Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
23 september 2020
 

Geldpers creëert moeras voor opkomende economieën

 
 

Overheden opkomende economieën pompen geld in eigen economie via staatsobligaties

Opkomende economieën hebben de geldpers ontdekt. Uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes blijkt dat steeds meer centrale banken in emerging markets op grote schaal staatsobligaties opkopen om zo geld in de eigen economie te pompen. De onderzoekers waarschuwen voor torenhoge schulden in combinatie met inflatie. "Een levensgevaarlijke cocktail," zegt Johan Geeroms, Risk Director Euler Hermes Nederland.

"Door de geldhoeveelheid te verruimen, stutten de emerging markets de eigen economie. Net zoals de westerse landen dat doen. Maar het verschil is dat de opkomende landen -sinds het uitbreken van de coronacrisis- kampen met een enorme kapitaalvlucht. Sinds maart een min van 84 miljard dollar. Dat verziekt de economie. Doordat de centrale banken staatspapieren opkopen, komt er weliswaar extra geld in de economie maar stijgen ook de rentes op deze obligaties dramatisch. Als dat maar lang genoeg duurt, krijgt inflatie vrij spel", aldus Geeroms.

Naburige landen
Uit het onderzoek van Euler Hermes blijkt dat dertien centrale banken in opkomende landen op grote schaal staatsobligaties opkopen. Als voorbeeld wijst Geeroms onder meer naar ‘naburige’ landen als Polen, Kroatië, Hongarije en Turkije, maar ook naar landen als India en Brazilië. "Deze landen bungelen dan ook onderaan bij onze Allianz Debt Sustainability Risk Score."

Dubbelhard geraakt
Volgens Geeroms worden opkomende landen door Covid-19 dubbelhard geraakt. "Zowel sociaal als economisch. De gezondheidszorg is er minder, thuiswerken is er moeilijker en de economie is kwetsbaarder. Zeker nu investeerders hun geld terugtrekken. De reflex om uit pure nood te grijpen naar het middel van geldverruiming is begrijpelijk. Heel even biedt het soelaas, maar op langere termijn werkt het ontwrichtend."
Volgens Geeroms staat het vertrouwen in het monetaire systeem van de opkomende economieën op het spel. "Er worden voor de geldverruiming geen duidelijke doelstellingen genoemd, geen tijdschema en ook geen maximumbedrag. De afbouw is volkomen onduidelijk. De verruiming kan zo ‘het nieuwe normaal’ worden waardoor hyperinflatie kan ontstaan. Ook kan de verleiding ontstaan de toenemende schuldenlast in de eigen valuta te verlichten door die simpelweg op te blazen."
Geeroms noemt als voorbeeld Turkije waar het inflatiecijfer nu al dubbele cijfers laat zien (11,8 procent j/j in juli). Ook voor Hongarije, Tsjechië, Polen en Roemenië voorspelt het onderzoek sombere vooruitzichten.
 

 
Doorsturen »  Reageer »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
De kracht van een kerstpakket
Steeds meer bedrijven kiezen er voor om hun personeel met een mooi gebaar te bedanken voor hun inzet.
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken