Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
25 september 2020
 

Aantal inbraken daalt landelijk met achttien procent tijdens de corona-crisis

 
 

In sommige gemeeenten nam het aantal inbraken juist toe

Sinds maart dit jaar is het aantal geregistreerde woning- en schuurinbraken met achttien procent gedaald ten opzicht van dezelfde periode in 2019. Ondanks deze landelijke afname nam het aantal inbraken in bijna 30 procent van de gemeenten juist toe. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers vergeleek met een jaar eerder. 

Het thuiswerken door corona had niet overal een positieve invloed op het aantal inbraken. In 105 van de 355 gemeenten nam het aantal inbraakincidenten tussen maart en augustus 2020 toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name Noord-Brabantse gemeenten kregen vaker te maken met inbrekers. Van alle gemeenten met hogere inbraakcijfers dan vorig jaar, lag namelijk bijna een kwart binnen de Noord-Brabantse provinciegrenzen (26).
Van de gemeenten waar meer dan 100 inbraken werden gepleegd, zijn dit de grootste stijgers ten opzichte van vorig jaar:
 

 • Oosterhout: van 74 naar 131 inbraken (+77 procent)
 • Ede: van 157 naar 247 inbraken (+57 procent)
 • Alkmaar: van 96 naar 125 inbraken (+30 procent)
 • Tilburg: van 260 naar 332 inbraken (+28 procent)
 • Hengelo: van 100 naar 124 inbraken (+24 procent)

 • Sterke gemeentelijke stijging, toch landelijke afname 
  Hoewel een aantal gemeenten met een sterke stijging van inbraken te maken heeft, nam het aantal landelijke inbraakregistraties af. Van maart tot en met augustus 2020 werden er landelijk 19.311 inbraken geregistreerd, terwijl er in die periode vorig jaar in totaal 23.549 keer werd ingebroken. 
  Een daling van het aantal inbraken was zichtbaar in 240 gemeenten. De sterkste daling werd gemeten in Maastricht, waar de hoeveelheid inbraakmeldingen 44 procent lager was dan vorig jaar. Ook in Groningen en Haarlem is het aantal inbraken met meer dan 40 procent afgenomen. In tien gemeenten werden precies evenveel inbraken geregistreerd als vorig jaar.

  Grote verschillen tussen woningen en schuren
  Het aantal geregistreerde inbraken kan worden opgedeeld in twee categorieën: woninginbraken en schuurinbraken. Per soort inbraak zijn er verschillende trends te zien. Zo daalde het aantal woninginbraken sinds corona (vanaf maart t/m augustus) vooralsnog met gemiddeld 29 procent ten opzichte van 2019. Schuurinbraken stegen met dertien procent significant minder hard in dezelfde periode. 

  Open schuurdeur een risico
  Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als uw huis, is in principe gedekt via uw inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. "Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet," zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. "Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van uw huis bevindt. Dat moet u echt opgeven bij uw verzekering."
   
   

   
  Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  Kimberly  |   | 
  25-09-2020
   | 
  09:51 uur
  Goed artikel, niet heel verwonderlijk dat het aantal inbraken is afgenomen gezien de hoeveelheid mensen die thuis aan het werk gaat. Verplicht of vrijwillig. :-)
  peter zzp.boekhouder  |   | 
  27-09-2020
   | 
  13:09 uur
  Mooi artikel. Dus de potentiŽle inbrekers hebben zich goed aan de coronamaatregelen gehouden.

  Die zullen zich dan ook wel gaan beroepen op overheidssteun.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Verschilt de iPhone 12 van zijn voorgangers?
  Apple heeft haar nieuwe paradepaardje, de iPhone 12, gepresenteerd aan het grote publiek!
  Zo vind je een geschikt kantoor in Amsterdam
  Het is niet altijd even simpel om een geschikt kantoor in Amsterdam te vinden. Je wilt natuurlijk een kantoorruimte die bij je bedrijf past en aan een aantal eisen voldoet.
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  BOEKENNIEUWS
  Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
  Lees verderMeer boeken