Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Europa compenseert telers voor EHEC-schade

10 juni 2011 - Groentetelers lijden op dit moment enorme schade als gevolg van de EHEC-bacterie. GIBO Groep en Flynth hebben de verschillende (financiële) maatregelen vanuit overheid, banken en andere instanties op een rij gezet. Daarnaast doen ze een oproep aan de overheid.

Belangrijkste tegemoetkoming is een opkoopregeling: De Europese Commissie heeft besloten 50 procent van de schade te vergoeden die de tuinders lijden door de EHEC-crisis. Landbouwcommissaris Dacian Ciolos heeft dat woensdag 8 juni gezegd. Het gaat om een bedrag van 210 miljoen euro. De Europese Commissie hakt dinsdag 14 juni de knoop door over de definitieve uitvoering van de opkoopregeling. Zodra dat bekend is begeleiden Flynth en GIBO Groep hun klanten bij de aanvraag. De eerste betalingen kunnen naar verwachting in juli plaatsvinden. 

Twee garantieregelingen

Het ministerie van EL&I heeft twee vormen van garantieregelingen voor groentetelers aangekondigd. Bovendien biedt het ministerie van SZW samen met EL&I de mogelijkheid arbeidstijdverkorting aan te vragen voor hun personeel. Daarnaast is er met behulp van de GMO (gemeenschappelijke Marktordening) de mogelijkheid om via telersverenigingen, in bepaalde gevallen, een vergoeding te ontvangen. 

Oproep aan de overheid

Alleen het ministerie van Financiën heeft nog geen actie ondernomen. Echter, bij eerdere calamiteiten in de agrarische sector (MKZ, varkenspest) heeft de Staatssecretaris van Financiën steeds een besluit uitgevaardigd. Hierbij werd de sector (evenals aanverwante bedrijven, denk aan transportbedrijven en toeleveranciers) ruimte gegeven om later aan fiscale verplichtingen te voldoen. Denk hierbij aan uitstel voor het doen van aangifte. Nog belangrijker is het op verzoek verlenen van uitstel van betaling (nagenoeg) zonder voorwaarden, onder meer door nu al rekening te houden met toekomstige verliezen. Ook het niet maken van een onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke schulden is van belang, omdat voor zakelijke schulden in de regel geen uitstel wordt verleend. Inhoudelijk verschilden de eerdere besluiten maar weinig van elkaar. De financiële gevolgen van de EHEC-crisis zijn naar de mening van Flynth en GIBO Groep nu al zo groot voor de getroffen tuinders dat een nieuw crisisbesluit gewenst is.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.