Nieuwsbrief ›
Zoeken ›
Nieuws
28 juli 2020
 

Coronacrisis zorgt voor evenveel faillissementen als tijdens dieptepunt crisis 2013

 
 

Komend jaar 1.760 faillissementen in bouwsector, horeca blijft gespaard met slechts 510 faillissementen

In het vierde kwartaal van 2020 tot aan het vierde kwartaal van 2021 zullen er in Nederland 1.760 faillissementen plaatsvinden in de bouwsector. Dit is drie-en-een-half keer zoveel als in het jaar 2019. De horeca blijft relatief gespaard: met 510 faillissementen gaat 0,58 procent van de sector failliet. Deze cijfers komen uit een data-analyse van ruim drie miljoen organisaties uitgevoerd door bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet.

De sector die relatief het hardst geraakt wordt, is de transportsector. Maar liefst 0,96 procent van de transportbedrijven zal komend jaar failliet gaan. Dat leidt tot 663 faillissementen.
 
11.069 faillissementen in Q4 2020 – Q4 2021
Het aantal faillissementen zal verdrievoudigen. Waar er vlak voor de uitbraak van COVID-19 in een jaar tijd 3.656 Nederlandse bedrijven failliet gingen, zal dat in de periode Q4 2020 tot Q4 2021 stijgen tot 11.069 faillissementen. Met ruim drie miljoen actieve organisaties in het land overleeft dus 0,37 procent de crisis niet. Dat percentage is bijna even hoog als in 2013, het jaar na de tweede economische dip door de kredietcrisis. Het percentage was toen 0,39 procent, opgebouwd uit 9.202 faillissementen op 2.361.019 bedrijven.
 
Nederland veel minder faillissementen dan België
Er bestaan grote verschillen tussen de faillissementen in Nederland en België. In het derde kwartaal van 2020 tot het derde kwartaal van 2021 gaan er in België veel meer organisaties failliet: naar verwachting 16.275, wat 0,90 procent is van de gehele markt. Vooral de Belgische horeca wordt hard geraakt: komend jaar zullen 2.578 restaurants en cafés de deuren sluiten, dat is 3,65 procent van de sector. Deze cijfers zijn ingrijpend, maar België kent altijd al vrij veel faillissementen. De hoge aantallen voorspelde faillissementen zijn slechts anderhalf keer zoveel als in 2019.
David Verheecke, General Manager Benelux en Group COO bij Altares Dun & Bradstreet: "De Nederlandse horecasector valt op. Lange tijd bleven hun deuren dicht en konden zij geen omzet draaien, en toch worden er relatief weinig faillissementen verwacht. Zo’n zelfde ontwikkeling zagen we ook bij eerdere crisissen. Aan de andere kant zien we nu ook veel horecaondernemers die vrijwillig hun onderneming beëindigen, in plaats van een faillissement af te wachten. Het uiteindelijke economische effect van de coronacrisis moeten we afwachten. Komt er bijvoorbeeld een tweede lockdown, dan wordt een double dip in de economie verwacht. Dit zal een nog grotere piek in de faillissementen veroorzaken."

 
 

 
Doorsturen »  1 reactie »  Nieuwsbrief »  

 

Gerelateerde nieuwsitems

 
 
Reacties
 
peter boekhouder-zzp  |   | 
28-07-2020
 | 
07:36 uur
Bijzonder onderzoek met dito uitkomst. 'De horeca blijft relatief gespaard: met 510 faillissementen gaat 0,58 procent van de sector failliet.'

En dat terwijl Graydon met heel andere en realistischere cijfers lijkt te komen.

Die verwacht een veel grotere groei aan faillissementen. Reden, ondernemers krijgen nu nog overheidssteun, uitstel van belastingbetaling, rechtbanken behandelen aanvragen door schuldeisers nog nauwelijks.

Het gaat nu vooral om eigen aanvragen.
Amsterdam zal zwaarst worden getroffen omdat ook het toerisme achterblijft en evenementen – waar horecazaken zijn- niet doorgaan.

Vanaf nu als ook schuldeisers zich roeren – zoals verhuurders die na drie maanden huurconflict mogen incasseren - dan gaat het hard.

Graydon zegt dat 41.845 horeca-zaken zich in een ‘uiterst precaire situatie’ bevinden.

Drie op de vijf cafés en restaurants en 45 procent van de hotels worstelen met hun kredietwaardigheid.


Reageren

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.
Managersonline.nl
Het internetmagazine voor directeuren en managers
Meer dan 100 checklists
Word Brisk-abonnee en krijg gratis toegang tot meer dan 100 checklists voor ondernemers
BOEKENNIEUWS
Gegarandeerd meer klanten, dat is een stevige uitspraak! Na het lezen van dit boek weet je dat het kan. Ontdek hoe je jezelf op de kaart zet en met no budgetmarketing razendsnel groeit.
Lees verderMeer boeken