Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
16 oktober 2020
 

MKB-bedrijven dreigen personeel kwijt te raken door frustraties over technologie

 
 

Zorg dat uw thuiswerkfaciliteiten op orde zijn

Midden- en klein bedrijven (MKB) lopen het risico om werknemers kwijt te raken als gevolg van frustraties over beschikbare technologie voor thuiswerken. Bijna één op de vijf kantoormedewerkers uit de MKB sector denkt erover om over te stappen naar een organisatie met betere thuiswerkvoorzieningen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Ricoh, gehouden onder meer dan 500 kantoormedewerkers.

Terwijl bedrijven nog moeten bekomen van de gevolgen van de wereldwijde pandemie, verwachten werknemers dat hun werkgever een moderne gecombineerde aanpak aanbiedt als het gaat om hoe en waar ze werken. Het onderzoek wijst uit dat achttien procent van de werknemers van MKB-bedrijven overweegt van baan te veranderen. Uit het onderzoek blijkt ook het volgende:
 

  • 76 procent zegt over de vaardigheden te beschikken die nodig zijn om thuis te werken
  • 23 procent vindt het echter moeilijk gemotiveerd en betrokken te blijven bij de organisatie, vanwege problemen met de communicatie en technologie tijdens het thuiswerken
  • Achttien procent voelt zich bovendien minder productief door beperkingen op het gebied van communicatie en technologie
  • 36 procent moest een beroep doen op de eigen technologie om tijdens de pandemie thuis te kunnen werken, omdat hun werkgever geen apparatuur beschikbaar stelde
Gevolgen
Deze technologische tekortkomingen kunnen niet alleen leiden tot verlies van talent. 23 procent heeft niet de middelen om de beste resultaten te behalen voor de klanten of om op afstand samen te werken met hun team. Dit is erg verontrustend in een tijd waarin groei van essentieel belang is.
Ondanks de problemen met thuiswerken keren de werknemers van MKB-bedrijven voorlopig niet massaal terug naar kantoor. Gevraagd naar het toekomstige beleid van hun bedrijf ten aanzien van thuiswerken zegt 62 procent te denken dat hun bedrijf hen de rest van 2020 zal laten thuiswerken. 56 procent denkt dat dit weleens voor altijd zou kunnen zijn.

Werkplektechnologie
Werknemers van MKB-bedrijven verwachten zeker meer van hun werkgevers. Twee derde (70 procent) verwacht de verkregen flexibiliteit te behouden. 66 procent heeft er vertrouwen in dat zijn of haar bedrijf zal investeren in toekomstbestendige werkplektechnologie. Dat betekent onder meer dat het kantoor veiliger wordt gemaakt. 35 procent zegt liever niet terug te keren, tenzij er aanvullende veiligheidsmaatregelen worden getroffen.
Maurits Aalders, Marketing Director bij Ricoh Nederland, zegt: "Digitale transformatie maakte misschien wel deel uit van hun langetermijnvisie, maar nu hebben MKB-bedrijven geen tijd te verliezen. Zonder de juiste technologie om gemakkelijk en veilig op afstand te werken, dreigen bedrijven hun personeel kwijt te raken. Organisaties staan of vallen bij de deskundigheid en kwaliteit van hun mensen. Als ze die kwijtraken aan de concurrent, raken ze vaak ook klanten kwijt. Oude manieren van werken kunnen niet langer de standaard zijn. Het is niet voldoende als een bedrijf zich 'behelpt' met ondermaatse apparatuur en processen. De stappen die bedrijven nu zetten, bepalen hoe ze deze periode te boven komen en maken de weg vrij voor succes in de toekomst."

Download het onderzoeksrapport op www.ricoh.nl/insights 
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Hulp bieden aan anderen: met deze opleidingen kan het
Sommige mensen zijn geboren hulpverleners. Dan is een carriere in de hulpverlening wellicht voor je weggelegd.
BOEKENNIEUWS
Iedereen die wel eens gezeild heeft, weet het: de windrichting kun je niet veranderen, dus als je vooruit wilt komen moet je de stand van je zeilen aanpassen. Maar wat als de wind is gaan liggen? Als de vraag naar jouw producten of diensten afneemt als gevolg van een recessie, een economische crisis of een andere ramp? Dan kun je als bedrijf maar beter roeien met de riemen die je hebt: je klanten.
Lees verderMeer boeken