Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
12 augustus 2020
 

Mkb vreest voor gebrek aan aanvragen in 2021

 
 

Ondernemers worstelen met aanvragen, stijgende kosten en cashflow

De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid bij ondernemend Nederland, vooral nu de angst voor een tweede golf toeneemt. Ondernemers komen onverwachts voor zakelijke uitdagingen te staan. Zo vrezen mkb’ers de komende tijd voor een daling in het aantal aanvragen dat zij ontvangen. Daarnaast zien zij het onderhouden van een stabiele cashflow als een grote uitdaging. Dit blijkt uit onderzoek van financieel dienstverlener Bibby Financial Services.

De grootste uitdagingen voor Nederlandse ondernemers zijn:
 

 • Gebrek aan aanvragen
 • Stijgende (algemene) kosten
 • Cashflow
 • Facturen die onbetaald blijven
 • Wetgeving van de overheid
 • Veranderingen binnen bedrijfsvoering
  Deze uitzonderlijke situatie verplicht ondernemers na te denken over veranderingen binnen hun bedrijfsvoering. Zo is digitaal transformeren nu nog relevanter dan voorheen. Digitale middelen stellen bedrijven in staat om – weliswaar vanuit huis – zo goed mogelijk door te blijven werken. Daarnaast winkelen steeds meer consumenten in coronatijd bij lokale ondernemers om zo ook de kleinere winkeliers te steunen. "Het ontstaan van deze initiatieven geeft hoop en vertrouwen in de toekomst," zegt Rob Retèl, algemeen directeur van Bibby Financial Services. "Door in te spelen op de situatie en elkaar te helpen waar dat kan, houden we ook het aantal aanvragen onder controle."

  Bouwen aan gezonde cashflow
  Daarnaast benadrukt Retèl dat er verschillende manieren zijn om een gezonde cashflow op te bouwen. "Voor veel ondernemers staat de business centraal en is facturatie een noodzakelijk kwaad. Gevolg is dat facturatie vaak te laat in gang wordt gezet of onvoldoende wordt beheerd. In tijden van crisis is het cruciaal dat facturen op tijd worden betaald."
  Om te zorgen voor tijdige betaling en voldoende kapitaal voor investering, kan gebruik worden gemaakt van externe financiering. Hierbij zorgt een externe partij ervoor dat facturen direct worden betaald zodat de cashflow zo min mogelijk wordt onderbroken en ondernemers de ruimte krijgen om te groeien. Uitstaande facturen worden door een externe financieringspartij vaak binnen een paar dagen betaald, in tegenstelling tot de lange betalingstermijnen van veel bedrijven. Het helpt ondernemers enorm om hen ook door mindere tijden heen te trekken. Als u sneller geld binnenkrijgt, stabiliseert tenslotte de cashflow en verbeteren financiële resultaten.
  In de grootste zakelijke uitdagingen voor het mkb is een duidelijke shift te zien vergeleken met de uitdagingen van een jaar eerder. De angst voor een gebrek aan aanvragen is door de coronacrisis fors toegenomen. Een jaar eerder werd het op peil houden van de cashflow gezien als de grootste uitdaging, waar terugnemende aanvragen pas als vierde uitdaging werd genoemd. 
   

   
  Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

   

  Gerelateerde nieuwsitems

   
   
  Reacties
   
  peter de zzpboekhoud...  |   | 
  12-08-2020
   | 
  10:48 uur
  Besparen op je kosten en privé-uitgaven, achter je uitstaande vorderingen aan, niet te hoog laten oplopen en online - indien van toepassing- tijd en of geld investeren om je online aanwezigheid te vergroten.

  Reageren

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
  code te wijzigen.
  Meer dan 100 checklists
  Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
  Managersonline.nl
  Het internetmagazine voor directeuren en managers
  BOEKENNIEUWS
  Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
  Lees verderMeer boeken