Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
31 augustus 2020
 

Werken zonder stress heeft voordelen voor werkgever en werknemer

 
 

De zin en onzin van stress op het werk

Dat stress niet meteen gezond is, is niet meteen een nieuwtje. Toch lijken er maar weinigen er echt iets aan te willen veranderen. Nochtans heeft werken zonder stress echt wel een aantal voordelen, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Dat is ook wat Tom Verbeek van Bloeddrukmeterswebshop.nl aangeeft.

"Stress is in iedere organisatie aanwezig, het kan verschillende oorzaken hebben en manifesteert zich ook op andere manieren. Het is zeker niet zo dat werken zonder stress overal mogelijk is. Dat hoeft ook niet. Stress is iets dat van nature ontstaat, waarbij het lichaam hormonen aanmaakt. Stress zorgt ervoor dat we sneller reageren en bijvoorbeeld net iets sneller weg kunnen rennen van een hongerige wolf. Tijdens een sales-gesprekje maakt het ons wellicht net iets scherper waardoor we de deal binnenhalen. In de natuur is stress wel altijd kortstondig. Eenmaal stress langdurig aanwezig is, de hele dag door en elke dag opnieuw, weten we dat er een probleem is," geeft Verbeek eerst even aan.

Gezondheidsvoordelen van werken zonder stress
Volgens Verbeek zijn er na een week zonder stress al gezondheidsvoordelen merkbaar: "Wanneer een lichaam een week lang geen stress heeft gehad, zijn er al meteen een aantal voordelen merkbaar. Zo slaapt men beter, voelt men zich beter en gaat men ook gezonder eten. Het verdwijnen van stress is echter ook meetbaar. Zo dalen de niveaus van cortisol en adrenaline in het lichaam aanzienlijk, niet onbelangrijk want vaak gaat het om hoge niveaus die gewoon harstikke slecht zijn voor het hart. Een van de eerste zaken die we dan ook zien is dat de bloeddruk daalt, net zoals de kans op hart- en vaatziekten. Het zijn stuk voor stuk medische voordelen die ook de onderneming iets oplevert. Zo blijkt dat werknemers die minder stress ervaren ook minder afwezig zijn op het werk."

Productiviteitsvoordelen van werken zonder stress
Verbeek legt uit dat er niet alleen voordelen zijn voor de werkgever, maar ook voor de werknemer: "Niet alleen zijn werknemers minder vaak afwezig van het werk, wanneer ze er zijn blijken ze ook productiever te zijn. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de gezondheidsvoordelen. Iemand die stress heeft, gaat minder goed slapen en zal veel vermoeider zijn. Hierdoor loopt hij tegen concentratieproblemen aan en gaat hij minder presteren. Het pijnlijke hieraan is dat er vaak een vicieuze cirkel ontstaat. Omdat men minder presteert, ervaart men per slot van rekening meer stress. Op die manier kan stress zichzelf langdurig in stand houden, zelfs bij taken waarbij men aanvankelijk geen stress ervoer."

Werken zonder stress is niet onmogelijk
"Eigenlijk moeten we die vicieuze cirkel doorbreken. Dat doen we bijvoorbeeld door jaarlijks eens op reis te gaan. Gedurende drie weekjes gooien we alles van ons af en dan kunnen we er opnieuw tegenaan. Toch is dat eigenlijk niet voldoende. Eventjes werkt het, maar voor u het weet loopt u weer tegen de muren aan. Daarom is het belangrijk om stress bij de bron aan te pakken. Bijvoorbeeld door op tijd naar het werk te vertrekken, zo is die stress in de ochtendspits alvast voorbij. Maar ook door voldoende pauzes te nemen, de e-mailgekte af en toe uit te schakelen, slimmer te plannen en elke dag opnieuw tijd te maken voor uzelf. Dat hoeft geen yoga te zijn: elke dag even wandelen met de hond kan volstaan," geeft Verbeek ten slotte aan
 

 
Doorsturen »  2 reacties »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter de zzp-boekhou...  |   | 
31-08-2020
 | 
15:09 uur
Als ik het goed lees gaat het vooral om Time Management en de tijdverspillers en tijdverslinders.

Door thuis te werken werk je m.i. al stressvrijer en als je kan ontspannen door sport of yoga dan los je ook al wat opgekropte energie uit het lichaam op.

In de natuur doet een hert dat is achternagezeten door een tijger en dat heeft overleefd dat automatisch, die zie je dan trillen.

Alle energie ontlaadt zich. Wij houden dat vaak vaste n daar komen blessures en of ziektes van.
peter de zzp-boekhou...  |   | 
31-08-2020
 | 
15:09 uur
Als ik het goed lees gaat het vooral om Time Management en de tijdverspillers en tijdverslinders.

Door thuis te werken werk je m.i. al stressvrijer en als je kan ontspannen door sport of yoga dan los je ook al wat opgekropte energie uit het lichaam op.

In de natuur doet een hert dat is achternagezeten door een tijger en dat heeft overleefd dat automatisch, die zie je dan trillen.

Alle energie ontlaadt zich. Wij houden dat vaak vaste n daar komen blessures en of ziektes van.

Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
Maak de kantine in je bedrijfspand compleet met deze tips
Bij een kantine is het belangrijk dat de juiste comfort aanwezig is. Men moet goed aan tafel kunnen zitten om te genieten van een heerlijke lunch.
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken