers nu in quarantaine?
Als werkgever bet uverplicht te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Het is sowieso te adviseren om medewerkers zoveel mogelijk thuis te laten werken, tenzij dit echt niet anders kan.
Het is niet altijd noodzakelijk alle werknemers in quarantaine te plaatsen, dit is afhankelijk van de omstandigheden van de besmetting. Uw bedrijfsarts kan hierover het beste adviseren. Collega’s die in nauw contact geweest zijn (minstens viftien minuten op minder dan 1,5 meter afstand, zonder mondkapje) met de besmette persoon adviseerr u in ieder geval wél om tien dagen in quarantaine te gaan.
Let op! Uw bedrijf kan zelfs voor veertien dagen gesloten worden als uit bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat een besmetting met corona op deze locatie heeft plaatsgevonden en de veiligheidsregio - met of op basis van het advies van de GGD - hiertoe besluiten.

Mag ik een werknemer verplichten thuis te blijven als ik vermoed dat de werknemer besmet is?
Het aanbieden van een gezonde en veilige werkomgeving kan ook resulteren in het weigeren van de toegang tot de werkplek. Vermoedt u dat een werknemer besmet is geraakt, verzoek de werknemer dan vanuit huis te werken. Indien vanuit huis werken niet mogelijk is, stuur de werknemer dan naar huis met behoud van loon totdat eventuele klachten van de werknemer over zijn of duidelijk is dat de werknemer niet besmet is.

Kan ik mijn werknemer verplicht laten testen op corona?
U mag een werknemer niet verplichten om een coronatest af te nemen. Dit is in strijd met het (mensen-)recht op lichamelijke integriteit. Lichamelijke integriteit betekent dat iedereen zelf beslist wat er wel of niet met het eigen lichaam gebeurt. Een werkgever mag - ook met toestemming van de werknemer zelf - geen coronatest afnemen. De bedrijfsarts mag dit wel doen, maar mag de uitslag van de test niet met de werkgever delen, vanwege zijn medisch beroepsgeheim. Daarnaast is de werknemer niet verplicht om de uitslag met de organisatie te delen. Als de bedrijfsarts constateert dat een werknemer corona heeft, neemt de bedrijfsarts contact op met de regionale GGD. De GGD neemt dan contact op met de werkgever om de maatregelen te bespreken. De werknemer mag de uitslag van de test natuurlijk wel vrijwillig delen met de werkgever. Let er dan wel op dat u als werkgever zijnde de uitslag niet vastlegt of deelt. In dat geval is namelijk sprake van verwerking van medische gegevens en dat is op basis van de AVG niet toegestaan.

Kan mijn werknemer zelf beslissen om preventief in quarantaine te gaan?
Uw werknemer kan niet op eigen houtje beslissen om thuis te blijven of in quarantaine te gaan. Wanneer de werknemer zonder toestemming en zonder deugdelijke reden niet op het werk verschijnt, geldt dit als werkweigering. De werkgever kan dan, na een waarschuwing, het loon stopzetten en uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot ontslag. Uiteraard kunnen er in onderling overleg wel afspraken worden gemaakt over het opnemen van vakantiedagen (voor zover de bedrijfsvoering dit toelaat).

Heeft mijn werknemer recht op loon tijdens quarantaine?
Een werknemer die in quarantaine moet, heeft recht op doorbetaling van het loon. Ook een werknemer die nog geen symptomen vertoont, maar wel verplicht in quarantaine moet, bijvoorbeeld omdat de medewerker met een besmet persoon in contact is geweest, heeft recht op loondoorbetaling. Dit geldt ook voor een werknemer die in zijn vakantieland in quarantaine moet blijven. Deze quarantaineperiode gaat in principe niet van de vakantiedagen af. De enige uitzondering is als de werkgever kan bewijzen dat de quarantaine in de risicosfeer van de werknemer ligt, maar dat is niet eenvoudig te bewijzen. Een werknemer verkleint de kans van recht op loon tijdens de quarantaine als de werknemer bijvoorbeeld naar een land is vertrokken waar op voorhand een rood of oranje reisadvies is afgegeven.
Daar staat tegenover dat de werknemer zijn werk tijdens quarantaine gewoon uit moet voeren, als werken vanuit huis mogelijk is. Als de werknemer dit weigert en niet arbeidsongeschikt is, dan heeft de werknemer geen recht op loondoorbetaling vanwege werkweigering. Pas als een werknemer arbeidsongeschikt is, dient een werknemer zich ziek te melden. Als iemand positief getest is op COVID-19, maar geen of milde klachten ervaart, kan het zo zijn dat de werknemer prima thuis zijn werk kan blijven verrichten.
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.